MICROSOFT

Tar igjen Apple: Nå er Microsoft kongen på haugen

Microsoft har blitt verdens mest verdifulle selskap.

Microsoft er nå verdens mest verdifulle selskap, takket være vellykket satsing på bedrifts- og skytjenester.
Microsoft er nå verdens mest verdifulle selskap, takket være vellykket satsing på bedrifts- og skytjenester. Illustrasjonsfoto: Tawanda Razika/Pixabay
2. nov. 2021 - 10:16

Microsoft har lenge vært blant eliten innen teknologiselskaper, men nå har de inntatt selveste tronen. Som blant andre Reuters melder, er Microsoft nemlig nå verdens mest verdifulle selskap.

Da børsen stengte på fredag, hadde Microsoft en markedsverdi på 2490 milliarder dollar, eller svimlende 20.800 milliarder norske kroner (nesten 21 billioner kroner). Til sammenligning har det norske oljefondet en verdi på cirka 11.600 milliarder kroner.

Tok såvidt igjen Apple

Dermed tok selskapet igjen den tidligere verdenseneren Apple med knapp margin. Iphone-makeren har i skrivende stund en markedsverdi på 2470 milliarder dollar.

Microsoft inntok førsteplassen etter at Apple nylig meldte om svakere resultater enn ventet, hovedsakelig på grunn av de pågående problemene i forsyningskjeden. Disse problemene kostet Apple rundt seks milliarder dollar i forrige kvartal.

Apple og Microsoft har knivet i toppen en stund allerede, og dette er ikke første gang sistnevnte har tatt igjen førstnevnte. Allerede i 2018 kjørte Microsoft til topps, mye takket være en vellykket satsing på nettskyen, nærmere bestemt den bedriftsfokuserte skyplattformen Azure, og Office-produkter – som Microsoft fortsetter å tjene gode penger på.

Solide resultater

I sine seneste kvartalsresultater, som ble lagt frem 26. oktober, noterte Microsoft seg en omsetning på 379 milliarder kroner, en økning på solide 22 prosent. Netto overskudd lå på 171,5 milliarder kroner, en oppgang på hele 48 prosent sammenlignet med samme periode året før.

De gode resultatene kommer i stor grad fra kraftig vekst i selskapets serverprodukter og skytjenester, som hadde en omsetningsøkning på 35 prosent under ett. Azure-plattformen alene vokste med hele 50 prosent.

Microsofts markedsverdi har økt kraftig bare de siste månedene. Så sent som i sommer passerte selskapet den magiske grensen på to tusen milliarder dollar i kjølvannet av Windows 11-kunngjøringen.

De øvrige teknologigigantene Amazon og Google-eieren Alphabet ligger i skrivende stund på en markedsverdi på henholdsvis 1710 milliarder dollar og 1967 milliarder dollar.

Brikkemangelen koster dem dyrt, og det vil bli verre før det blir bedre igjen.
Les også

Apple leverer svakere resultat enn ventet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.