Svindyr og langvarig IT-utvikling ga ham ideen til noe billigere

Norsk startup med høyhastighets app-utvikling i samarbeid med Evry

Svindyr og langvarig IT-utvikling ga ham ideen til noe billigere
Tid og kostnad for utvikling av applikasjoner skal kunne kuttes med opp til 60 prosent ved hjelp av ferdigtygde fellesløsninger. Bilde: Colourbox

Som leder og konsulent i store norske virksomheter, ble Leif Arne Bakker ble stadig mer frustrert over hvor dyrt det var å få utviklet moderne applikasjoner.

– Det er så og si alltid snakk om millionbeløp og måneder eller år med utvikling - selv for ganske små og lite komplekse applikasjoner. Årsaken er gjerne at man skal gjøre alt fra bunnen av - noe jeg bestemt mener man ikke alltid bør gjøre, sier Bakker til digi.no.

Og han prøver å gjøre noe med det, i form av oppstartsvirksomheten Appstax Technologies. Den lille bedriften snekrer fellesløsningene som ikke bør skreddersys hver gang for en applikasjon. I praksis er det infrastruktur-tjenester, som datalagring, brukerhåndtering og messaging.

Les også: – Elendig sikkerhet i de fleste mobilapper

Fikk napp

Ideen er at kostnadene kuttes merkbart når utviklere får konsentrere seg om å skrive kjernefunksjonalitet og ikke bruker opp tiden og pengene på å kode infrastruktur.

Bakker serverte denne ideen for storspilleren Evrys konsernledelse, og fikk napp.

– De tente på ideen og valgte å investere penger slik at vi nå kan utvikle Appstax på en profesjonell måte, sier gründeren.

Les også: Nordiske teknologi-håp invaderte glovarme Brooklyn

Leif Arne Bakker
Gründer Leif Arne Bakker har fått drahjelp av Evry til å lansere tjenesten som kutter utviklingstiden for applikasjoner. Bilde: Pressefoto

20 timer i døgnet

Nå består selskapet av fire utviklere, og ifølge Bakker skriver de kode 20 timer i døgnet.

Evry er inne som hovedeier og bidrar med ressurser på områder som kommunikasjon, markedsføring og juridiske spørsmål.

Resultatet så langt er en utviklingsplattform i den noe sære kategorien «backend-as-a-service».

Evry lanserer dette nå under merkenavnet Appstax og fremstiller det på denne måten:

"... løsning hvor utviklere slipper å konfigurere hardware, servere og databaser. Appstax gir deg en nøkkelferdig high availability plattform med komponenter for datalagring, brukerhåndtering, real-time messaging og hosting. Dette betyr at flere nå kan lage fullverdige applikasjoner uten store team og tung spesialkompetanse. Appstax kommer med ferdige developer kits for Apple iOS, Android, Java og Web".

Les også: Satser internasjonalt etter ni års utvikling

Globale planer

Gründeren har fått til en løsning som kutter utviklingstiden og kostnader med opp til 60 prosent for internettbaserte applikasjoner. Det gir ambisjoner om å kunne levere over hele verden.

– Ved å benytte global infrastruktur, som Amazon AWS, er det ikke så vanskelig å være oppstartsbedrift på det globale markedet lenger, og musklene som kreves er kanskje mer knyttet til markedsføring enn til leveranse og distribusjon, forklarer Bakker.

Ifølge Evry skal Appstax danke ut amerikanske aktører som Kinvey, Facebook-eide Parse og Firebase, som nylig ble kjøpt av Google.

Les også: Her får utviklere pris av staten for interaktivt øl-kart

Norsk sky

I en pressemelding legger eierselskapet stor vekt på at Appstax skal bli tilgjengelig som en skyløsning fra det nye datasenteret "Future Proof" med lagring i Norge.

Så langt har Amazon blitt brukt, og slike eksterne leverandører vil fortsatt benyttes for å være nær nok hver kunde for å få ned responstiden over nettet.

– Future Proof-plattformen vil være et alternativ til Amazon AWS og ikke en erstatning. På den annen side så er det viktig når vi skal levere tjenester til for eksempel offentlig sektor eller finansinstitusjoner i Norge og Norden at plattformen kjører her hjemme, sier Appstax-sjefen.

Så du denne? Hentet tilbake arkitekten som ny toppsjef