SIKKERHET

UD: Telefonene til norske diplomater sjekkes løpende for Pegasus

Spionprogramvare fra israelske NSO Group er funnet i telefonene til finske diplomater, men det norske utenriksdepartementet mener å ha tatt høyde for slike sikkerhetsutfordringer.

Telefonene til norske diplomater sjekkes jevnlig for den israelske spionprogramvaren Pegasus.
Telefonene til norske diplomater sjekkes jevnlig for den israelske spionprogramvaren Pegasus. Foto: Annika Byrde/NTB
3. feb. 2022 - 08:36

– Vi kan bekrefte at det har blitt funnet spionverktøy i våre telefoner, opplyste sjefen for sikkerhetsavdelingen i det finske utenriksdepartementet, Matti Parviainen, før helga.

Diplomatene som har fått telefonene infisert med spionprogrammet Pegasus, har vært stasjonert i utlandet.

Pegasus kan blant annet skru på kamera og mikrofon uten at brukeren merker det. Programvaren er tidligere avdekket på telefonene til journalister, menneskerettsforkjempere, regimekritikere og politiske ledere i flere land.

Kraftig kritikk

Spionprogrammet og brukerne av det har fått kraftig kritikk, og amerikanske myndigheter har satt NSO Group på sin svarteliste. Selskapet er også saksøkt av IT-giganten Apple, men nekter for å ha gjort noe galt og hevder programvaren kun er solgt til land for bruk i bekjempelse av terrorisme og kriminalitet.

Utenriksdepartementet (UD) mener å ha god kontroll over telefonene til norske diplomater.

– Vi har tatt høyde for dagens sikkerhetsutfordringer på mobile enheter, og våre sikkerhetsprodukter har blant annet implementert tiltak mot denne konkrete trusselen, sier kommunikasjonsrådgiver Jens Christian Boysen til NTB.

– Det er foreløpig ingen hendelser knyttet til Pegasus i våre systemer. Sikkerhetssituasjonen er dynamisk og følges kontinuerlig, sier han.

Hvor de finske diplomatene som har fått telefonene infisert med det israelske spionprogrammet har vært stasjonert, er ikke kjent.

– Utenriksdepartementet har ikke kjennskap til hvor de berørte finske diplomatene har vært stasjonert, sier Boysen.

Israelsk politi

Tirsdag erkjente israelsk politi at Pegasus-programvaren også er benyttet av dem i Israel, noe som tidligere er benektet, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske nettavisen Calcalist er programvaren benyttet av israelsk politi siden 2013, uten rettslig godkjennelse, men dette avviser politiet.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har nå nedsatt en granskingsgruppe som skal undersøke påstandene om at spionprogrammet er benyttet mot aktivister og andre i Israel.

Statsledere

Ifølge Amnesty International er Pegasus tidligere funnet i telefonene til minst 14 statsledere. Frankrikes president Emmanuel Macron skal være en av dem.

Programmet ble også funnet på telefonen til den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi, som ble lokket inn på landets konsulat i Istanbul og drept i oktober 2018.

Minst 180 andre journalister har også blitt overvåket ved hjelp av Pegasus, og nylig ble det også kjent at programmet ble funnet i telefon til Polens opposisjonsleder Krzysztof Brejza og til flere advokater i landet.

Det nærmer seg OL, og den siste finpussen gjøres. Men både utøvere og journalister tar sine forholdsregler.
Les også

Større fare for datavirus enn koronavirus under Beijing-OL

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.