Dette er student-PC-ene vi anbefaler i 2022

Få best mulig bærbar PC for studielånet.

Dette er student-PC-ene vi anbefaler i 2022
Årets studentbærbare 2022 Montasje: Digi.no

Man lever ikke fett som student, men samtidig er dyrt utstyr som laptop helt nødvendig for de aller fleste. Vi har tidligere tipset om hvordan du kan gjøre et varp, og hva du bør tenke på, og her kommer våre konkrete anbefalinger for 2022.

Hva er nytt siden i fjor?

For det første har alt blitt dyrere, inkludert PCer. Spesifikasjonene går imidlertid også fremover, så den helt store forskjellen er det kanskje ikke. Likefullt var det i fjor vanskeligst å å finne PCer å anbefale i 7-10.000 kroner gruppen, mens det i år er det billige segmentet som er mest problematisk.

Det virker også som om det er mindre å velge mellom i år enn i fjor. Mange modeller er det bare én enkelt forhandler som lagerfører, og dermed er det mindre konkurranse og færre priser å sammenligne med. Samtidig er det veldig mange nesten like modeller som har sine unike modellnumre. Onde tunger ville kanskje sagt at dette er nettopp for å oppnå denne effekten.

Uansett er det sant i år som i fjor at det er mange penger å spare - og mye kvalitet å få - ved å gjøre grundig arbeid før man kjøper. Fokuser på punktene vi tar opp i disse artiklene, snakk med forhandlere, spør og grav, og du vil fort komme frem til riktig produkt - og pris - for deg.

PC: Under 7.000 kroner

En student-PC i denne prisklassen bør ha minst 8 GB arbeidsminne og minimum 256 GB lagringsplass. I tillegg bør den ha en grei ytelse og ikke for høy vekt. Vi mener også at skjermen bør være av IPS-typen og at PC-en ikke bør ha mange eller store mangler når det gjelder konstruksjon eller funksjoner. Noen kompromisser må vi imidlertid kunne godta, gitt at prisen er riktig.

Asus ZenBook 14 UX425

Asus ZenBook 14 UX425: Kr 4.495.

Asus Zenbook 14 Foto: Asus

Selv om denne er noe begrenset i sine spesifikasjoner, er den fullt brukbar for en student med begrenset budsjett, takket være tilbudsprisen på 4.495 kroner. Med 8 GB minne og 256 GB SSD er den greit nok, selv om vi kanskje vil anbefale en ekstern lagringsløsning i tillegg.

Arbeidsminnet er litt for lite til at vi vil anbefale den til bildebehandling, men skjermen er av IPS-type og dekker 100 prosent av sRGB-fargerommet. Dermed er i alle fall skjermen god nok til lett bildebehandling for nettvisning.

Acer Swift 3

Acer Swift 3: 5.995 kroner.

Acer Swift 3 Foto: Acer

For bare litt mer penger får du Acer Swift 3, som også gir deg en del bedre ytelse for pengene. Skjermen er like god som for PCen ovenfor, men her får du dobbelt så mye lagringsplass, dobbelt så mye arbeidsminne, og en i7-prosessor i stedet for en i3. På spesifikasjoner alene konkurrerer denne med maskiner i en prisklasse eller to opp.

Med en vekt helt ned i 1,2 kg og en oppgitt batteritid på 15 timer, er dette helt klart mye PC for pengene.

Asus ZenBook 14 UX425EA-PURE2

Asus Zenbook 14 Foto: Asus

Asus ZenBook 14 UX425EA-PURE2: Kr 5.997.
Denne er en litt bedre utstyrt versjon av Asusen vi allerede har nevnt. Den har ligget på over 12.000 kroner, men fås nå for under 6.000, og bare det gjør den verdt å se nærmere på.

PCen veier bare 1,17 kg og har en Intel Core i5-1135G7 prosessor og 8 GB arbeidsminne. Sistnevnte er litt i minste laget, synes vi, men det funker om du ikke skal drive med så tunge oppgaver. Til gjengjeld har den 512 GB SSD og en oppgitt batteritid på ikke mindre enn 22 timer!

Trenger du først å lade maskinen, kan du gjøre det vie en av dens to USB-C-porter som støtter både Power Delivery og Thunderbolt 4. I tillegg har den en USB-A som er av 3.1 Gen 1-typen. Pure-navnet kommer for øvrig av at den er utstyrt med en «ren» Windows, det vil si uten at det ekstra rotet som mange maskiner kommer med, som du ikke trenger.

Samsung Galaxy Book Pro

Samsung Galaxy Book Pro Foto: Samsung

Samsung Galaxy Book Pro: Kr 6.978.
Er det lav vekt som er din greie, er det vanskelig å gjøre bedre kjøp enn denne for under 7000 kroner (men den koster 11-12 tusen enkelte steder). Den veier godt under kiloen og har en skjerm på 13,3". Skjermen er kanskje litt i minste laget for enkelte, men noe må man ofre for å få en PC til en vekt som er under en kartong appelsinjuice. AMOLED-skjermen er dessuten dødslekker!

Samsungs bidrag stiller denne gangen med en 11. generasjon Intel Core i5-1135G7 prosessor med fire kjerner og åtte tråder. Den stiller dessuten med 8 GB arbeidsminne og 256 GB lagringsplass.

Det er litt mindre enn modellen vi anbefalte i fjor, men noen forbedringer får man heldigvis i bytte: Batteritiden er nå oppgitt til 21 timer, og om så er at du likevel skulle få behov for å lade den i løpet av dagen, kan du gjøre det via en av PC-ens to USB-C-porter. Dermed kan du lade den med mobilladeren din, hvis du har en som duger, og du trenger ikke ha med deg to ladere.

Dessuten, batteriet kan hurtiglades dersom du faktisk har med deg den medfølgende laderen (som visstnok skal være 52 prosent mindre enn før), og en halvtimes lading skal kunne gi deg opptil ni timer PC-bruk.

Huawei Matebook 14

Huawei Matebook 14 Foto: Huawei

Huawei Matebook 14: Kr 6.997.
En 14" på under halvannet kg og med en 2k skjerm (2160 x 1440) er slettes ikke verst for like under 7.000 kroner, selv om en av kamelene som må svelges er at den har 8 GB arbeidsminne og ikke 16. Det går, men vi skulle helst sett at den hadde mer.

512 GB SSD er imidlertid på plass, og det er også en i5-1135G7-prosessor og et batteri som lar deg studere - eller gjøre noe annet - i 14 timer i strekk uten å lade.

Skjermen er for øvrig ikke bare høyoppløst, den har også god fargegjengivelse, slik at denne PCen faktisk duger til fargekritisk arbeid. Så lenge du ikke trenger mer minne enn 8 GB da, vel og merke.

PC: 7.000 til 10.000 kroner

Les også

En student-PC til denne prisen bør være lettere enn de billigere maskinene og stille med minimum 16 GB arbeidsminne. Lagringsplassen bør være minst 500 GB, og PC-en bør ha en god skjerm og et godt utvalg inn- og utganger.

Asus ZenBook 13 OLED

Asus ZenBook 13 OLED

Asus ZenBook 13 OLED: Kr 8.999.

Dette er den eneste bærbare PCen som vi anbefalte i fjor som fremdeles står på listen. Siden dengang har den gått ned i pris, og kan tidvis være å finne på tilbud helt ned i ca 7.500 kroner.

Denne koster noe mer enn den billigste i sin gruppe, men gir til gjengjeld mer av det du vil ha mer av – og mindre av det du ikke vil ha. Vekt, for eksempel. 1,14 kilo er matchvekten, men likevel er oppgitt batteritid hele 16 timer.

Den største fordelen med denne PCen er dens 13,3" FullHD-skjerm av OLED-typen. Det gjør den både lysere og lekrere å se på enn det meste annet i prisgruppen. Som om ikke det var nok, stiller den med en åttekjerners AMD Ryzen 7 5700U-prosessor og to stk USB-C-porter.

Og ja, den kan lades via USB-C, etter sigende med «hvilken som helst USB-C-lader». Dessverre er den kun utstyrt med én enkelt USB-A, og de 16 GB med inkludert arbeidsminne er loddet fast og kan dermed ikke oppgraderes, men disse punktene er også det eneste negative vi fant.

Lenovo IdeaPad 5 Pro

Lenovo IdeaPad 5 Pro Foto: Lenovo

Lenovo IdeaPad 5 Pro: Kr 9.495.
Med nesten samme pris og spesifikasjoner som Lenovo Yoga 7, kan mye det samme sies om denne.

Også denne har vært på tilbud for 7.995 kroner, og kan bli det igjen.

Her får du en prosessor med åtte kjerner i stedet for seks - 5800U mot 5600H - men er ekstra strømgjerrig og derfor ikke yter fullt så bra som Yoga Slim Pro 7. Skjermen og spesifikasjonene er de samme, helt ned til vekten på 1,45 kg, men batteritiden er imidlertid oppgitt til 10 timer med denne, til tross for strømgjerrig prosessor.

Vanligvis er denne en femhundrelapp billigere enn Yoga Slim 7 Pro, noe som merkes på spesifikasjonene. Selv om vi nok vile foretrukket Yoga-modellen, er denne likefullt en PC å anbefale.

Samsung Galaxy Book 2

Samsung Galaxy Book 2 Foto: Samsung

Samsung Galaxy Book 2: Kr 9.990.
Denne veier inn på 1,57 kg, altså knapt merkbart mer enn Lenovos bidrag. Til gjengjeld er den 15,6" og dermed en lettvekter for størrelsen. Med en 12-generasjon Intel Core i7-1255U-prosessor med til sammen 10 kjerner (12 tråder) har den muskler så det holder. Maskinen kommer med 16 GB LPDDR4X-minne som er loddet, og kan dermed ikke utvides eller byttes ut.

Denne PCen har siden den ble lansert i vår ligget på rundt 12.000 i pris, men det er i skrivende stund flere store forhandlere som har den på tilbud til 9990 kroner. Eneste minus vi ser med den, er at den kommer med Windows 11 som standard.

Asus TUF Gaming Dash F15

Asus TUF Gaming Dash F15 Foto: Asus

Asus TUF Gaming Dash F15: Kr 9.990.
Strengt tatt er dette en gaming-PC, noe man ser igjen på vekten på 2 kg. På den annen side er den mye for pengene, og er solid og har ytelse som man ikke så lett finner i denne prisklassen. Prosessoren er en i5-11300H som vel må beskrives som helt OK, men der denne skinner er grafikkortet, et RTX 3060 i mobil utgave. Skjermen har en oppdateringsfrekvens på 144 Hz, men Asus har ofret noe fargegjengivelse for å få til det. Den klarer bare 62,5% av sRGB fargerommet, noe som gjør at vi nok neppe kan anbefale den til fargekritisk arbeid som foto eller design.

Robust er den imidlertid, og er et bra valg for studenter som ønsker en PC med evne til å spille eller dra tyngre grafiske applikasjoner, selv om man for sistnevnte kanskje trenger en mer nøyaktig ekstern skjerm.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro

Lenovo Yoga Slim 7 Pro Foto: Lenovo

Lenovo Yoga Slim 7 Pro: Kr 9.990.
Med en 14" IPS-skjerm med 2240 x 1400 oppløsning og en Ryzen 5 5600H-prosesser, stiller denne helt klart i kategorien godt kjøp, selv til full pris.

Har du is i magen, kan du imidlertid kanskje spare noen tusenlapper - den har nettopp vært på tilbud til 7.995 kroner.

Spesifikasjonene ellers er relativt ordinære, men med 16 GB RAM og 512 GB SSD, har du det du trenger. Den veier under halvannet kilo, og takket være et firecellers batteri er oppgitt batteritid på hele 17 timer, så det er ingen katastrofe om du glemmer laderen hjemme heller.

For den saks skyld, med to USB-C-porter som begge støtter Power Delivery, DisplayPort 1.4 og USB 3.2 Gen 2, skal det mye til for at du ikke får ladet denne ett eller annet sted dersom krisen skulle være ute.

Uansett har den lenge kostet 9990 kroner, men er ofte på tilbud til to tusenlapper mindre - slik som nå - og for den prisen er den en fremragende student-PC.

Acer Swift X

Acer Swift X: 9.990 kroner på tilbud.

Acer Swift X er uforskammet mye PC for pengene, og med lav vekt. Foto: Acer

Med denne får man mye muskler på lite vekt, og for en bra pris. På 1,5 kg har Acer klart å skvise inn et RTX 3050 Ti-grafikkort, en AMD Ryzen 7 5800U-prosessor, 16 GB arbeidsminne, og ikke mindre enn 1 TB SSD. Foruten det får du et batteri som har en oppgitt levetid på hele 17 timer per lading.

Grafikkmessig har denne ikke fullt så mye kraft som Asus TUF, men på det meste annet er den lik eller bedre - og da med en vekt som er et halvkilo lavere.

Skjermen er på 14" og 1920x1080 oppløsning. Paneltypen er IPS, så bildekvaliteten er etter alle solemerker god.

PC til over 10.000 kroner

Les også

Må du over 10.000 kroner er det vanskeligere å rettferdiggjøre prisen ut fra rene spesifikasjoner. Med mindre du har spesielle krav til maskinvare eller byggekvalitet, kan du som oftest finne en like bra student-PC til under ti tusenlapper.

Det kan selvsagt være omstendigheter, ønsker eller systemkrav som gjør at du må gå opp i pris, men da bør du passe litt på. Det er selvsagt ikke noe galt i å kjøpe en dyrere PC, men sannsynligvis er det ikke nødvendig.

Da vil vi heller foreslå at du legger noen kroner i litt tilleggsutstyr:

Ekstra skjerm

Når du arbeider med tekst, grafikk og data som skal forstås og bearbeides, er det ofte litt trangt med en liten laptop-skjerm, og vi vil derfor foreslå at du ser på hva du må ut med for en ekstra skjerm du kan ha hjemme på hybelen. Dette gjelder spesielt dersom du i tillegg bruker PC-en din som underholdningssentral og ser film, TV-serier eller spiller på den.

Noe konkret forslag til skjerm går vi ikke inn på her – det finnes nemlig et utall av dem, med alle slags mulige størrelser, prisklasser og spesifikasjoner. Uansett ditt budsjett og behov vil vi anbefale at du først og fremst ser på skjermer med IPS-panel, da de har bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn eldre teknologi. OLED er selvsagt også bra, men kan være dyrere og vanskeligere å finne for en fornuftig pris.

Mus

Les også

Pekeplate er vel og bra på forelesninger og lesesaler, men det er ganske knotete å bruke i lengden. Ikke bare det, men kvaliteten kan også variere stort fra maskin til maskin – spesielt på budsjettmodeller.

En ekstra mus trenger ikke koste mye, men vi anbefaler at du spanderer på deg noe som kan kalles skikkelig vare. En dårlig mus kan fort gå deg på nervene i beste fall – eller i verste fall gi deg problemer med sener og ledd.

Her er noen forslag, kjapt oppsummert:

  • Logitech G305: Kr 385. Svært bra trådløs spillmus til en billig penge. Lav vekt og lang batteritid fra ett enkelt AA-batteri trekker opp.
  • Logitech MX Master 3: Kr 889. Smådyr trådløs kontormus fra Logitech, men den er også svært bra. Kan brukes på nesten alle overflater, og har du ikke en ledig USB-port, kan den også funke via blåtann. Har vært på tilbud helt ned i 699,-.
  • Logitech MX Master 2S: Kr 649. Forrige versjon av MX Master er ennå i salg, og fremdeles er det en svært kapabel kontormus med stort sett de samme egenskapene, men til noen kroner mindre. For øyeblikket er den på tilbud til 649 kroner, og kommer den ned igjen til tidligere tilbudspris på 549,-, er det bare å slå til.
  • Logitech G603 Lightspeed: Kr 399. Spillmus som er tyngre enn lillebroren G305, men bruker to AA-batterier som i strømsparingsmodus kan vare i opptil halvannet år med vanlig bruk.

Ekstern harddisk

Ekte menn tar ikke backup, men de gråter mye, sies det. Kort og godt, sørg for å ta backup av filene dine. Du har ganske enkelt ikke lyst til å oppleve å miste data uten å ha en sikkerhetskopi, enten det nå skyldes whiskysøl i laptopen eller at katten tråkker på delete-tasten. Ja, undertegnede har opplevd begge deler.

De fleste trenger ikke en stor ekstern harddisk til backup: En terabyte eller to holder for de fleste. Tenk imidlertid over hvordan du skal bruke den. Hvis den bare skal stå hjemme og ikke være med deg på kolletivtransport, kafé eller studiested, trenger du ikke kjøpe noe spesielt beskyttet. Harddisker tåler imidlertid en kjapp tur i gulvet heller dårlig, så skal du ha den med deg på daglig basis, bør du se på en SSD-basert sak.

Forslag:

  • Seagate Expansion Plus Portable 2 TB: Kr 695. Grei, liten, ekstern harddisk med bra kapasitet. Finnes også i 1 TB og 4 TB, som er henholdsvis litt billigere og dyrere.
  • LaCie Rugged Mini 2TB USB-C: Kr 1.079. Tåler mer, men koster også mer. Her betaler du omtrent det samme for 2 TB som andre skal ha for 4 TB. Populær modell blant fotografer på farten. En hel krone billigere nå enn samme tid i fjor!
  • Western Digital My Passport Go 1TB: Kr 1.200. Grei ekstern SSD som er blant de rimeligste av sorten. Ikke spesiell på noe annet vis. Også i fjor var dette den billigste i sin klasse.
  • Samsung T7 1TB: Kr 1.325. Mer moderne, ekstern SSD som også er kjapp. Et par hundrelapper billigere i år enn i fjor.
  • Corsair Flash Voyager GTX: Kr 666-3.276. Dette er egentlig en stor minnepinne som har ytelse som en SSD. Likevel er den mindre enn en tradisjonell ekstern harddisk, selv en liten en. Styggrask er den også, og den fås i 128, 256, 512 og 1024 GB.
  • Kingston DataTraveler Max 1TB sies å være verdens raskeste minnepinne, og det kan faktisk være riktig. Den imponerte i alle fall da vi testet den. 1 TB lynrask minnepinne for rundt 1.500 kroner er uansett ikke verst.
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.