FORBRUKERTEKNOLOGI

Smarttelefoner kan bli dyrere

Etterspørselen kan snart løpe fra tilbudet, advarer Gartner.

Ønsker du deg ny smarttelefon med 5G? Det kan bidra til at den blir dyrere.
Ønsker du deg ny smarttelefon med 5G? Det kan bidra til at den blir dyrere. Foto: Ievgen Chabanov/Colourbox
10. juni 2021 - 05:00

Smarttelefonmarkedet har ikke vært så veldig påvirket av den globale brikkemangelen ennå, men det kan raskt komme til å endre seg, melder analyseselskapet Gartner til TechRadar.

Første kvartal i år økte det globale salget av smarttelefoner med 26 prosent, noe de mener skyldes at stadig flere jobber hjemmefra. I tillegg ser det ut til at mange som vurderte å kjøpe ny smarttelefon i 2020, heller har valgt å utsette kjøpet til i år, noe som gjør kontrasten ekstra stor.

Samtidig er den globale evnen til å produsere databrikker av alle slag for tiden under sterkt press, og det er ikke gjort i en håndvending å øke produksjonen. For mobilprodusentene har det stort sett gått bra hittil, men det kan raskt endre seg.

Dermed er etterspørselen i ferd med å løpe fra tilbudet, noe som etter alt å dømme vil drive prisene oppover.

5G-modeller driver etterspørselen

Vi har testet rimelige modeller fra Nokia, Samsung, Motorola og Sony.
Les også

Test: Trenger vi virkelig å kjøpe mobiler til 10.000 kroner, eller er billig mer enn bra nok?

Ny teknologi som rulles ut, vil også gjøre sitt til å drive etterspørselen til nye høyder. For eksempel er 5G-støtte noe mange kunder ønsker seg og gjør at de vurderer å kjøpe ny telefon.

Apple melder at etterspørselen etter deres flaggskip-telefon holder seg høy, mye takket være 5G-funksjonaliteten. Det samme ser ut til å gjelde for eksempel Xiaomi og Samsung. Sistnevnte er markedsledende og står for 20,3 prosent av det globale salget av smarttelefoner, melder Gartner. I rene tall vil det si over 76 millioner telefoner bare i løpet av første kvartal i år.

Tyske industribedrifter som Bosch, Siemens og her Trumpf har i dag private lukkede 5G-nettverk på fabrikkene sine helt utenom teleselskapene. 
Les også

Glem revolusjonen – 5G blir bare langsomt en del hverdagen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.