6G

Hevder å ha gjort stort fremskritt med 6G-teknologien

Men teknologien er ennå meget langt unna.

6G-teknologien er langt unna, men det gjøres allerede store fremskritt.
6G-teknologien er langt unna, men det gjøres allerede store fremskritt. Foto: Colourbox/47651633
24. aug. 2021 - 17:00

5G-teknologien har som kjent ennå langt igjen før den er allemannseie, men allerede nå har noen begynt å løfte blikket mot den neste generasjonen. En av dem er LG, som nå melder at de har oppnådd en milepæl med den ennå fjerne 6G-teknologien.

Den sørkoreanske elektronikkgiganten hevder å ha fullført et vellykket eksperiment som innebar å sende og motta data over en avstand på 100 meter med 6G-teknologien.

LG vil ut av mobilmarkedet og satse på andre områder.
Les også

LG skal ikke lenger lage mobiltelefoner

Terahertz-spektrumet

Eksperimentet ble utført utendørs og benyttet terahertz-båndet, som er der mange forventer at 6G-teknologien vil legge seg. LG har imidlertid dessverre vært sparsomme med de tekniske detaljene, så det er uvisst hvor mye data som ble sendt og hvor lang tid det tok.

Overføring av data i dette frekvensområdet over en avstand på 100 meter er uansett en ganske stor bragd, med tanke på at terahertz-bølgene har en del utfordringer som legger begrensninger på rekkevidden.

For å redusere tap under overføringen brukte LG en signalforsterker designet i samarbeid med det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics. Denne var ifølge LG i stand til å generere et stabilt signal over den lange avstanden.

– Suksessen til denne testen demonstrerer at vi er enda nærmere en vellykket anvendelse av radiokommunikasjon i terahertz-spektrumet i den kommende 6G-æraen, skriver LG. Ifølge selskapet vil den globale standardiseringen av 6G skal skje innen 2025, mens en kommersialisering vil skje innen de påfølgende fire årene.

Stillingsannonser tyder på at Apple har begynt å forberede seg på å utvikle egne 6G-modemer til fremtidige Iphone-generasjoner.
Les også

Apple ansetter 6G-teknikere – selv om 6G-nettverk ikke ventes før om 10 år

Også testet av Samsung

Teknologien vil med andre bli en realitet tidligst rundt år 2030, som er den tidshorisonten også andre aktører har operert med.

LG, som tidligere har sagt at de skulle satse på 6G-teknologien i forbindelse med kunngjøringen om at selskapet ville slutte med mobiltelefoner, er langt fra den eneste aktøren på feltet.

Konkurrenten Samsung opplyste for eksempel i juni i år at de hadde demonstrert 6G THz-kommunikasjon i en prototype-utgave, hvor de oppnådde en hastighet på 6,2 gigabit per sekund over en avstand på 15 meter.

– Den maksimale dataraten kan være 50 ganger raskere enn 5G, og forsinkelsen kan potensielt reduseres til en tiendedel, skrev Samsung om de tekniske mulighetene til teknologien. Selskapet forfattet et omfattende «white paper» om teknologien i fjor, som kan leses her.

USA har også planer om å forberede seg tidlig på 6G-æraen. Som digi.no rapporterte i 2019 har det amerikanske byrået FCC, som regulerer kommunikasjonsteknologi, begynt å dele ut lisenser for frekvenser i terahertz-båndet.

Det er ennå fem–seks år til vi ser de første installasjonene basert på den nye nettgenerasjonen, men nå begynner kampen om å utvikle raskest og best i henhold til de nye hårete målene som allerede er definert.
Les også

Nå forberedes neste generasjon mobilnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.