MOBIL

EU skal gjøre mobiler mer holdbare og lettere å fikse

Nye, omfattende lover på gang.

EU har store planer på gang for å gjøre elektronikken lettere å fikse.
EU har store planer på gang for å gjøre elektronikken lettere å fikse. Foto: Colourbox/25711296
12. mars 2020 - 09:45

Forrige måned rapporterte digi.no om en lekket rapport som indikerte at EU ville tvinge mobilprodusenter til å gjøre det lettere å skifte batterier, men nå viser det seg at organisasjonen har vesentlig mer ambisiøse planer på gang.

I en fersk pressemelding har EU-kommisjonen nemlig lagt frem en plan døpt «New Circular Economy Action Plan» – et storstilt initiativ som tar sikte på å oppnå klimanøytralitet og å overføre mer makt til forbrukere.

«Rett til å reparere»

Planen er igjen en av byggestenene i den bredere European Green Deal, EUs nye agenda for bærekraftig vekst. Ifølge EU er det bare 40 prosent av elektronisk avfall som resirkuleres i regionen.

Et sentralt aspekt ved initiativet er det EU kaller «rett til å reparere», som innebærer at organisasjonen vil sikre at elektronisk utstyr – deriblant mobiltelefoner – skal gjøres enklere å reparere uten å måtte bytte hele enheten når noe går galt.

EU vil også sikre at enheter generelt varer lengre, slik at man ikke trenger å bytte dem ut så ofte som i dag, og at de er lettere å vedlikeholde.

– Kommisjonen planlegger nye reguleringer for mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er under økodesign-direktivet, i tillegg til nye reguleringer for ladere til mobiltelefoner og lignende enheter. En ordning for retur eller salg av eldre mobiltelefoner, nettbrett og ladere vil også bli vurdert, skriver EU-kommisjonen.

Felles ladestandard og bedre ladekabler

Som et ledd i disse reguleringene skal  forbrukere ha tilgang til pålitelig informasjon om blant annet reparerbarheten og varigheten til elektroniske produkter.

Smart Phone Battery Change Repair Maintenance. Repairman Hand Fix Smartphone Back Part Disassemble with Tweezers. Mobile Cellphone Assembly. Technician Work at White Workplace Copy Space View
Les også

Ny enighet: Slik skal EU gjøre elektronikk lettere å reparere

– Den lineære vekstmodellen «ta, lag, bruk og kast» har nådd sin grense. Med veksten i verdens befolkning og forbruk presser denne modellen oss nærmere og nærmere en ressurskrise, sa EU-kommissær for miljø Virginijus Sinkevičius til den britiske avisen The Guardian.

EU-kommisjonen skriver at de også vil jobbe for en felles, europeisk ladestandard, forbedre varigheten på ladekabler og gi insentiver til å fristille kjøp av ladere fra kjøp av nye enheter. Som digi.no rapporterte tidligere i år er det allerede et stort EU-flertall for en felles ladestandard.

Før de nye lovene og reguleringene eventuelt trer i kraft kreves det enighet blant medlemslandene og et endelig vedtak i EU-parlamentet.

Flere detaljer om «New Circular Economy Action Plan» finner du i den fulle presentasjonen av planen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.