GOOGLE

Google-sjefen tjente 2,4 milliarder kroner mens selskapet kuttet tusenvis av stillinger – nå er de ansatte på krigsstien

Google-ansatte kritiserer og latterliggjør Sundar Pichai.

Google- og Alphabet-toppsjef Sundar Pichai tjener godt – og har ergret på seg selskapets ansatte.
Google- og Alphabet-toppsjef Sundar Pichai tjener godt – og har ergret på seg selskapets ansatte. Foto: Wikipedia/CC BY 3.0
8. mai 2023 - 15:37

Det er en kjent sak at sjefene for de store teknologiselskapene tjener  svært gode penger, og den siste tiden er det Google- og Alphabet-sjef Sundar Pichai som har seilt opp som en av de aller best betalte i hele industrien. 

Nylig ble Pichais lønn og tillegg for fjoråret offentliggjort, og det var såpass generøst at Google-ansatte nå har kommet på banen med både kritikk og latterliggjøring. Det melder den amerikanske nyhetskanalen CNBC.

Tjente 2,4 milliarder kroner

Pichais totale kompensasjon for 2022 klatret til intet mindre enn 226 millioner dollar, cirka 2,4 milliarder norske kroner. Beløpet inkluderer både lønn, bonuser og aksjeopsjoner. Dette skal gjøre mannen til en av de best betalte toppsjefene i USA, uansett bransje.

Samtidig har Google og Alphabet som kjent gjennomført omfattende kutt i stillinger. Hele 12.000 ansatte har forsvunnet fra teknologigiganten den siste tiden, en nedskjæring som ble bekreftet av sjefen selv tidligere i år.

CNBC har fått innsyn i en større mengde innlegg på Googles interne diskusjonsfora som viser at ansatte ikke er spesielt begeistret for at sjefen valgte å ikke kutte sin egen lønn, til tross for at tusenvis av ansatte fikk sparken fra selskapet.

Mange av innleggene er krasse i tonen og peker blant annet på at flere toppsjefer i andre selskaper har valgt å kutte sin egen lønn betydelig som en konsekvens av masseoppsigelser. Zoom-sjefen Eric Yuan kuttet for eksempel sin lønn med hele 98 prosent etter kunngjøringen om at selskapet måtte nedbemanne med 1500 stillinger.

– Respekterer aksjonærer mer enn ansatte

Apple-toppsjefen Tim Cook måtte på sin side kutte lønnen med 40 prosent etter et kraftig aksjefall i fjor.

Et av innleggene son CNBC har fått innsyn i, refererte til en e-post fra Alphabets finanssjef Ruth Porat, som nylig meddelte at selskapet skal gjennomføre omfattende kutt i tjenester og goder for de ansatte over de neste årene. 

– Ruths kostnadsbesparelser omfattet alle...unntatt våre hardtarbeidende visesjefer og toppsjef, heter det i et innlegg som skal ha mottatt over 1200 likerklikk på Googles internforum.

Noen av kritikerne peker også på det faktum at Google planlegger et omfattende tilbakekjøp av aksjer til en sum på over 70 milliarder dollar, som ansatte tolker dit hen at selskapet har mer enn nok kontanter til å dekke mange av utgiftene de nå kutter i.

Et populært innlegg på Googles internforum, sett av CNBC, hevder dette viser at selskapet respekterer eksterne aksjonærer mer enn egen ansatte.

Alphabet har for øvrig levert gode resultater den siste tiden. I årets første kvartal noterte selskapet seg en omsetning på 69,8 milliarder dollar og et overskudd på 15,05 milliarder dollar – over analytikernes forventninger. 

Google-sjefen Sundar Pichai, her avbildet, får heftig kritikk fra egne ansatte etter avdukingen av deres egen chatbot «Bard».
Les også

Interne meldinger avslører: Google-ansatte slakter sin egen ChatGPT-konkurrent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.