SIKKERHET

Google: Antisporingen i Apples nettleser kan selv brukes til å spore brukerne

Intelligent Tracking Prevention kommer med sin egen sikkerhetsrisiko.

Antisporingen i Safari legger ironisk nok til rette for personvernrisiko, ifølge Google.
Antisporingen i Safari legger ironisk nok til rette for personvernrisiko, ifølge Google. Bilde: Apple
27. jan. 2020 - 08:55

I 2017 innførte Apple en ny personvernfunksjonalitet i nettleseren Safari som skal hindre sporing av brukerne på tvers av nettsteder, kalt Intelligent Tracking Prevention (ITP). Nå viser det seg at denne kommer med sine egne problemer. Det skriver blant andre 9to5mac.

Sikkerhetsforskere hos Google har identifisert flere personvern- og sikkerhetsmessige problemer med måten ITP er designet på, som kan utsette brukerne for betydelig personvernrisiko.

Avslører nettvaner

Med andre ord kommer funksjonaliteten med mange av de problemene som den er ment å løse. Forskerne har publisert et teknisk dokument om funnene som kan hentes ned fra denne siden.

PC med småkaker på skjermen.
Les også

Google vil fase ut hele støtten for tredjepartscookies i Chrome

ITP fungerer i grove trekk ved å benytte en maskinlæringsmodell til å avgjøre hvilke domener som har lov til å bruke informasjonskapsler eller skript fra tredjeparter til å spore brukeren på tvers av ulike nettsider. Aktører som har nettsteder som brukerne ofte besøker har mulighet til å spore brukerne også på andre nettsteder som integrerer disse aktørenes innhold.

Problemet ligger ifølge Google-forskerne i at ITP-listen i seg selv «implisitt» lagrer informasjon om nettsidene som brukerne besøker, som igjen legger til rette for avdekking av sensitive, private data om brukerens nettvaner. 

Skal ikke ha blitt fikset

Dette kan igjen blant annet brukes til å etablere permanente fingeravtrykk som følger brukeren på tvers av nettsider. Sårbarhetene åpner også for lekking av søkeresultater, identifisering av spesifikke nettsider besøkt av brukeren.

Brave-nettleseren markedsfører seg som en nettleser som setter personvern spesielt høyt.
Les også

Antisporing: Nettleseren Brave er endelig ute av beta

Google gjorde Apple klar over svakhetene i ITP-systemet allerede i august i fjor, og Apple hevder de har fikset problemene i en oppdatering som ble sluppet i desember.

– Vi ønsker å takke Google for å ha sendt oss en rapport hvor de utforsker både muligheten til å oppdage når webinnhold behandles forskjellig av sporingbeskyttelse, og de negative tingene som er mulig med slik beskyttelse, skriver Apple.

Sjefsingeniør hos Google Chrome Justin Schuh la imidlertid nylig ut en Twitter-melding hvor han hevder at problemene som Google rapporterte ikke har blitt fikset. 

Alle detaljene finner du i det tekniske dokumentet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.