Finland kjøper Nokia-aksjer

Staten rykker inn for å styrke nasjonalt eierskap.

Finland blir største eier i Nokia med en aksjepost på 3,3 prosent. På bildet holder Nokias administrerende direktør Rajeev Sur et innlegg under Mobile World Congress i Barcelona for et par uker siden.
Finland blir største eier i Nokia med en aksjepost på 3,3 prosent. På bildet holder Nokias administrerende direktør Rajeev Sur et innlegg under Mobile World Congress i Barcelona for et par uker siden. (Foto: Yves Herman, Reuters)

Staten rykker inn for å styrke nasjonalt eierskap.

Finland har sikret seg 3,3 prosent av Nokia. Aksjene er kjøpt i markedet for om lag 844 millioner euro, tilsvarende 8 milliarder kroner.

Den finske staten tar med dette posisjon som den største eksterne eieren i telekom-kjempen.

– Herved sørger vi for å styrke og stabilisere finsk eierskap i dette nasjonalt svært viktige selskapet, sier direktør Antti Mäkinen i det statlige investeringsselskapet Solidium Oy i en pressemelding.

Solidium investerer typisk i børsnoterte selskaper som blir ansett som viktige for landets verdiskapning. Eierposten i Nokia utgjør rundt 11 prosent av porteføljen.

– Nedsalget i Telia tidligere i år har åpnet for å ta en posisjon i Nokia, som passer perfekt i vår portefølje. Selskapets sterke markedsposisjon og brede tekniske ekspertise er tiltalende faktorer, konstaterer Mäkinen.

Solidium vil ikke kreve plass i Nokia-styret ved neste aksjonærmøte, men det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt, opplyser han til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi mener at dette blir en god investering. Det er viktig å huske at Nokia er Finlands største foretak og andelen finske aksjonærer har vært ganske tynn, sier Antti Mäkinen.

Nye tider

Nokia har som kjent en meget lang og stolt, men også dramatisk historie. På høyden for om lag ti år siden var de verdens største produsent av mobiltelefoner og selve flaggskipet i finsk næringsliv.

Nedturen som fulgte og Microsofts mislykkede oppkjøp av mobildivisjonen rammet Finland og finsk økonomi hardt.

Men selv om mobileventyret sporet av har Nokia fortsatt som leverandør av infrastruktur- og nettverksutstyr, samt styrket seg på området gjennom oppkjøp av blant annet Alcatel-Lucent. Hovedkonkurrentene er svenske Ericsson og kinesiske Huawei.

Videre interesserer Nokia seg i dag også for områder som tingenes internett og digitale helseprodukter, for å nevne noe.

Når det fremdeles finnes og lanseres nye smarttelefoner med Nokia-logo, så skyldes det at det finske selskapet HMD Global har kjøpt rettigheten til å bruke navnet i ti år. Dette er imidlertid også et foretak hvor det jobber mange eks-nokianere. For bare noen uker siden lanserte de fem nye smartmobiler under Mobile World Congress i Barcelona.

Kommentarer (12)

Kommentarer (12)
Til toppen