FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Sony Xperia XZ3

Sonys første med OLED-skjerm er også en av de beste vi har testet

Vi har sjekket hvordan den klarer seg mot andre toppmodeller som Samsung Galaxy S9, Huawei P20 Pro og Apple iPhone X.

Sony Xperia XZ3.
Sony Xperia XZ3. Kurt Lekanger
21. sep. 2018 - 20:58
Vis mer

Mens Samsung, Huawei, Apple og mange andre mobilprodusenter har kommet med telefoner med stadig smalere skjermrammer, har Sony lenge tviholdt på telefoner med ganske store rammer rundt skjermen. Det har fått Sony-mobilene til å se ganske gammeldagse ut.

Med Xperia XZ2, som kom i februar, kom endelig også Sony med en telefon med litt tynnere rammer og mer moderne design. Nå er oppfølgeren XZ3 klar, og vi har fått teste den et par uker. 

Den nye Xperia XZ3-modellen er den første telefonen fra Sony som kommer med OLED-skjerm, i motsetning til de tidligere modellene som har hatt LCD-skjerm. Samtidig er rammene rundt skjermen blitt enda smalere enn på XZ2. Nå føler vi for første gang på lenge at vi holder en virkelig lekker, strømlinjeformet og moderne Sony-telefon i hendene. 

Svært god skjerm  

Det er selvfølgelig mer enn bare skjermen som er ny i XZ3, men dette er nok likevel den aller viktigste nyheten.

OLED-skjermen betyr at det som er svart på skjermen, ser virkelig svart ut. Skjermen er også avrundet mot kantene av telefonen. Når også baksiden av telefonen er avrundet på samme måte blir mobilen god å holde i – og inntrykket av en skjerm som dekker hele telefonen forsterkes ytterligere.

Bildekvaliteten er svært god – som vi forventer av en telefon i toppsjiktet, og skjermen er lyssterk og skarp. Det er støtte for HDR, det vil si utvidet dynamikkområde slik at du får mer detaljer i både de mørke og lyse områdene av et bilde samtidig. Det er mulig å endre hvordan farger skal vises på skjermen, og eventuelt justere hvitbalansen hvis du foretrekker varmere eller kjøligere farger. Standardvalget har kanskje litt mye blåstikk, men da er det bare å velge «varm» som fargevalg – eventuelt justere manuelt. 

Den 6 tommer store OLED-skjermen er lett å lese også utendørs. OLED betyr også at det som skal være svart, er virkelig svart. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Den 6 tommer store OLED-skjermen er lett å lese også utendørs. OLED betyr også at det som skal være svart, er virkelig svart. Foto:  Kurt Lekanger

XZ3 kommer med en funksjon som skal forbedre hvordan video tar seg ut på skjermen. Løsningen kalles X-Reality, og gir blant annet bedre kontrast og farger ved å «oppkonvertere» video til HDR. 

Siden det er en OLED-skjerm kan den alltid være  på uten at det går særlig ut over strømforbruket. Dermed får du klokke, varslinger og annen informasjon selv når telefonen er låst. 

«Dynamisk vibrering» er en litt spesiell funksjon som gjør at telefonen vibrerer i takt med lyden når du spiller musikkvideoer eller film. Dette synes vi er mer en gimmick enn noe annet, og egentlig litt plagsomt – spesielt når du ser på video med lyden skrudd nesten helt ned. Heldigvis kan den enkelt skrus av. Når det gjelder lyden i telefonen er den veldig god til å være en telefon. Du får stereolyd fra høyttalere oppe og nede på telefonen, og den spiller høyt!

Gode spesifikasjoner

På innsiden sitter det en Snapdragon 845-prosessor fra Qualcomm og fire gigabyte RAM. Dette er spesifikasjoner vi kjenner igjen fra mange andre konkurrenter, og ut fra spesifikasjonene bør dette være en mobiltelefon med ytelse i toppsjiktet. 

Det bekreftes også av disse ytelsestestene som vi kjørte på mobilen:

Som det fremgår av grafen er dette en av de raskeste mobiltelefonene på markedet. Den er omtrent like rask som Samsung Galaxy S9 i Geekbench CPU-ytelsestestene, mens den slår nesten alle konkurrentene når det gjelder ytelse målt i testprogrammet 3DMark Sling Shot Extreme – som måler ytelse på 3D-grafikk.

Alle knappene sitter på høyre side av telefonen, og er fornuftig plassert. 

En litt praktisk ting med denne mobilen, er at du ikke trenger spesialverktøy for å få ut SIM-kortskuffen. Et lite hakk i kanten av skuffen gjør at du enkelt får den ut ved å bruke neglene. I skuffen er det plass til både SIM-kort og et MicroSD-kort på opptil 512 gigabyte – tilfelle du skulle trenge mer lagringsplass enn de litt stusslige 64 gigabytene som er innebygget i telefonen. Der hvor MicroSD-kortet settes inn kan du om du ønsker i stedet sette inn et SIM-kort nummer to – det er altså såkalt «dual SIM»-støtte. 

Mobilen er slank, og de avrundede kantene gjør at den kanskje virker enda slankere enn den er når du holder den i hånden. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Mobilen er slank, og de avrundede kantene gjør at den kanskje virker enda slankere enn den er når du holder den i hånden. Foto:  Kurt Lekanger

Lading skjer via en USB-C-kontakt som støtter USB 3.1. Det er for øvrig den eneste kontakten på telefonen. I likhet med mange andre produsenter nå har Sony valgt å kutte ut 3,5 millimeter hodetelefonutgangen. Heldigvis får du med en overgang i esken, i tilfelle du ønsker å bruke hodetelefoner som ikke er trådløse. 

Vi nevner ellers at det er støtte for LTE kategori 18, som gir en teoretisk øvre hastighet i mobilnettet på hele 1,8 gigabit per sekund– forutsatt at mobiloperatørene har lagt til rette for det. Det har de foreløpig ikke – men med Xperia XZ3 vet du i hvert fall at det ikke er mobiltelefonen det står på om nedlastingene skulle gå tregt. 

Nyeste Android

Operativsystemet er Googles nyeste Android 9 Pie-versjon.

Det har fått en del nye og kjekke funksjoner, som et mer strømlinjeformet brukergrensesnitt, bedre batteristyring, mulighet til å ha rotasjonslåsen på alltid – men likevel få mulighet til å rotere skjermbildet de få gangene du trenger det, og så videre. Du har også en funksjon som bringer frem en hurtigmeny med apper når du tapper lett på kanten av telefonen («Sidesans»). Denne hadde en tendens til å bli aktivert i tide og utide, så vi skrudde den av – men noen synes sikkert den er praktisk. 

Skjermtastaturet er fra Swiftkey, men dette synes vi fungerte dårlig på den forholdsvis smale skjermen. Selv om vi skrudde opp størrelsen på tastene litt, ble det mye bomming på taster – i hvert fall når vi brukte begge tomlene til å skrive – i forsøk på å skrive fort. Heldigvis var det lett å bytte til Googles eget tastatur, som er langt mer tilgivende når vi ikke treffer helt presis på tastene. 

Fra innstillingsmenyene. Fargene på skjermen kan justeres etter behov, og du har også enkelte litt «sære» funksjoner som vibrasjoner i takt med film eller mulighet for å få opp menyer ved å trykke på kanten av telefonen.
Fra innstillingsmenyene. Fargene på skjermen kan justeres etter behov, og du har også enkelte litt «sære» funksjoner som vibrasjoner i takt med film eller mulighet for å få opp menyer ved å trykke på kanten av telefonen.

Telefonen kan låses opp med en fingeravtrykksleser på baksiden. Den er plassert nesten på midten av telefonen, som gjør at det er litt vanskelig å nå den uten å bytte grep når du holder telefonen på en naturlig måte. Vi ville foretrukket at den var litt høyere opp, men det er ikke noe stort problem. 

Batteritiden er ganske god, selv om batteriet ikke er større enn normalt. Men OLED-skjermer bruker litt mindre strøm. Basert på vår erfaring holder telefonen gjennom hele dagen selv om du bruker den mye.  

Det er støtte for trådløs lading via den såkalte Qi-standarden, og det er også støtte for hurtiglading. 

Sony har en spesiell strømsparefunksjon som kalles «Stamina» som automatisk kan skru av enkelte funksjoner på telefonen når batterinivået kommer under 15 prosent (eventuelt manuelt når du ønsker det). Da skrus blant annet bakgrunnsdata, GPS-posisjonering og ulike funksjoner for bildeforbedring av. Du kan også velge at andre funksjoner skal skrus av. 

Kameraene

Kameraet har en oppløsning på 19 megapiksler og tar gode bilder. Fingeravtrykksleseren er det runde feltet nederst til venstre. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Kameraet har en oppløsning på 19 megapiksler og tar gode bilder. Fingeravtrykksleseren er det runde feltet nederst til venstre. Foto:  Kurt Lekanger

Sony sverger til en egen utløserknapp til kameraet, noe vi liker godt. Kameraet er klart på brøkdelen av et sekund etter at vi har trykket utløserknappen. Men du kan også bare ta telefonen raskt opp av lommen og holde den i posisjon for å ta bilde, så skjønner den det – og aktiverer automatisk kameraappen. 

Mange av konkurrentene har begynt å ta i bruk mer enn ett kamera på baksiden, for eksempel ett for vidvinkel og ett for zoom. Sony har to kameraer i den større XZ2 Premium-modellen, men med XZ3 har de valgt å holde fast ved kun ett kamera – slik som i XZ2. 

Kamera-appen har mange innstillingsmuligheter, og du kan også justere lukkertid, eksponering og hvitbalanse manuelt.
Kamera-appen har mange innstillingsmuligheter, og du kan også justere lukkertid, eksponering og hvitbalanse manuelt.

Kameraet har den samme 19 megapiksel-sensoren som tidligere, men programvaren er blitt forbedret, og skal nå i enda større grad forstå hva slags bilde du ønsker å ta. Det er gode muligheter til å stille inn ting manuelt hvis ikke automatikken fungerer bra nok. 

Kameraet tar ganske gode bilder, og du kan også filme i 4K-video med HDR. Du har også mulighet for å filme med utrolig 960 bilder i sekundet i Full HD, for å få en bra slow motion-effekt når du spiller av i normal hastighet. I full HD filmer du imidlertid i bare rundt et tiendedels sekund, som så ender opp i en video som varer noen sekunder. Du skal også ha veldig godt lys, og du skal trykke utløserknappen på eksakt riktig tidspunkt. I praksis er kanskje den vanlige slow motion-modusen med 120 bilder i sekundet mer praktisk – da har du ikke en slik begrensning. 

Du kan se en demo av hvordan 960 fps-funksjonen blir her – dette er i 720p:

Kameraet mangler optisk bildestabilisator, slik noen av konkurrentene har. Det er imidlertid digital bildestabilisering, som stort sett gjør en ganske god jobb. 

Bildene fra kameraet blir ganske gode i dagslys, og også bilder i lav belysning blir ganske bra. Du kan se noen bilder vi tok i bunnen av artikkelen. 

Konklusjon og alternativer fra konkurrentene

Det er ingen tvil om at Sony har laget en virkelig flott mobil med XZ3. Den står ikke tilbake for noen av konkurrentene spesifikasjonsmessig, og har en ytelse som er bedre enn de fleste. OLED-skjermen er virkelig i toppklasse, og kameraet er det heller ikke mye å utsette på. At den kommer med nyeste Android er også et stort pluss.

Den kanskje viktigste konkurrenten er Samsung Galaxy S9, eventuelt S9+ – som er mer lik XZ3 når det gjelder skjermstørrelse. Du bør også vurdere Huawei P20 Pro, som riktignok ikke er like kjapp som XZ3 i våre ytelsesmålinger – men som har ett av de beste kameraene for svak belysning som vi har vært borti. 

Er du Apple-fan, og liker økosystemet rundt Apples telefoner, er også iPhone X eller den nye iPhone XS et aktuelt alternativ. Men etter vår mening er Sony Xperia XZ3 en minst like god telefon.

Selv om den koster nesten 8000 kroner blir den «billig» sammenlignet med Apples toppmodeller. 

Vi likte Vi likte ikke
- Veldig bra skjerm - Ikke optisk bildestabilisator
- Topp ytelse  
- God byggekvalitet  
- Bra kamera med mange smarte funksjoner  
- Trådløs lading  
- Nyeste Android  

Her er noen bilder vi tok med telefonen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.