TUNGREGNING

Stiller enorm regnekraft til rådighet i kampen mot covid-19

Minst 16 superdatamaskiner er frigjort til virusforskning.

Superdatamaskinen Quartz hos Lawrence Livermore National Laboratory er blant dem som nå kan brukes i koronavirusforskningen.
Superdatamaskinen Quartz hos Lawrence Livermore National Laboratory er blant dem som nå kan brukes i koronavirusforskningen. Foto: Lawrence Livermore National Laboratory
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2020 - 18:00

Noen av USAs største eiere av superdatamaskiner har gått sammen med flere forskningsinstitusjoner og kommersielle selskaper om å etablere COVID-19 High Performance Computing Consortium, som sammen stiller både en rekke superdatamaskiner, nettskybaserte tungregnetjenester og mindre klynger til rådighet for virusforskere over hele verden. Målet er å akselerere utviklingen av behandling og vaksiner som kan redusere konsekvensene av covid-19-pandemien. 

Mer enn 330 petaflops

Blant systemene som forskere nå kan søke om å få bruke, er 16 superdatamaskiner som til sammen skal kunne levere en ytelse på mer enn 330 petaflops. Dette skriver IBM i en pressemelding.

Catherine Janson, direktør i Politiets IT-enhet og Crayon-sjef Michael Jacobs.
Les også

Politiet kjøper programvare for milliardbeløp

Den samlede ytelsen til de 16 superdatamaskinene er mer enn dobbelt så høy som den målte ytelsen til verdens kraftigste superdatamaskin, Summit, som allerede har blitt brukt til å identifisere 77 lovende, kjemiske forbindelser i et utvalg på over 8000. Håpet er at de kan brukes til å hindre koronaviruset i å infisere vertsceller.

Ti av superdatamaskinene som nå kan brukes til virusforskning, er installert ved laboratorier som tilhører U.S. DOE National Nuclear Security Administration. Til vanlig brukes disse superdatamaskinene i stor grad til atomvåpenforskning.

Andre deltakere i konsortiet er US National Science Foundation, DOEs Advanced Scientific Computing Research, Nasa, Amazon Web Service, Google, Massachusetts Green HPC Center ved MIT, Rensselaer Polytechnic Institute og IBM. 

Forskere som ønsker å søke om å få benytte noe av den enorme regnekraften som nå er gjort tilgjengelig, kan lese mer om hvordan dette kan gjøres på denne siden.

Norske myndigheter på besøk på Ericssons stand under Mobile World Congress i Barcelona. På bildet ser vi blant andre Karianne Tung, Jarl Fjerdingby og Pål Wien Espen.
Les også

Tung om øst-vest-samarbeid om infrastruktur: – En balansegang

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.