MASKINVARE

Det var Chromebook som stod for det meste PC-veksten

Leveransene økte med hele 90 prosent.

Etterspørselen etter Chromebooks, som denne fra Acer, har skutt i været de siste månedene.
Etterspørselen etter Chromebooks, som denne fra Acer, har skutt i været de siste månedene. Foto: Acer
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2020 - 16:09

Som Digi.no skrev tidligere denne uken, har PC-leveransene gått skikkelig i været i år etter at covid-19-pandemien brøt ut, og da særlig i tredje kvartal. Ifølge Canalys var PC-leveransene 12,7 prosent høyere i forrige kvartal enn i samme kvartal året før.

Nå har det kommet ytterligere to rapporter – fra Gartner og IDC – som gir mer innsikt i dette. Gartner oppgir at veksten var på forsiktige 3,6 prosent, mens IDC melder om enda høyere vekst enn det Canalys gjør – 14,6 prosent. 

Les også

Ekstrem Chromebook-vekst

Det er flere årsaker til dette, men den viktigste er at Gartner ikke inkluderer leveransene av Chromebooks, altså PC-er basert på operativsystemet Chrome OS. Det gjør de to andre. 

Gartner har likevel omtalt Chromebook-leveransene, og påpeker på at de vokste med rundt 90 prosent i forrige kvartal. I et kombinert PC/Chromebook-marked utgjør Chromebook nå cirka 11 prosent, ifølge Gartner. 

Ifølge Gartner skyldes veksten i Chromebook-leveransene økt bruk av fjernundervisning i skolen, og da særlig i USA. 

– Én PC per person

Den øvrige veksten i PC-markedet tilskrives primært forbrukermarkedet av Gartner. Også dette på grunn av økt bruk av fjernundervisning, men også økte behov for hjemmeunderholdning under pandemien. 

– Dette kvartalet hadde den sterkeste veksten i etterspørselen etter forbruker-PC-er Gartner har sett på fem år, sier Mikako Kitagawa, forskningsdirektør i Gartner, i pressemeldingen. 

– Markedet måles ikke lenger i antallet PC-er per husholdning. I stedet har dynamikken flyttet seg til å regne med én PC per person, fortsetter Kitagawa. 

Selv om IDC i stor grad er enige med Gartner, peker selskapet også på at veksten i tredje kvartal delvis skyldes ordrereserver fra andre kvartal. Mange fabrikker i Kina stengte midlertidig i våres på grunn av koronapandemien, noe som førte til komponentmangel. Denne mangelen skal ha fortsatt i tredje kvartal, men ikke i like stor grad. Det er derfor ikke usannsynlig at også veksten i tredje kvartal ble noe hemmet.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.