CHATGPT

Selskapet bak ChatGPT avviser at det vil trekke seg ut av Europa

Sam Altman er ikke fornøyd med EUs foreløpige reguleringsplaner.

OpenAI-sjefen Sam Altman ønsker regulering av kunstig intelligens, men EUs forslag er for strengt, mener han.
OpenAI-sjefen Sam Altman ønsker regulering av kunstig intelligens, men EUs forslag er for strengt, mener han. Foto: Steve Jennings/Wikipedia/CC BY 2.0
26. mai 2023 - 17:00 | Endret 26. mai 2023 - 17:37

Etter at denne saken ble skrevet, har OpenAI kommet med nye uttalelser hvor det avviser at det har planer om å trekke seg ut av Europa. Dette opplyser Reuters

Lanseringen av ChatGPT kickstartet på sett og vis en ny æra innen kunstig intelligens, og den raske utviklingen har gjort at myndigheter har fått hastverk med å finne ut av hvordan de skal forholde seg til teknologien. 

Blant disse er den mektige EU-organisasjonen, som nå er i ferd med å utarbeide et omfattende forslag til regulering av kunstig intelligens – kalt «AI Act». Det har allerede møtt kraftig kritikk fra en av de sentrale AI-aktørene, rapporterer Time.

OpenAI kan trekke seg ut av Europa

Sjefen for ChatGPT-utvikleren OpenAI, Sam Altman, er for tiden på en turné i Europa, hvor han har møtt flere av EU-representantene som jobber med å utforme de nye reguleringene. I den forbindelse deltok han nylig i en paneldebatt ved University College London i Storbritannia.

Altman uttalte under diskusjonen at OpenAI har som intensjon å etterkomme EU-reglene, men gjorde det samtidig klart at selskapet er svært kritisk til lovgivingen slik den foreløpig er formulert.

Kritikken går hovedsakelig på at loven i sin nåværende form kan komme til å klassifisere ChatGPT- og GPT-4-teknologien som «høyrisiko». Dersom dette er tilfellet, vil teknologien måtte oppfylle en rekke tilleggskrav knyttet til sikkerhet.

Altman uttalte at han er usikker på om det er mulig å oppfylle disse kravene og at selskapet i verste fall kan bli tvunget til å trekke seg ut av Europa.

– Enten vil vi  være i stand til å løse disse kravene, eller ikke. Dersom vi kan etterkomme dem, vil vi gjøre det, og hvis ikke vil vi avslutte virksomheten. Vi vil forsøke, men det er tekniske begrensninger på hva som er mulig, sa OpenAI-sjefen under diskusjonen.

– Overregulering

Altman kommenterte i tillegg overfor nyhetsbyrået Reuters at AI Act i sin nåværende form er «overregulering», men at han har forstått det slik at loven vil bli tonet ned.

OpenAI-sjefen skal ha uttalt under sitt europeiske besøk at han ønsker seg en mellomting mellom den amerikanske og den europeiske lovgivningen, og han er med andre ord ikke imot regulering som sådan.

Under en høring i den amerikanske kongressen nylig gjorde Altman det tvert imot klart at han ønsker seg regulering av AI-teknologien, slik blant andre New York Times skrev om, og at teknologien i verste fall kan bære galt av sted.

– Jeg tror at hvis denne teknologien går galt, kan den gå riktig galt. Og vi vil være tydelige på dette. Vi vil jobbe med regjeringen får å unngå dette, sa Altman under en middag med flere medlemmer av Representantenes hus.

Mange andre er kritiske til den raske utviklingen innen kunstig intelligens, deriblant Elon Musk, Googles fremste AI-ingeniør og også norske politikere (krever betaling).

Googles hektiske kamp for å hevde seg i AI-kappløpet har ikke gått helt knirkefritt.
Les også

Tidligere Google-ingeniør: – Googles chatbot «stjal» data fra ChatGPT

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra