MASKINVARE

Snart kan Macbook få det Apple lenge har vegret seg mot

Mac med berøringsskjerm kan bli en realitet.

Macbook Pro kan omsider få berøringsskjermer. Hvorvidt kundene faktisk ønsker det, er en annen sak.
Macbook Pro kan omsider få berøringsskjermer. Hvorvidt kundene faktisk ønsker det, er en annen sak. Foto: Apple
12. jan. 2023 - 12:00

På noen områder er Apple kjent for å være relativt konservative, for eksempel når det gjelder å bevare Lightning-standarden på mobilene sine. Men Apple har også konsekvent unngått å introdusere berøringsskjermer på PC-ene sine, noe det nå kan bli slutt på.

Avisen Bloomberg (via Engadget) har vært i kontakt med kilder som hevder at Apple jobber med å utstyre Macbook Pro med berøringsskjermer.

Jobber aktivt

Ifølge kildene, som skal ha nær kjennskap til saken, arbeider et team av Apple-ingeniører aktivt med prosjektet. Et lanseringsvindu foreligger ennå ikke, men angivelig kan Macbook-maskiner med berøringsskjerm komme allerede i 2025.

Bloombergs kilder mener de nye Macbook Pro-modellene trolig kommer til å fortsette å kjøre de vanlige macOS-versjonene, men naturlig nok med med diverse modifikasjoner for å legge til rette for berøringskommandoer.

Det nærmeste Apple noen gang har kommet berøringsskjermer på Mac, var da de introduserte Touch Bar i 2016 – en berøringssensitiv stripe over tastaturet. Meningen var å gi kjapp tilgang til bestemte funksjoner i applikasjoner, men Touch Bar ble aldri en stor suksess, og den ble senere fjernet av Apple.

Noe av grunnen til at Apple har vært kritisk til en ekte berøringsskjerm på Mac, kan være at selveste grunnleggeren av selskapet, Steve Jobs, var svært kritisk til konseptet.

Kalte ideen forferdelig

– Berøringsoverflater vil ikke være vertikale. De er flotte til demonstrasjoner, men etter en kort periode begynner man å bli sliten, og etter en lengre periode vil armen din falle av. Det fungerer ikke; det er ergonomisk forferdelig, sa Steve Jobs på et pressearrangement i 2010, ifølge blant andre Engadget. 

Dersom de nye opplysningene stemmer, kan det dermed se ut til at Apple har endret tonen en del siden sist.

Ifølge noen av Bloombergs kilder vil de berøringssensitive Mac-modellene beholde mer eller mindre den samme formfaktoren som dagens Mac-maskiner. Mange bærbare PC-er med berøringsskjerm som selges i dag, er som kjent hybridmaskiner, som ofte kommer med 360-graders hengsler som gjør at man kan snu skjermen helt rundt og bruke produktet som et nettbrett.

Dersom Apple velger slike løsninger, er det muligens en risiko for kannibalisering, da Apple allerede lager nettbrett.

Tastene på Macbook, her avbildet, bød på mange problemer for kunder. Nå har et forlik blitt inngått.
Les også

Apple betaler ut 500 millioner kroner til brukere for feil på Mac-tastaturene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.