Nå har AMD slått seg sammen med kineserne om å lage prosessor­brikker

Nå har AMD slått seg sammen med kineserne om å lage prosessor­brikker
(Foto: AMD)

I 2016 meldte vi at AMD hadde inngått en avtale med en kinesisk aktør om å forsyne Kina med x86-baserte serverprosessorer og relaterte systembrikker, noe som førte til en kraftig børsoppgang for AMD. Nå har samarbeidet omsider resultert i håndfaste produkter, melder blant andre ExtremeTech og Ars Technica.

Selskapet Hygon, som ble opprettet av AMD og kinesiske Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment som følge av ovennevnte avtale, har nemlig begynt å levere x86-baserte brikker til markedet. Brikkene har fått navnet «Dhyana».

Verdifull avtale

Det dreier seg om systembrikker beregnet på servere, og brikkene skal være svært like AMDs eksisterende Epyc-brikker, som er basert på Zen-arkitekturen. I utgangspunktet skal brikkene altså kun produseres for det kinesiske hjemmemarkedet som ledd i å gjøre Kina mindre avhengige av utenlandske teknologiselskaper.

Dette skal igjen være et resultat av blant annet avsløringene rundt aktivitetene til det amerikanske etterretningsbyrået NSA, som skal ha benyttet implantater i teknologiprodukter for å samle inn informasjon. En annen årsak er amerikanske restriksjoner på eksport til Kina av sikkerhetshensyn. 

USA og Kina har hatt et anspent forhold til hverandre i lengre tid når det gjelder bevegelse av teknologiprodukter over grensene til de to landene. Blant annet har amerikanske myndigheter gjort det klart at de ikke ønsker kinesiske selskaper som Huawei og ZTE som leverandører av tjenester og utstyr til telenettene.

AMD har på sin side utvilsomt økonomiske motiver bak samarbeidet, gitt at selskapet har slitt i lengre tid med røde tall. Da kontrakten mellom AMD og kineserne ble underskrevet i 2016 skal den ha hatt en verdi på rundt 2,4 milliarder kroner, og aksjekursen til AMD økte med over 52 prosent etter at avtalen kom på plass.

Les også: Intel tar opp konkurransen med AMD og Nvidia – lager sine egne skjermkort »

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen