FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Jabra Elite 75T

En veldig sterk konkurrent til Apples AirPods

Topp lyd, forbedret batteritid, lavere vekt.

Forrige generasjon var god, men med Elite 75T nærmer Jabra seg perfeksjon.
Forrige generasjon var god, men med Elite 75T nærmer Jabra seg perfeksjon. Eirik Helland Urke
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
9. des. 2019 - 18:00

Danske Jabra har levert en rekke bunnsolide lydprodukter de siste årene, og nylig ble de hedret med en Gulltasten 2019-pris fra Teknisk Ukeblad Media for hodetelefonene Jabra Elite 85H.

Det siste året har undertegnede veldig fornøyd  løpt gatelangs med Jabra Elite Active 65T. Forventningene til oppgraderte 75T var derfor begrensede – dette kunne vel ikke bli så enormt mye bedre?

Men det ble det!

20 prosent mindre

Vis mer

Det første man legger merke til når pakka åpnes, er hvor mye mindre ladeboksen er blitt. Den veier bare 35 gram, og tar ikke mye plass i jakkelomma. Endringen reflekterer at også selve øreproppene er blitt mindre – faktisk hele 20 prosent.

Mindre volum og vekt gjør at proppene sitter mer stabilt i øret, og at man slipper den plagsomme dunkelyden for hvert steg under løpeturen, som man kan oppleve med større propper.

Jabra Elite 75T leveres med silikonforing i fire størrelser, og sitter bedre enn noen andre vi har prøvd.

Når du tar den første øreproppen ut av ladeetuiet, går den automatisk i paringsmodus. Dette blir da hovedenheten.
Les også

Lettvektere med suveren lyd og imponerende batteritid

Øreproppene har en IP55-sertifisering, som gjør at de skal tåle regn og svette. Riktignok ikke helt på høyde med Active 65T, som er spesialtilpasset trening med sin IP56-standard, men godt nok til de fleste formål.

Strøken lyd

Den andre positive overraskelsen med Jabra Elite 75T er lydkvaliteten. Det at øreproppene sitter så godt, og med nytt design lengre inn i øret enn med forgjengeren, gjør den passive støydempingen svært effektiv, og gir plass til et stort, detaljrikt lydbilde. Med dyp bass, nyanserte, balanserte mellomtoner og en slepen diskant. Med romfølelse og god dynamikk blir det en liten konsertopplevelse inne i hodet. Det føles så rent og riktig. Og veldig mye bedre enn forgjengeren.

Vis mer

Folk har selvfølgelige ulike preferanser for lyd. For meg har standardinnstillingene fungert godt til mange typer musikk, men man kan selv tilpasse opplevelsen ved å skru på equalizeren i appen som følger med.

Øreproppene har ikke aktiv støydemping, men den passive er god, og har i vår test fungert tilfredsstillende både på fly og tog. Løpeturer med støykansellering påslått har helt klart gitt den beste lydopplevelsen, men hear through-funksjonen som slipper inn lyd fra omgivelsene er nyttig og nødvendig for å fange signaler fra omgivelsene der hvor det er trafikk. Ett trykk på venstre ørepropp svitsjer mellom de ulike modusene.

Forbedret batteritid

Øreproppene kommer med et ladeetui som gir deg 12 timer ekstra spilletid.
Les også

JBL skryter av bassen, men det er ikke det eneste disse er gode på

En tredje merkbar forbedring fra forrige generasjon, er batteritiden. Jabras fabrikkdata tilsier 7,5 timer aktiv bruk av øreproppene, med forlengelse til 28 timer gjennom ladeetuiet. Våre egne målinger viser at dette er en smule optimistisk, og at 7 timer er mer realistisk per økt. Likevel er det nær 50 prosent bedre enn forgjengeren, og betydelig bedre enn AirPods Pro, som gir ca 4,5 timer med støykansellering på.

15 minutter lading i boks gir omtrent en time musikk. Bruk av ladeboksen er selvforklarende: Du putter øreproppene oppi, og lar magnetene smette på plass. Via små led-pærer på etui og propper, kan du se om de lader, eller om de er grønne og fulladet. I Jabra-appen kan du følge detaljert batteristatus både på ørepropper og etui. Etuiet lades med USB-C. 

I appen kan du følge batteristatus og styre lydinnstillingene etter personlige referanser. <i>Foto:  Svein-Erik Hole</i>
I appen kan du følge batteristatus og styre lydinnstillingene etter personlige referanser. Foto:  Svein-Erik Hole

Funksjonalitet

Jabra har valgt å legge all styring av funksjonalitet til de to øreproppene. Ved ulike trykkmønstre aktiverer du alt fra hear through-funksjonalitet til manøvrering i musikkspillelister, du endrer volum eller aktiverer taleassistent. Praktisk, fordi du ikke trenger å bruke telefonen. Litt krevende, fordi du må lære deg alle kommandoer utenat.

Samtaleteknologien med fire mikrofoner  skal være forbedret, med nye algoritmer for støy- og vindreduksjon. Kvaliteten oppleves som ok, og på nivå med konkurrentene.

Appen er enkel og funksjonell. De viktigste funksjonene er nevnte equalizer og batteristatus, samt varsel og mulighet for å oppdatere programvaren når nye versjoner er ute.

Konklusjon

Jabra Elite 75T er trolig de beste øreproppene undertegnede har testet. Vekt, passform og lyd er i øverste klasse. Batteritiden er god. Eneste lille bug som er avdekket i testperioden, er at bluetooth-forbindelsen til venstre ørepropp en sjelden gang blir brutt, ikke mer enn i et sekund eller to om gangen, men det er likevel irriterende når det skjer.

Hvis du skal bruke øreproppene til trening, er dette et veldig godt kjøp. Muligens kommer det etter hvert en Active-versjon som tåler enda mer vann, men til normal bruk holder disse lenge. Hvis trådløs lading er viktig for deg, er det verdt å vente på en varslet oppgradering.

Jabra har redusert veiledende pris etter lansering, og sammenlignet med for eksempel Apples AirPods Pro kommer Jabra Elite 75T nå veldig heldig ut. Dette er garantert et godt kjøp. Kanskje det aller beste du gjør i førjulstiden.

Sjekk også testene av disse øreproppene:

Vi likte Vi likte ikke
- Top notch lyd. - Noe ustabil bluetooth-forbindelse.
- Sitter perfekt i øret. - Mangler aktiv støyreduksjon.
- Solid batteritid. - Mangler trådløs lading.
- Billigere enn Apples AirPods.  
Til venstre: Jabra Elite Active 65T. Til Høyre: Jabra Elite 75T. Endringen i størrelse og vekt er betydelig. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Til venstre: Jabra Elite Active 65T. Til Høyre: Jabra Elite 75T. Endringen i størrelse og vekt er betydelig. Foto:  Eirik Helland Urke
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.