Ved hjelp av spionprogramvaren Pegasus , som er utviklet av israelske NSO Group, kan utenforstående ta full kontroll over mobiltelefonenes mikrofon og kamera, lese alt innhold og overvåke og avlytte uvitende eiere.
Ifølge NSO Group selges programvaren kun til land som skal bekjempe kriminelle og terrorister, og alle salgene er godkjent av israelske myndigheter.
En rekke avsløringer har vist at Pegasus også er solgt til en rekke regimer som har benyttet programvaren til å overvåke journalister, politikere, menneskerettsforkjempere og andre.
EU-domstolen: Meta brøt personvernregler
Funnet i telefoner
Ifølge Donncha O Cearbhaill, som leder Amnesty Internationals Security Lab , er programvaren nå funnet i telefonen til den indiske gravejournalisten Siddharth Varadarajan som jobber for The Wire.
Programvaren er også funnet i gravejournalisten og korrupsjonsjegeren Anand Mangnales telefon.
– Journalister i India trues i økende grad av ulovlig overvåking, ene og alene på grunn av jobben de gjør, sier O Cearbhaill.
Det er mobilforbud på nesten alle grunnskoler
Trakassering og trusler
Trusselen om overvåking føyer seg inn i rekken av andre trusler indiske journalister står overfor, konstaterer han.
Den indiske regjeringen har innført strenge lover som kan resultere i fengsel for kritiske journalister, og journalister i landet opplever også i økende grad å bli utsatt for svertekampanjer, trakassering og trusler, sier O Cearbhaill.
Avlyttet rival
I 2021 ble det avslørt at den indiske regjeringen ved hjelp av Pegasus-programvaren hadde overvåket over 1000 journalister, opposisjonspolitikere og aktivister.
Blant dem som hadde fått spionprogrammet installert på sin telefon, var statsminister Narendra Modis fremste politiske rival Rahul Gandhi.
Regjeringen nektet den gang for å ha drevet med ulovlig overvåking og nektet å samarbeide med en gransking ledet av indisk høyesterett. Resultatet av granskingen er ikke offentliggjort.
Indiske myndigheter har ikke kommentert den siste avsløringen til Amnesty International og The Washington Post.
Meta og Facebook vant fram – kan ikke ilegges dagbøter fra Datatilsynet