NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

SpaceX fikk ny godkjennelse: Byggingen av rom-internett kan starte neste måned

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox/10972620
29. apr. 2019 - 15:04

Elon Musk og hans romselskap SpaceX har ambisiøse planer om å bruke satellitter til å bygge internett i verdensrommet, og nå har dette prosjektet kommet et viktig steg videre i prosessen. 

The Verge melder at amerikanske FCC har gitt sin godkjennelse til oppskytning av den første puljen av satellitter i såkalte Starlink-prosjektet til SpaceX.

Godkjennelsen omhandler spesifikt en revidert søknad fra SpaceX hvor det ble bedt om tillatelse til å redusere antallet satellitter i konstellasjonen fra 4 425 til 4 409, og til å redusere banehøyden til 1 584 av satellittene fra 1 150 kilometer til 550 kilometer.

Reduserer forsinkelsen

Ifølge SpaceX vil denne nye, lavere banehøyden gjøre at Starlink-systemet får en vesentlig lavere forsinkelse, med en overføringstid på kun 15 millisekunder.

En annen fordel ved å nedjustere banehøyden skal være at man oppnår den samme dekningen med 16 færre satellitter, som altså betyr mindre ressursbruk og mer kostnadseffektivitet.

I en høyde på bare 550 kilometer vil satellittene i mye større grad påvirkes av jordens atmosfære, som kan medføre en risiko for at satellittene dras ut av banen sin raskere enn ved større høyder. Om dette skulle skje vil satellittene imidlertid brenne opp i atmosfæren relativt raskt, som The Verge peker på.

Med den nye godkjennelsen er Starlink-prosjektet nå klart for start om kort tid, ifølge SpaceX selv.

– Starlink er langt underveis, og den første gruppen med satellitter har allerede ankommet oppskytningsanlegget for prosessering, heter det i en uttalelse fra SpaceX-sjefen Gwynne Shotwell. Romselskapets plan er å starte oppskytningen allerede neste måned.

En gigabit per sekund

Som digi.no meldte i februar har SpaceX allerede godkjent byggingen av én million bakkestasjoner som benytter en «phased array»-løsning til å kommunisere med satellittene. Dette innebærer å «styre» strålene for å spore satellittene på en presis måte mens de går i bane rundt Jorden.

Til sammen skal Starlink-konstellasjonen bestå av 4 409 satellitter, som SpaceX allerede har fått godkjennelse til å skyte opp, og de fleste av disse skal gå i bane i en høyde på mellom 1 110 og 1 325 kilometer.

Målet er å tilby rimelig og tilgjengelig Internett i hele verden, og SpaceX har tidligere sagt at Starlink vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert.

SpaceX er ikke alene om konseptet. I mars meldte digi.no om OneWeb, som skal bestå av 900 satellitter og tilby 3G, LTE, Wi-Fi og 5G-dekning over hele verden. Ikke minst har også Amazon kastet seg på idéen, med 3 000 planlagte satellitter.

Les også: Amazon sender 3.236 satellitter ut i verdensrommet for å gjøre internett bedre »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.