GOOGLE PLAY

Ny seksjon i Google Play forteller hva appene samler inn av data

Blir gradvis tilgjengelig for brukerne.

Fra nå av skal Android-brukere få mer informasjon i Google Play om appenes innsamling og bruk av persondata.
Fra nå av skal Android-brukere få mer informasjon i Google Play om appenes innsamling og bruk av persondata. Foto: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2022 - 17:00

I mai i fjor lovet Google å følge i Apples fotspor og introdusere en egen seksjon i Google Play som forteller om hva den enkelte app samler inn og deler av personopplysninger. 

Hensikten med den nye seksjonen er at Android-brukere bedre skal kunne avgjøre om en app tilfredsstiller deres egne sikkerhetskrav før de laster den ned.  Apple introduserte en tilsvarende seksjon i App Store i desember 2020.

Nå er Google i ferd med å rulle ut denne seksjonen, melder selskapet i et blogginnlegg. Ifølge den opprinnelige planen skulle dette ha skjedd i forrige kvartal.

Innholdet i den lenge varslede seksjonen er det app-utviklerne som skal oppgi. Det skal også oppdateres ved behov dersom datahåndteringen eller funksjonaliteten til appen endres.

Ønske blant brukerne

Slik ser den nye seksjonen ut. <i>Skjermbilde:  Google</i>
Slik ser den nye seksjonen ut. Skjermbilde:  Google

Ifølge Google ønsker brukerne å vite hensikten med at dataene deres samles inn, og om utviklere deler dem med tredjeparter. Brukerne ønsker ifølge Google også å vite hvordan app-utviklerne sikrer brukerdataene, for eksempel med kryptering. App-utviklerne må også oppgi om brukerne kan be om at dataene slettes. Slik mulighet for sletting er et krav for apper som henvender seg til brukere i EØS-området, dersom det lagres personopplysninger.

Utviklerne må også blant annet oppgir om de har validert sin sikkerhetspraksis i henhold til sikkerhetsstandarden Mobile Application Security Verification Standard (MASVS) som er utgitt av OWASP. 

Flere detaljer om innholdet i den nye seksjonen er oppgitt på denne siden

Selv om det allerede en periode har vært mulig for app-utviklere å fylle ut den aktuelle informasjonen, er det først den 20. juli at dette blir et krav for nye og oppdaterte apper. Det er uklart om Google på sikt også vil innføre tilsvarende krav for apper som ikke lenger blir oppdatert, eller om disse bare vil skjules etter en periode, slik Google nylig kunngjorde

Google kunngjorde nylig et lass Android 13-nyheter, og tradisjonen tro stod sikkerhet og personvern høyt på agendaen.
Les også

Slik skal Google gjøre Android 13 sikrere og mer privat

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.