FORBRUKERTEKNOLOGI

Elektronikkbransjen satser på gjenbruk

Kun store hvitevarer i første omgang, men etter hvert kommer også TV-er, brunevarer, mobiltelefoner og PC-er.

Pål Haugen, daglig leder i Ombrukt
Pål Haugen, daglig leder i Ombrukt Foto: Jan Røsholm/Ombrukt
28. mai 2021 - 17:00

Ville du kjøpt brukt vaskemaskin hvis du ikke visste om den virket? Hva om den var overhalt, sjekket, sertifisert og kom med to års garanti?

Kort fortalt er dette kjernen i den norske elektronikkbransjens nye satsing, som har fått det ikke upassende navnet Ombrukt. Etter rundt halvannet år i støpeskjeen, er det endelig klart for bred lansering.

– Vi er allerede godt i gang i Oslo, Bergen og Tønsberg-området, sier Pål Haugen, daglig leder for Ombrukt.no i en pressemelding.

Trygt for forbrukeren

Kasserte elektroniske varer som ellers ville blitt e-søppel, vil nå bli samlet inn og sjekket av sertifiserte servicesentre og reparatører. Kan de settes i fungerende stand, vil de bli rengjort, reparert og lagt ut for salg.

Kjøperen får to års garanti på produktene.

– Det snakkes mye om gjenbruk og sirkulærøkonomi, og nå stiller en samlet bransje seg bak et stort prosjekt for å få flere brukte elektronikk-produkter tilbake på markedet. Der markedet hittil i stor grad har vært preget av private selgere, har bransjen utviklet en hel verdikjede for godkjenning, merking og en garantiordning som gjør det trygt for forbrukeren å velge gjenbrukt, sier Haugen.

Ombrukte produkter vil bli utstyrt med et godkjenningsmerke.

Bred støtte i bransjen

Nå blir det lettere å reparere hvitevarer og mobilskjermer.
Les også

Nå blir det lettere å reparere hvitevarer og skjermer

Bak prosjektet står Bosch/Siemens, Electrolux, Elkjøp, Elon, Grundig, Miele, Power, Samsung, Stiftelsen Elektronikkbransjen og Whirlpool.

I en pilotperiode har Hvitevareteknikk, Elektrotec og Norsk ombruk solgt brukte produkter – i hovedsak store hvitevarer – men nå utvides prosjektet og det åpnes for flere partnere og varegrupper. TV-er og dataskjermer kommer snart, og også brunevarer, mobiltelefoner, nettbrett og PC-er er produktkategorier som sannsynligvis vil få Ombrukt-merket i fremtiden.

Her finner du stedene hvor du kan kjøpe produkter fra Ombrukt-ordningen.

– Vi tror mange har vegret seg for å kjøpe et brukt produkt fordi man ikke vet om vaskemaskinen eller TV-en faktisk virker. Nå får brukte produkter et godkjenningsmerke med Ombrukts logo. Produktene registreres i en felles database, og kjøper får en toårig byttegaranti. Det gir en ekstra trygghet for forbrukeren, sier Haugen.

Miljø og bærekraft

Norge er for trege til å utvikle og ta i bruk kunstig intelligens, skriver Jan Moberg. Bildet viser Figure 01. Det amerikanske selskapet bak jobber med å lage den første generelle humanoide roboten for hjemmebruk.
Les også

Norge er en sinke innen kunstig intelligens

Foruten godkjenningsmerke og garantiordning, vil ordningen omfatte en godkjenningsordning for butikker og verksteder som skal behandle gjenbruksprodukter og en databaseløsning for registrering av gjenbruksprodukter.

I tillegg vil det bli laget et CO₂-regnskap på hvor mye CO₂ som spares ved å forlenge levetiden på brukte produkter.

Prosjektet omfatter også en bærekraftsstrategi som skal sikre at produktene skal kunne repareres, gjenbrukes, og til slutt resirkuleres på forsvarlig vis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi har presentert Ombrukt-prosjektet for både Miljødirektoratet, Miljødepartementet, Naturvernforbundet og Bellona, og fått svært positive tilbakemeldinger, sier Haugen.

– Etter at vi åpnet en finn.no-butikk og en nettbutikk som heter hvitevareombruk.no har vi hatt masse spørsmål om kjøp av brukte produkter fra kunder. Vi har til nå ikke klart å få tak i nok brukte produkter til å dekke behovet. Vaskemaskinene og kjøleskapene har forsvunnet før vi har fått lagt det ut for salg, sier Kristoffer Bahr, daglig leder i Hvitevareteknikk.

June K. Gaupset og Shiraz Abid ser frem til å åpne mange nye Ice-butikker i tiden fremover.
Les også

Ice bygger fysiske butikker – også utenfor Østlandet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.