MASKINVARE

På Microsofts nye Surface Pro 8 kan du lett bytte SSD selv

Surface Pro hadde fått nytt design for første gang siden 2014 da Microsoft  avduket Surface Pro 8 og en hel bråte andre nye Surface-produkter onsdag kveld.

Den utbyttbare SSD-lagringsenheten ligger lett tilgjengelig på undersiden av den nye Surface Pro 8.
Den utbyttbare SSD-lagringsenheten ligger lett tilgjengelig på undersiden av den nye Surface Pro 8. Foto: Microsoft
23. sep. 2021 - 11:32

Da Microsoft onsdag kveld avduket den nye Surface Pro 8 hybrid PC-en (både nettbrett og PC), ble det klart at Microsoft-flaggskipet hadde fått sin første egentlige designendring siden Surface Pro 3 kom i 2014.

Skjermen er vokst fra 12,3 til 13 tommer (2880x1920 piksler). Mye er gjort ved å krympe skjermrammene, men skjermen er litt større rent fysisk enn før, noe som selvsagt betyr at tastaturdekselet også har vokst. Det betyr igjen at du ikke kan bruke tidligere modellers deksel om du oppgraderer nå. Du må kjøpe nytt.

Den nye «storskjermen» er også blitt raskere, med en oppdateringsfrekvens på 120 hertz. Men du må endre innstillingene for å aktivere den, ettersom maskina er satt opp med 60 hertz i standardinnstilligene. USB-A og USB-C-portene er erstattet med to Thunderbolt-porter.

Microsofts produkter blir trolig enklere å fikse i tiden fremover, takket være press fra aksjonærer.
Les også

Nå skal Microsoft gjøre produktene sine enklere å fikse

Bytt SSD selv

Slik det ble lansert på Surface Pro X-modellen i 2019, kan man nå også på Surface Pro 8 bytte ut SSD-lagringen selv. Det gjøres enkelt ved å kneppe opp en luke på undersiden av enheten. 

Den bruker standard M.2 SSD-er, men har bare plass til 2230-disker (30 millimeter lange), ikke 2280-disker.

Det synes kanskje ikke så godt uten å sammenligne gammelt og nytt på samme bilde, men Surface Pro 8 er den første egentlige designoppgraderingen Microsoft har gjort på Surface Pro siden Surface Pro 3 i 2014. <i>Foto:  Microsoft</i>
Det synes kanskje ikke så godt uten å sammenligne gammelt og nytt på samme bilde, men Surface Pro 8 er den første egentlige designoppgraderingen Microsoft har gjort på Surface Pro siden Surface Pro 3 i 2014. Foto:  Microsoft

Microsoft anbefaler at du bruker selskapets egne SSDer for å unngå redusert ytelse, men det ser, ifølge andre som overvar produktpresentasjonen onsdag, ikke ut til å være noe absolutt krav.

Surface Pro 8 har også fått en oppgradert penn. Den nye utgaven skiller seg fra tidligere modeller ved at den gir en haptisk feedback når du skriver med den, noe som skal etterligne følelsen av å skrive på papir. Etter det vi forstår vil man imidlertid kunne bruke eldre penner på den nye Surface-toppmodellen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

På innsiden er Surface Pro 8 utstyrt med 11. generasjon Intel Core i5 -1135G7 eller i7-1185G7-prosessorer med Intel Iris Xe GPUer og 8, 16 eller 32GB Ram.

Microsoft opplyser at prisen på billigste utgave av Surface Pro 8 er 12.590 kroner og at den vil være tilgjengelig i Norge fra begynnelsen av 2022.

Microsoft Surface Pro 8 er et nettbrett med PC-innmat. Tastatur og penn er ekstrautstyr. Dyrt sådan.
Les også

Tastatur er essensielt, så hvorfor følger det ikke med?

Dette ble også avduket

I tillegg til ny Surface Pro 8 viste Microsoft fram en hel bråte andre Surface-produkter, en brettbar toskjerms mobiltelefon og annet utstyr og tilbehør. Vi nevner i fleng:

  • Surface Laptop Studio: Skal være den kraftigste Surface-enheten fra Microsoft hittil. Startprisen er 17.990 kroner, og den skal være tilgjengelig i Norge i begynnelsen av 2022. Den har en del finesser som gjør den til noe litt utenom det vanlige, og her har Digi en egen presentasjon av den.
Microsofts Duo2-telefon har to avdelte skjermer som fungerer som én. <i>Foto:  Microsoft</i>
Microsofts Duo2-telefon har to avdelte skjermer som fungerer som én. Foto:  Microsoft
  • Surface Duo 2: En brettbar mobiltelefon med to skjermer. Altså ikke helt som Flip og Fold-modellene fra Samsung. Men alt kan dras over fra den ene skjermen til den andre, slik at funksjonaliteten er som én skjerm delt i to. Digi har en egen presentasjon av denne. Norsk pris og lanseringsdato for Duo 2 er ikke kjent, og telefonen er heller ikke nevnt i pressemeldingen Microsoft Norge har sendt ut etter Surface-presentasjonen.
  • Surface Go 3: Microsofts rimeligste hybrid-PC – eller nettbrett, ettersom man må kjøpe tastaturet i tillegg – ser ut som før men skal være inntil 60 prosent raskere. Den lanseres 21. oktober i år, og startprisen er 4790 kroner (altså uten tastatur).
  • I tillegg har det kommet en ny Surface Pro X (tilgjengelig fra neste år med pris fra 10.290 kroner), i tillegg til at Surface Pro 7+ som hittil bare har vært tilgjengelig i bedriftsmarkedet, nå blir tilgjengelig for vanlige forbrukere. Prisen for denne starter på 9000 kroner.
  • Microsoft viste også fram nye hodetelefoner og en ny mus der 20 prosent av plasten er ryddet opp fra havet og strender.
  • Følbare og gjennomsiktige klistremerker og enkle gripeflapper er blant redskapene i Microsofts Adaptive Kit som skal gjøre det lettere for funksjonshemmede å bruke Microsoft-hardware. Foto: Microsoft
    For noen er kanskje den største nyheten Microsofts såkalt Adaptive Kit, som rett og slett er en samling redskaper som skal gjøre det lettere å for funksjonshemmede å bruke Surface-produktene. Settet består blant annet av «klistremerker» som gjør det enklere for synshemmede å identifisere taster og portåpninger, og flapper som kan festes på deksler og kabler for å gjøre det lettere for folk med motoriske problemer å få tak i dem.
    Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.