FORBRUKERTEKNOLOGI

Plutselig vokser PC-markedet mye kraftigere enn forventet

Businessman typing on a notebook (shallow DOF, hand in focus)
Businessman typing on a notebook (shallow DOF, hand in focus) Foto: Colourbox/2609197
16. juli 2019 - 12:03

PC-salget har i lengre tid gått trått, men det kan virke som om trenden har snudd. Ifølge den nye markedsrapporten fra analytikerne hos IDC ser det nemlig stadig lysere ut for PC-markedet.

IDCs tall for det andre kvartalet i år viser at forsendelser av PC-er til forhandlere gikk opp med solide 4,7 prosent sammenlignet den samme perioden i fjor. Ifølge selskapet er dette betydelig høyere enn forventet.

Økt Intel-produksjon

Til sammen ble det sendt ut 64,8 millioner PC-er til forhandlere i perioden, opp fra 61,9 millioner i samme kvartal i fjor.

Ifølge analyseselskapet kommer oppgangen blant annet av at tilbudet av Intel-prosessorer har økt markant i kvartalet, som har gjort at PC-leverandører har kunnet møte ordrene sine.

I tillegg har trusselen om økt toll ført til at noen PC-leverandører har sendt flere PC-er enn normalt ut til forhandlere, noe som har ført til en kunstig oppblåsing av markedet.

IPC peker ellers på at avslutningen av støtten for Windows 7 spiller en stor rolle. Støtten til dette operativsystemet avsluttes i januar neste år, som har ført til økt migrasjon til Windows 10-baserte maskiner.

  <i>Foto:  IDC</i>
  Foto:  IDC

Uenighet om PC-definisjonen

Det andre, store analysebyrået Gartner har også nylig levert sine tall, og disse er interessant nok ganske forskjellige fra IDC sine. Ifølge Gartner vokste PC-markedet med kun 1,5 prosent i det seneste kvartalet, fra 62 til 62,9 millioner enheter.

Som nettstedet Ars Technica peker på kommer forskjellen av at de to selskapene opererer med noe ulike definisjoner av hva en PC er. Nærmere bestemt inkluderer IDC ikke nettbrett-PC-er som Surface i sine tall, mens Chromebook-maskiner er inkludert. Gartner på sine side inkluderer ikke Chromebook, mens nettbrett-PC-er er omfattet.

Når det gjelder markedsandeler er de to selskapene stort sett ganske enige. Kinesiske Lenovo ligger fremdeles på topp med en markedsandel på 25,1 prosent, ifølge IDCs tall, som er en økning på solide 18 prosent.

HP og Dell hadde begge en liten økning og endte på markedandeler på henholdsvis 23,7 og 17,9 prosent.

Les også: Minneprisene har falt til sitt laveste nivå på lange tider – nå er det smart å kjøpe »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.