KUNSTIG INTELLIGENS

Skal åpne flere tusen butikker som kun bemannes av kunstig intelligens

21. sep. 2018 - 08:25

Allerede i 2016 skrev vi om det nye konseptet kalt Amazon Go, en ny butikktype fra nettbutikkgiganten som bruker kunstig intelligens til å erstatte ekspeditørene og lar folk simpelthen ta varene sine og gå.

Nå melder avisen Bloomberg at Amazon visstnok har store planer om å utvide konseptet kraftig – og det i temmelig nær fremtid.

3000 butikker

Ifølge kilder som avisen har vært i kontakt med planlegger Amazon å åpne intet mindre enn 3 000 Amazon Go-butikker allerede innen år 2021.

Dermed vil konseptet utfordre eksisterende, konvensjonelle butikkjeder i vesentlig grad.

Bloombergs kilder opplyste at nettbutikken eksperimenterer med flere ulike butikktyper, deriblant en variant som spesialiserer seg på salg av fersk, ferdiglaget mat, og butikker som byr på et begrenset dagligvareutvalg.

Konseptet fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken. Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og annen «kunstig intelligens» registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Kan komme til Europa

Ifølge selskapet dreier det seg om en teknologi som ligner på den man finner i selvkjørende biler, uten at alle de tekniske detaljene omkring virkemåten ennå foreligger.

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen.

Det er ennå uvisst om vi får se konseptet i Europa, men ting tyder på at det kan skje.

Som Bloomberg meldte i fjor har Amazon nemlig søkt om varemerkeregistrering for sitt nye butikkonsept hos myndighetene i Storbritannia og i EU.

Les også: Over halvparten av dagens jobber kan snart bli overtatt av maskiner »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.