KARRIERE

Verdiskaping trumfer personlighet i god ledelse

Effektiv ledelse handler om målbare resultater og tilpasning, ikke personlighetstrekk. Verdiskapningen er nøkkelen i en tid med lav produktivitetsvekst.

Henrik Byremo og Benedicte Fjellanger, begge gründere av Team Agile, skriver i kronikken at ledelse ikke kan være statisk, men at den må drives fremover av ledere som ikke bare besitter bestemte personlighetstrekk, men som mestrer kontinuerlig tilpasning og verdiskaping.
Henrik Byremo og Benedicte Fjellanger, begge gründere av Team Agile, skriver i kronikken at ledelse ikke kan være statisk, men at den må drives fremover av ledere som ikke bare besitter bestemte personlighetstrekk, men som mestrer kontinuerlig tilpasning og verdiskaping. Foto: Pressebilder
Benedicte Fjellanger og Henrik Byremo i Team Agile
28. nov. 2024 - 14:01

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Hva gjør en leder god? Det er et spørsmål som stadig diskuteres i fagmiljøer, næringsliv og offentlig sektor. En ny studie, nylig omtalt i Dagens Næringsliv, viser til hvordan personlighetstrekk som utadvendthet, omgjengelighet og ydmykhet spiller en viktig rolle i ledersuksess. Selv om slike trekk kan være viktige, mener vi at denne tilnærmingen til ledelse overser det mest avgjørende elementet: evnen til å skape varig verdiskaping.

I en tid preget av lavere produktivitetsvekst, økende sykefravær og endringer i arbeidsmoral, er det ledere som fokuserer på konkrete resultater og tilpasningsevne, som gir de beste resultatene for både organisasjoner og samfunnet som helhet.

Fallende produktivitet og verdiskapingens rolle

Den globale nedgangen i produktivitetsvekst er et tydelig tegn på at vi trenger et nytt perspektiv på ledelse. Tall fra OECD viser at produktivitetsveksten i Norge har stagnert, samtidig som trender som «quiet quitting» og økt sykefravær signaliserer en svakere arbeidsmoral.

Ledere som først og fremst bidrar til en kultur som fremmer konkrete mål, innovasjon og effektivitet, ser ut til å oppnå bedre resultater for sine organisasjoner. Verdiskaping i ledelse handler derfor om å møte dagens utfordringer gjennom konkrete handling og målbare resultater, snarere enn personlige egenskaper.

– Det haster å gjøre noe med håndteringen av den økende og omfattende saksmengden vi har, sier Datatilsynets direktør Line Coll. Tilsynet er evaluert i en fersk rapport fra DFØ, som blant annet peker på lang saksbehandlingstid og ressursmangel.
Les også

Datatilsynet: Det haster å gjøre noe med håndteringen av saksmengden

Økende krav om tilpasning og fleksibilitet

Dagens ledere står også overfor en krevende dynamikk: Krav om fleksibilitet og tilpasning, kombinert med teknologiske fremskritt som endrer arbeidsmønstre og forventninger.

Økende arbeidskrav på hjemmekontor, den stadige tilgjengeligheten gjennom smarttelefoner og ønsket om rask tilbakemelding, har skapt nye utfordringer for ledere. Slike forhold krever ledere som kan skape strukturer og retningslinjer som balanserer autonomi med klare produktivitetsmål, heller enn at fokuset skal ligge på deres individuelle egenskaper.

Kontinuerlig læring og innovasjon

Vår erfaring og forskning peker mot at organisasjoner som skaper verdi, prioriterer kontinuerlig læring og handling. Moderne organisasjoner som tilpasser seg raskt gjennom hyppige leveranser, korte tilbakemeldingssløyfer og fleksible strukturer, ser større gevinster.

Dette viser at ledelse ikke kan være statisk – den må drives fremover av ledere som ikke bare besitter bestemte personlighetstrekk, men som mestrer kontinuerlig tilpasning og verdiskaping.

Personlighetstrekk har sin rolle i ledelse, men vi mener at selve fundamentet for effektiv ledelse i dag er verdiskaping, målbart resultatfokus og evnen til å utvikle en organisasjon som lærer og tilpasser seg. Dette gir langt mer robust veiledning til moderne ledere enn fokus på fastlåste personlighetsegenskaper.

Niroshan Roman, product lead i DNB, skriver i kronikken om designtenkningsmetodikken og hvorfor den er utdatert, tatt i betraktning nye teknologiske verktøy man nå har tilgjengelig.
Les også

Designtenkningens død

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.