Apple iOS 11

iOS 11-funksjon kan hindre at politiet tvangsåpner mobilen

Fem kjappe trykk skrur av biometrisk autentisering.

Myndighetenes ønske om sikkerhet og kontroll møter stadig utfordringer i møte med ny teknologi. Nå kan nye personverntiltak stikke kjepper i hjulene for politiets adgang til å tvangsåpne mobilen.
Myndighetenes ønske om sikkerhet og kontroll møter stadig utfordringer i møte med ny teknologi. Nå kan nye personverntiltak stikke kjepper i hjulene for politiets adgang til å tvangsåpne mobilen. (Bilde: Jason Lee/ NTB Scanpix)

Fem kjappe trykk skrur av biometrisk autentisering.

Stortinget vedtok i juni endringer i straffeprosessloven, som ga politiet adgang til å bruke fysisk makt til å tvangsåpne mobiltelefoner for å sikre bevis.

Det er i forbindelse med ransaking eller beslag i straffesaker at metoden er aktuell. Politiet kan pålegge mistenkte å åpne datautstyr som er låst med biometri, eksempelvis fingeravtrykk, iris- eller ansiktsgjenkjenning, om nødvendig med tvang.

Fem trykk

Men lovendringen som trådte i kraft 1. juli kan allerede et par måneder senere bli langt mindre virkningsfull enn myndighetene tenkte seg.

Et nytt hurtigvalg i kommende iOS 11 kan nemlig effektivt sørge for å skru av biometrisk autentisering på iPhone og iPad.

Fem kjappe trykk på dvale/av-på-knappen er nok.

Samme tastekombinasjon gir også rask adgang til nødanrop, samt nødinformasjon med brukerens medisinske opplysninger, for de som har valgt å dele slikt fra låseskjermen.

Tiltaket er ett av flere Apple innfører for å styrke personvernet, skriver Arstechnica. De krediterer det russiske programvareselskapet Elcomsoft med funnet, etter å ha gransket en utviklerversjon av operativsystemet. Men akkurat denne nyheten ble omtalt av The Verge flere uker tidligere.

I sin redegjørelse fokuserer Elcomsoft imidlertid mest på en annen nyhet, som er økt sikkerhet ved paring av en iOS-enhet mot en datamaskin. Mens det tidligere var mulig å etablere tillit («vil du godkjenne maskinen?») for synkronisering og sikkerhetkopiering med biometri alene, blir det nå introdusert et ekstra steg – der også sikkerhetskode må tastes inn, hvis dette er aktivert.

Arstechnica har snakket med flere sikkerhetseksperter som mener at tiltakene kan gjøre det mye vanskeligere for politi og grensevakter å ransake slike enheter.

iOS 11 (første gang avduket i sommer) skal rulles ut til brukerne i løpet av høsten, og blir også levert på de nye iPhone-modellene Apple skal vise fram i kveld norsk tid. Digi.no følger lanseringen utover kvelden.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen