NETTNØYTRALITET

California slår tilbake mot oppheving av nettnøytralitet – vedtar sine egne lover

The great bear on the California flag.
The great bear on the California flag. Foto: Colourbox/30483861
3. sep. 2018 - 09:33

Et av de mer kontroversielle fremstøtet til den sittende Trump-administrasjonen i USA var opphevelse av nettnøytralitetsreglene som kom på plass under Obama-administrasjonen. Nå slår amerikanske myndigheter selv tilbake mot endringene.

Som blant andre Wall Street Journal melder har en ny lov som i praksis vil gjenopprette nettnøytralitetslovene fra Obama-perioden nylig blitt godkjent av det ene av to kamre i Californias lovgivende forsamling.

Må gjennom senatet og guvernøren

Loven skal først tilbake til senatet til delstaten og må deretter signeres av guvernøren før loven trer i kraft. Senatet skal allerede ha vedtatt en lignende lov, og med tanke på at guvernøren tilhører Demokratene, samme parti som Obama, er det sannsynlig at loven blir vedtatt.

Den nye loven vil representere de strengeste nettnøytralitetslovene i USA, og årsaken til at dette er betydningsfullt er at de fleste av de store, amerikanske IT-aktørene som kjent har sitt hovedsete i nettopp California.

Ifølge Wall Street Journal har flere eksperter uttalt at loven trolig vil møte motstand fra teleselskaper dersom den blir vedtatt.

I tillegg har FCC, byrået som opphevet nettnøytralitetsreglene, tidligere uttalt at deres avgjørelse overstyrer statlige regler rundt nettnøytralitet. Om dette stemmer kan det bli vanskelig å implementere den nye loven i California, men dette gjenstår å se.

Ble underlagt telefoni-lovverk

Reglene som ble opphevet under Trump-administrasjonen innebar at Internett-leverandørene ble underlagt en bestemt del av kommunikasjonslovverket som heter «Title II», som blant annet pålegger dem en «rimelig og rettferdig» praksis som skal virke i «allmennhetens interesse».

Dette er det samme lovverket som blant annet telefoni er underlagt, og åpner altså for at myndighetene kan regulere bransjen basert på hva de oppfatter som rimelig og rettferdig. Formålet har blant annet vært å hindre betalt prioritering, blokkering av nettsider og struping av båndbredden til Internett-tjenester.

FCC-lederen Ajit Pai uttalte i forbindelse med opphevelsen at reglene var utdaterte og skadelige, mens FCC-medlemmer som stemte mot forslaget uttrykte stor skuffelse.

Les også: «Nettnøytralitet er en dårlig idé» »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.