KUNSTIG INTELLIGENS

Har utviklet «superkamera» som kan identifisere alle som befinner seg i store folkemengder

Kinesiske forskere har utviklet et superkamera som identifiserer alle som befinner seg i store folkemengder.
Kinesiske forskere har utviklet et superkamera som identifiserer alle som befinner seg i store folkemengder.
30. sep. 2019 - 15:51

Med et nytt eksperimentelt «superkamera» kan kinesiske myndigheter identifisere alle som befinner seg i store menneskemengder på alt fra fotballkamper til store demonstrasjonstog. 

Det nye kameraet på 500 megapixler skal være fem ganger bedre på å fange opp detaljer enn det menneskelige øyet, påstår kinesiske forskere ved Fudan universitet.

Kameraet ble lansert på Kinas internasjonale industrimesse i forrige uke.

I sanntid

Sammen med kunstig intelligens skal det nye «superkameraet» kunne identifisere innbyggerne i sanntid. Det gjør det ved hjelp av store databaser med innbyggerdata som kinesiske myndigheter har bygd opp.

Camera system guarding blue skyscraper office building with sky above
Les også

Ny rapport: – Norge er nest best på personvern

Kameraet skal være en del av satsingen der kinesiske myndigheter ruster seg opp for å spore kineserne over alt hvor de ferdes. 

I Norge brukes har vi også innført systemer for ansiktsgjenkjenning. På Gardermoen benyttes automatisert grensekontroll hvor ansiktet til passasjerene sammenlignes med bildet i passet, skrev digi.no i sommer.

I den automatiserte grensekontrollen foregår én til én sammenligning. Det betyr at det benyttes en algoritme som sammenligner bildet som tas av den reisende i gaten, med bildet som er lagret i databrikken i passet.

Langt unna i Norge

Norsk politi har hjemmel i politiregisterloven til å registrere fingeravtrykk og foto, men vi har langt strengere regler på hvordan disse dataene kan benyttes. 

Da vi snakket med seniorrådgiver Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet tidligere år, mente hun at det ikke vil bli samme bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi her i Norge som i USA og Kina.

Les også

Se video: Facebook har laget kunstig intelligens som kan lure ansiktsgjenkjenning

– Det er store forskjeller i både kultur og lovverk i Europa og USA når det kommer til vektingen av henholdsvis personvern og sikkerhet. I Kina finnes det ekstreme eksempler, sa hun.

I Norge har ikke Politiet egne overvåkningskameraer, men de kan få tilsendt overvåkningsbilder fra private selskaper.

– Vi deler ikke bilder vi tar inn med tredjeparter. Vi deler ikke passøknader med andre land eller andre aktører. Databasen har hjemmelstyrt tilgang, som vil at si ansatte i politiet og utlendingsforvaltningen kun har tilgang på data i saker de selv jobber med, sa Løvåsdal til digi.no da.

Ansiktslinjer er en del av mange elementer som analyseres i en morfologisk analyse. <i>Illustrasjon:  FISWG</i>
Ansiktslinjer er en del av mange elementer som analyseres i en morfologisk analyse. Illustrasjon:  FISWG
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.