SIKKERHET

Fire EU-land har brukt spionprogramvare på ulovlig vis

Hellas, Polen, Spania og Ungarn har alle brukt spionprogramvare på ulovlig vis for å overvåke innbyggere, heter det i en rapport fra EU-parlamentet.

Det har de siste årene kommet dokumentasjon på at en rekke land bruker spionprogramvare for å overvåke folks private kommunikasjon.
Det har de siste årene kommet dokumentasjon på at en rekke land bruker spionprogramvare for å overvåke folks private kommunikasjon. Illustrasjonsfoto: Colourbox
9. nov. 2022 - 08:52

– Misbruken av spionprogrammer i EUs medlemsland er en alvorlig trussel mot demokratiet på hele kontinentet, sier EU-parlamentsmedlemmet Sophie in 't Veld, som ledet arbeidet med rapporten.

De siste månedene og årene har det kommet dokumentasjon på at en rekke land, deriblant EU-medlemsland, planter spionprogramvare på personers mobiltelefoner for å overvåke deres private kommunikasjon. Mye av dette har vært knyttet til programvaren Pegasus, som regjeringer verden over har kjøpt fra det israelske selskapet NSO Group.

I Hellas har etterretningssjefen og en nær medarbeider av statsminister Kyriakos Mitsotakis måttet gå av i forbindelse med en skandale rundt bruk av slik programvare. Det venter også flere mulige søksmål i forbindelse med at venstreorienterte journalister har funnet spionprogramvare på telefonene sine. Også den spanske etterretningssjefen har måttet gå av etter en skandale om hacking av mobiltelefonene til politikere og separatistledere i Catalonia.

In 't Veld ber om en stans i salg, kjøp, bytte og bruk av slik programvare i EU. Rapporten ventes å bli behandlet i EU-parlamentet tidligst i mars 2023.

Telefonene til norske diplomater sjekkes jevnlig for den israelske spionprogramvaren Pegasus.
Les også

UD: Telefonene til norske diplomater sjekkes løpende for Pegasus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.