KARRIERE

Les 15 skrekkhistorier fra norske IT-folk

Utakknemlig elev, trådløs strøm og godt betalt backup-jobb.

Kribler det etter å finne frem sprayboksen? Du er neppe alene.
Kribler det etter å finne frem sprayboksen? Du er neppe alene. Bilde: Leserbidrag
13. nov. 2015 - 15:12

Tidligere denne uka ba vi leserne sende inn sine skrekkhistorier fra IT-bransjen. Responsen har vært overveldende, og vi nærmer oss hundre innsendte historier. Takk!

I denne omgang har vi plukket ut 15 av bidragene. De som ikke ser sine historier i denne posten: Fortvil ikke, de aller fleste vil komme ut senere.

Ellers er det bare å kose seg med historiene nedover. Leserne våre ser ut til å ha blitt utsatt for litt av hvert...

Utakknemlig elev

Teknofil skriver: Var IT-konsulent på en ungdomsskole for noen år siden. Der var det en elev som hadde tyvlånt laptopen til faren. Et skikkelig råskinn av en maskin. Klin ny med en prislapp på rett under 20 tusen.

Mens jeg tilfeldig sto ved siden av så klarte drittungen å miste en halvfull flaske med cola oppi tastaturet. Adrenalinet tok overhånd for meg og jeg grabbet maskinen og fikk snudd den.

Hadde selvfølgelig elektrisk skrujern i lomma, dro den frem og kjørte på så skruene føyk. Fikk maskinen ifra hverandre og dunket delene i elektronikkrens for å rengjøre den.

Etter en time over varmeovnen så skrudde jeg den sammen igjen og maskinen overlevde. Utrolig men sant. Noen ganger har man flaks til de grader.

Drittungen kom innom og plukket opp PC-en og istedet for å takke meg for å ha spart han juling når han kom hjem så slengte han ut en kommentar om at "det tok sin tid"..

La oss si det sånn at jeg tok en telefon hjem til faren og sa at jeg hadde reddet PC-en hans fra den sikre død og forklarte at dette er ikke noe som normalt faller inn under skolens ansvarsområdet og sa det ville koste 500,- i egenandel :-)

Hadde drittungen bare vært litt takknemlig og høflig så kunne han spart seg for en ubehagelig opplevelse når han kom hjem..

Trådløs strøm

Min tante hadde kjøpt seg trådløs laptop, og jeg satte opp en wifi-ruter for henne på en fredag ettermiddag. På søndag ringte hun og sa at den ikke virket lenger.

Da jeg kom innom for å sjekke, stod laptopen på kjøkkenbordet der jeg hadde pakket den ut. Helt død. Jeg spurte hvor strømkabelen var. Nei, strømkabel er det ikke, den er da trådløs!

Brukerfeil

1. Bruker hos kunde som ikke fikk logget seg på Citrix.. Lurte på om feilen var at hun hadde byttet kontor, fått en ny skrivepult og musematte.

2. Bruker som bestemte seg for å skrive burdagshilsen til datteren på facebook mens jeg fjernstyrte maskinen og skulle bistå med feilsøking/feilretting.

3. En på support som skulle melde en kunde sin datamaskin inn og ut av domene (via fjernstyring). Endte opp med å melde kundens adminserveren ut av domenet - det ble ikke oppdaget før en uke etterpå når den ble restartet.

Ooops...

Vi hadde flyttet inn i flott nytt bygg, og trodde vi kunne ta påskeferie med stolthet og god samvittighet. Et siste blikk inn i det nye serverrommet før vi slo av lyset der - og dermed slo vi av strømmen til alt utstyret samtidig!

Da vi fikk fatt på elektrikeren (som naturligvis var reist på påskeferie) ble det utgitt noen høy-ampere gloser.

Godt betalt backup

Fikk en PC en gang. På servicelappen stod det "defekt harddisk, kunde ønsker backup". Kontaktet kunde for å høre hva han ville spare på. Fikk standardsvaret: «alt jeg kunne finne».

Skrudde ut harddisken og satte den i en test-PC. Satte i gang med å lete opp dokumenter, bilder, video osv på de vanlige stedene hvor folk lagrer slikt.

Kom over et lager med porno som den dag idag får meg til å fnise som en liten skolejente.

Ringte kunden opp igjen for å opplyse om prisene for backup opptil x antall gigabyte og ville bare bekrefte om han også ville ha "samlingen" sin.

Best betalte backup jobben jeg noen gang har fått betalt for :-)

Æsj...

Har masse historier, men den jeg husker best er da jeg jobbet for et PC-verksted som blant annen reparerte for elkjøp, expert osv.

PC var kommet inn via de vanlige kanalene og skulle registreres inn i systemet. Det uvanlige her var at den var pakket inn med mange plastposer og servicelappen var klistret på det innerte laget. Etter masse arbeid med kniv for å løse på den teiprullen de hadde brukt på alle disse posene kom jeg endelig i mål.

Å fy faen for en stank på den søla som kom rennende ut av PC-en og over buksen min.. På servicelappen står det - "Kunde fikk PC-en spydd over på fest. Kunde har trygghetsforsikring.". Kan trygt si at den maskinen gikk rett i søpla og forsikringssaken godkjent

Her er en annen: Ba en kunde om å sende en kopi av en diskett hvor de hadde et testcase. Fikk brev med et A4 ark, en fotostatkopi av disketten...

Ingen copy paste

Terje skriver: Ble for en del år siden leid inn til en av de større dagligvarekjedene. En av de første tingene jeg måtte gjøre var å gi litt grunnleggende opplæring til noen av de eldre ansatte.

En sekretær hadde fått beskjed om å sende ut stort sett likelydende brev til en rekke av butikkene. Etter et par dager hadde noen gått og etterlyst om brevet hadde blitt sendt.

Da hadde hun kommet til brev 64. Hun hadde aldri forstått at det gikk ann å kopiere, men startet på nytt for hvert brev.

Strømmen gikk

Jeg jobber som IT-konsulent i en av landets større kommuner. En bruker ringte fra kontoret sitt, og klaget over at hun "ikke kom inn på PC'en" sin.

"Hva ser du på skjermen din?", spurte jeg

"Ingenting!", sa hun.

"Prøv å slå av og på PC'en din", sa jeg.

Etter mye av-og-på-slåing, forsto jeg at det var SKJERMEN hun hadde slått av og på. Du må slå av og på HARDDISKEN din! (som de fleste brukere kaller PC'en sin.

"Hvor er den da?"

Sikkert under pulten din!

"Men der er det så mørkt! Jeg ser ingen ting!"

Slå på mer lys da!

"Det går ikke, strømmen er jo gått her på huset!"

Da la jeg på.

Og andre veien:

Joe skriver: Fra brukersiden. Jeg jobber på en høyskole og det var en høst med en del IT-problemmer. En server hadde visst kræsjet så verken lærere eller studenter kunne logge på. Ingen på høyskolen kunne logge seg på maskinene sine og alle hadde mistet tilgang til profilene sine.

Først venter jeg for å se om det bare er midlertidig situasjon men det er ikke det. Etter 10-15min ringer jeg førstelinje support for å forsikre meg at de er klar over dette.

Jeg forklarer situasjonen. Vi står i to PC-rom med pågående undervisning. Ingen får logge på og de som har logget på opplever at maskinen har kræsjet.

Svaret fra support var "Har du slått på maskinen din?" Ja, maskinen er på, alle maskinene på men ingen får logget på. Oppfølgingspørsmål var "Er du sikker at maskinene er på?". Ja alle 50 PCer er på i begge rommene, ingen får logget på. Oppfølgingspørsmål er "Kan du sjekke om det lyser et lite grønnt lys foran på PCen?".

Så man kan si mye om håpløse brukere, men av og til er det ikke så mye bedre hos IT-tjenesten.

Tvilsomt tastatur

Det var først når jeg ringte kunden for å be om passordet til laptopen at jeg ble klar over alle flekkene på tastaturet og skjermen. "Wank4Life" svarte det i andre enden.

Og en annen:

Gjorde en oversikt over antall forskjellige programvarer på 2000 pcer i en firma. Fant 1200 forskjellige programvarer og vesentlige mengder ting man ikke ønsker i en firma. Aldri mer local adm rettigheter...

Klassiker

Ivar skriver: Denne historien er ikke egentlig min, ettersom det skjedde i kontoret til et veldig stort oljeselskap, sånn en gang på 70 tallet, 

Den gangen fantes ikke PC'er men VT-100 og ADM-3 terminaler regjerte, og Helpdesk ble oppringt av en medabeider som klaget over at markøren på skjermen helt uforklarlig begynte å vandre over skjermen.

Det ble antatt at det var et elektronisk problem, og den ansatte fikk nytt utstyr. Neste dag var det samme problem. Den ansatte fikk ny terminal ganske raskt, men problemet dukket opp på det utstyret også.

Nå kostet en sånn terminal det en ny PC koster i dag, - og pengeverdien har sunket, så det var grenser for hvor mange ganger de skulle skaffe en ny. 

Det ble bestemt at en ingeniør fra IT support skulle observere når problemet oppstod, og han satte seg ned hos den som hadde problemet. Det var en hyggelig oppgave ettersom den som hadde problemet var en barmfager ung dame.

Hele formiddagen gikk uten at problemet oppstod.  Men så ringte telefonen. Hun strekker seg bort for å løfte av røret (ja det var fasttelefoner dengang), og så skjedde DET. Hennes imponerende byste kom ned på mellomromtasten!

Fortell oss om dine opplevelser

Har du kommet over snuskete nettleserlogger? Servere fra 1980-tallet? Utakknemlige kolleger?

Fyll inn skjemaet under og trykk send for å dele det med oss. Dersom du har bilder, send historien til denne adressen med bildene vedlagt.

Senere vil du kunne se ditt bidrag i en egen artikkel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.