KUNSTIG INTELLIGENS

Har utviklet «superkamera» som kan identifisere alle som befinner seg i store folkemengder

Kinesiske forskere har utviklet et superkamera som identifiserer alle som befinner seg i store folkemengder.
Kinesiske forskere har utviklet et superkamera som identifiserer alle som befinner seg i store folkemengder.
30. sep. 2019 - 15:51

Med et nytt eksperimentelt «superkamera» kan kinesiske myndigheter identifisere alle som befinner seg i store menneskemengder på alt fra fotballkamper til store demonstrasjonstog. 

Det nye kameraet på 500 megapixler skal være fem ganger bedre på å fange opp detaljer enn det menneskelige øyet, påstår kinesiske forskere ved Fudan universitet.

Kameraet ble lansert på Kinas internasjonale industrimesse i forrige uke.

I sanntid

Sammen med kunstig intelligens skal det nye «superkameraet» kunne identifisere innbyggerne i sanntid. Det gjør det ved hjelp av store databaser med innbyggerdata som kinesiske myndigheter har bygd opp.

Les også

Kameraet skal være en del av satsingen der kinesiske myndigheter ruster seg opp for å spore kineserne over alt hvor de ferdes. 

I Norge brukes har vi også innført systemer for ansiktsgjenkjenning. På Gardermoen benyttes automatisert grensekontroll hvor ansiktet til passasjerene sammenlignes med bildet i passet, skrev digi.no i sommer.

I den automatiserte grensekontrollen foregår én til én sammenligning. Det betyr at det benyttes en algoritme som sammenligner bildet som tas av den reisende i gaten, med bildet som er lagret i databrikken i passet.

Langt unna i Norge

Norsk politi har hjemmel i politiregisterloven til å registrere fingeravtrykk og foto, men vi har langt strengere regler på hvordan disse dataene kan benyttes. 

Da vi snakket med seniorrådgiver Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet tidligere år, mente hun at det ikke vil bli samme bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi her i Norge som i USA og Kina.

Les også

– Det er store forskjeller i både kultur og lovverk i Europa og USA når det kommer til vektingen av henholdsvis personvern og sikkerhet. I Kina finnes det ekstreme eksempler, sa hun.

I Norge har ikke Politiet egne overvåkningskameraer, men de kan få tilsendt overvåkningsbilder fra private selskaper.

– Vi deler ikke bilder vi tar inn med tredjeparter. Vi deler ikke passøknader med andre land eller andre aktører. Databasen har hjemmelstyrt tilgang, som vil at si ansatte i politiet og utlendingsforvaltningen kun har tilgang på data i saker de selv jobber med, sa Løvåsdal til digi.no da.

Tegning av ansiktslinjer
Ansiktslinjer er en del av mange elementer som analyseres i en morfologisk analyse. Illustrasjon: FISWG
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.