PROJECT LOON

Alphabet setter ballongprosjektet Loon på bakken for godt

Fant ingen måte å gjøre det lønnsomt på.

Project Loon-ballong på vei opp. Ballongene kunne tilby dekning over et område på mer enn 11.000 kvadratkilometer.
Project Loon-ballong på vei opp. Ballongene kunne tilby dekning over et område på mer enn 11.000 kvadratkilometer. Foto: Loon
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. jan. 2021 - 09:11

Mange ristet på hodet da Google i 2013 første gang fortalte om prosjektet Loon, som handlet om å tilby internettaksess til «den neste milliarden» brukere fra høytflyvende ballonger. Mange tvilte på at det ville la seg gjøre, rent teknisk. 

Navnet på prosjektet var i så måte passende, da «Loon» de kunne tolkes som en forkortelse av både «balloon» og «loony», altså «ballong» og «galning». 

Google, og senere det Alphabet-eide selskapet Loon, lyktes med det tekniske, blant annet å få ballonger til sammenhengende å sveve i stratosfæren, rundt hele Jorden, over en periode på flere hundre dager. 

Taxfree-butikken på Oslo lufthavn.
Les også

Hackere rammer taxfree-salget

Ble for dyrt

Derfor er det ikke teknologien i seg selv som har ført til at Loon nå legges ned. I et innlegg skriver Alastair Westgarth, toppsjef for Loon, at årsaken er knyttet til kostnadene.

– Vi snakker mye om å nå den neste milliarden brukere, men virkeligheten er at Loon har jaget det vanskeligste av alle tilkoblingsproblemene – den siste milliarden brukere, fellesskapene i områder er for vanskelige eller fjerntliggende til å nå, eller områder hvor det å tilby tjenester med eksisterende teknologier er for dyrt for vanlige mennesker. Selv om vi har funnet en antall villige partnere på veien, har vi ikke funnet noen måte å få kostnadene lave nok til å bygge en langsiktig, bærekraftig virksomhet, skriver Westgarth.

Løses med satellitter

Han mener likevel at Loon vil sette spor etter seg på grunn av problemløsningene og oppfinnelsene det har virkeliggjort, inkludert orkestreringsprogramvare som selskapet også mener kan brukes av satellitter

Trolig er det satellittbaserte løsninger som etter hvert vil sørge for global og relativt billig internettilgang, også på uframkommelig og fjerntliggende steder. Starlink-tjenesten til SpaceX og britiske Oneweb har i alle fall slike ambisjoner

Space X' mobiltjeneste skal ha bestått testingen med glans. Bildet viser den første meldingsutvekslingen gjennomført med tjenesten.
Les også

Space X: – Starlinks mobiltjeneste er en massiv suksess

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.