Ti milliarder opp på tre år:

– Folk tenker ikke over hvor stort Atea har blitt

Konsernsjef Steinar Sønsteby styrer et selskap med 7000 ansatte i sju land. Han lover å ikke dingle med beina selv om ledergruppa nå er utvidet med ekstra mannskaper.

Atea har opplevd formidabel omsetningsvekst under konsernsjef Steinar Sønstebys ledelse. Nå trenger han hjelp han til å løfte selskapet videre.
Atea har opplevd formidabel omsetningsvekst under konsernsjef Steinar Sønstebys ledelse. Nå trenger han hjelp han til å løfte selskapet videre. (Bilde: Atea)

Konsernsjef Steinar Sønsteby styrer et selskap med 7000 ansatte i sju land. Han lover å ikke dingle med beina selv om ledergruppa nå er utvidet med ekstra mannskaper.

Han trengte mer ledelseskraft. Det er den korte forklaringen Steinar Sønsteby gir på hvorfor toppledergruppa på kort tid har blitt utvidet med to personer.

I tillegg til ham selv og finansdirektør Robert Giori, skal Lorna Stangeland og August Baumann heretter stå på dekk og styre skuta. Førstnevnte begynte i vinter, mens Baumann hadde sin første arbeidsdag i går, 19. april.

Kommer til Tek-konferansen


Atea kommer til Tek-konferansen i Strømstad for å fortelle om sine mobilplaner. Direktør for forretningsutvikling i Atea Norge, Atle Reitaas, holder sitt foredrag tirsdag 9. mai.

Tek-konferansen arrangeres av Inside Telecom.

Mens Stangeland har ansvaret for logistikk, er Baumanns viktigste oppgave å drive forretningsutvikling. Han blir det Sønsteby kaller sin venstre hånd.

– Jeg sier venstre, ikke høyre, med et lite glimt i øyet. For jeg er ikke en person som kommer til å trekke meg tilbake, sitte og dingle med beina og la andre gjøre de tunge løftene, sier Sønsteby til Inside Telecom.

Omsetter for 32 milliarder

For Atea vokser, og det vokser fort. I løpet av de tre årene Sønsteby har sittet i sjefsstolen har omsetningen økt med ti milliarder kroner. Nå omsetter selskapet for nesten 32 milliarder kroner i sju land. 7000 ansatte og over 4000 konsulenter holder det hele i gang.

– Antallet ansatte har under min ledelse vært noenlunde konstant. Dette har vi holdt igjen på, sier Sønsteby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søylene stiger raskt i Ateas kvartalspresentasjoner. Her fra rapporten for fjerde kvartal 2016. Klikk for større bilde. 
Søylene stiger raskt i Ateas kvartalspresentasjoner. Her fra rapporten for fjerde kvartal 2016. Klikk for større bilde.  Foto: Skjermdump

Toppledergruppen har ikke akkurat vært overveldende, med to personer som har våket over det hele på konsernnivå. Men nå trenger Atea mer kraft helt øverst i hierarkiet.

– Jeg trenger det for å få gjennomført alt vi gjør på tvers av landene, det være seg om det handler om forretningsutvikling, leverandørstrategien, eller forholdet til de store, amerikanske selskapene, sier konsernsjefen.

Dette er Atea


Selskapet omtaler seg som markedsleder innenfor IT-infrastruktur for forretningsmarkedet og offentlig sektor i Norden og Baltikum.

Har 86 kontorer i sju land. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Atea leverer et bredt spekter av hardvare og programvare fra verdensledende teknologiselskaper som Microsoft, Cisco, HP, Hewlett Packard Enterprise, Apple, IBM, Dell EMC, Lenovo, Citrix og Vmware.

Selskapet har nesten 7000 ansatte, og benytter i tillegg tjenester fra over 4000 konsulenter.

Over sommeren lanserer selskapet en ny satsing, Atea mobil. Dette skjer kun i Norge.

Han understreker at selskapet har sterke landssjefer. Disse skal fortsette som før og drive sine respektive virksomheter videre.

– De får ikke mindre betydning fremover enn de har i dag. Men Baumann kommer inn som en erfaren og sterk figur som skal støtte oppunder de tingene det stort sett er jeg som har gjort hittil. Lederne i de ulike landene skal fortsatt rapportere til meg, forklarer Sønsteby.

Baumann kommer til å være den som er nærmest Sønsteby for å utvikle konsernet videre, legger han til.

Gamle kjenninger

Har du nå den ledergruppen du trenger, eller er det behov for flere forsterkninger?

– Vi har vokst enormt, gjentar Sønsteby og tenker seg om.

– Så kanskje kan det bli en stilling til. Men det er ikke tatt noen beslutning på dette nå, og det er ingen prosesser på gang i dag, sier han.

Når det gjelder ansettelsen av Baumann, så kom den ikke akkurat ut av løse lufta. Etter at Baumann sluttet som toppsjef i Netcom, har han jobbet for blant andre Atea på konsulentbasis. Og Sønsteby og Baumann har en forhistorie som gjør at de har kjent hverandre i lang tid.

– Han har vært kunde av meg, og vi har sittet i styrer sammen, for eksempel i IKT-Norge. Jeg har kjent ham lenge. Ikke minst ansetter jeg ham fordi han er en erfaren toppleder med internasjonal bakgrunn både fra studietida, fra de første arbeidsårene i Tyskland og fra tiden som administrerende direktør i et svensk konsern, sier Sønsteby.

Les også: Atea blir mobilselskap

Baumann sentral i ledergruppen

August Baumann har lang erfaring fra telebransjen. Nå blir han sentral i utviklingen av Atea i en periode der IT og telekom smelter sammen.
August Baumann har lang erfaring fra telebransjen. Nå blir han sentral i utviklingen av Atea i en periode der IT og telekom smelter sammen. Foto: Marius Jørgenrud

August Baumann (51) begynte onsdag i stillingen som konserndirektør i Atea med ansvar for forretningsutvikling, leverandørstyring, støttefunksjoner og konsernprosjekter.

Det har så langt ikke lyktes oss å få en nærmere forklaring på hva arbeidsoppgavene i realiteten innebærer.

Baumann var den lengst-sittende lederen for noe Telia-selskap da han var sjef for Netcom i perioden 2005 til 2014. Han forlot selskapet i desember 2014, etter å ha hatt ulike posisjoner i selskapet i nesten 15 år.

Forut for årene i Telia, jobbet han en periode for Viag Interkom i Tyskland. Etter avskjeden med Netcom i 2014, har han jobbet som ledelseskonsulent for flere selskaper, herunder Atea.

Inside Telecom ble oppmerksom på dette da Baumanns navn dukket opp i dokumenter fra Konkurransetilsynet, hvor Atea hadde vært i møte i forbindelse med Telias kjøp av Phonero. Dette ledet til spekulasjoner om at Baumann kunne være aktuell som leder for Ateas nye mobilsatsing i Norge, men spekulasjonene ble kontant avvist av Baumann selv.

Nå blir han i stedet fast ansatt og helt sentral i Ateas konsernledergruppe.

– Vi er henrykt over å ha rekruttert Baumann til stillingen. Han tilfører selskapet sin utstrakte erfaring med forretningsutvikling og ledelse, sier konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea i en pressemelding.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen