FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Apple Iphone X

TEST: Iphone X er den største Iphone-nyheten på mange år. Og vi elsker den

Heldekkende skjerm og ansiktsgjenkjenning som fungerer mye bedre enn konkurrentenes er blant nyhetene i Iphone X.

Iphone X er vann- og støvtett.
Iphone X er vann- og støvtett. Illustrasjon: Kurt Lekanger
9. nov. 2017 - 05:01

Apple Iphone X

Størrelse: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
Vekt: 174 gram
Skjerm: 5,8" OLED-skjerm med HDR-støtte, 1125 x 2436 bildepunkter (458 punkter per tomme)
Maskinvare:  Apple A11 Bionic, 64-bit CPU med seks kjerner og Apple-GPU med tre kjerner.
Lagringsplass: 64 eller 256 GB
Kamera: To 12 megapiksel-hovedkameraer (ett tele og ett vidvinkel), f/1,8 (vidvinkel) og f/2,4 (tele). 2X optisk zoom. Optisk bildestabilisator. 7 megapiksel frontkamera.
Operativsystem:  iOS 11
Annet: Trådløs lading (Qi), 802.11ac m/MIMO, Bluetooth 5.0, 
Batteri: 2716 mAh (10,35 Wh)
Pris: 64 GB kr 10.990, 256 GB kr 12.690

Da Apple lanserte nye Iphone-modeller i september, var det Iphone X som utvilsomt var den største nyheten. Iphone 8, som vi har testet tidligere, er først og fremst bare en oppgradering til Iphone 7, med litt kraftigere maskinvare og noe bedre kamera – men uten de helt oppsiktsvekkende nyhetene. Med store rammer rundt skjermen virker til og med Iphone 8 litt gammeldags, nå som en rekke produsenter – som Samsung, Huawei og LG, har kommet med telefoner hvor skjermen dekker nesten hele fronten.

Nå har vi fått gleden av å teste den virkelige toppmodellen – Iphone X, og den virker så definitivt ikke gammeldags.

Men med en pris på 10.990 kroner for den enkleste modellen, og 12.690 for toppmodellen med 256 GB lagring bør telefonen virkelig levere om den skal være verdt pengene. Gjør den det?

Helt ny design

Iphone X er den første Iphone-modellen på lenge som får en helt ny design. Endelig har også Apple en telefon med skjerm som dekker hele fronten, og det gjør at den ser virkelig lekker ut. Også baksiden er dekket av glass, og kantene av telefonen er laget i stål. Den hvite Iphone-modellen har blankt stål, mens stålet i «Space Gray»-modellen har fått en farge som matcher den svarte baksiden på telefonen. 

Det at skjermen dekker nesten hele fronten gjør at det er mulig med større skjerm uten at telefonen blir større. I dette tilfellet er skjermen på 5,8 tommer selv om telefonen måler bare 143,6 x 70,9 mm – mens Iphone 8 Plus har en skjerm på bare 5,5 tommer selv om telefonen er større; 158,4 x 78,1 mm. Det betyr imidlertid ikke at det fysiske skjermarealet er så mye større. Iphone X har 84,4 kvadratcentimeter skjermareal, mot 83,4 for Iphone 8 Plus og 84,8 for Samsung Galaxy S8 – altså omtrent likt.

(Artikkelen fortsetter under)

OLED-skjermen i Iphone X går nesten helt ut i kantene. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
OLED-skjermen i Iphone X går nesten helt ut i kantene. Foto:  Kurt Lekanger

Mens Apple tidligere hadde et skjermformat på 16:9 i sine Iphone-modeller, innfører Iphone X et nytt format på 19,5:9 – altså en skjerm som er veldig høy og smal. Hos konkurrenten Samsung Galaxy S8 er skjermformat 18,5:9. Denne typen høye og smale skjermer kan gi noen utfordringer i apper som ikke er tilpasset det nye skjermformatet, men i hovedsak fungerer det fint.

Bildekvaliteten og fargegjengivelsen på skjermen er suveren. Her viser skjermen et bilde vi har tatt selv med kameraet i telefonen. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Bildekvaliteten og fargegjengivelsen på skjermen er suveren. Her viser skjermen et bilde vi har tatt selv med kameraet i telefonen. Foto:  Kurt Lekanger

Skjermen, som Apple kaller «Super Retina», er ifølge Apple den første OLED-skjermen som er bra nok til å bruke i Iphone. Det skal imidlertid være Samsung som har produsert skjermen, som har en oppløsning på 1125 x 2436 punkter. Dette er noe lavere oppløsning enn OLED-skjermen som sitter i Samsung Galaxy S8, som er på 1440 x 2960 punkter. Men den bittelille forskjellen i punkttetthet vil du neppe merke.

OLED-skjermer er kjent for å ha veldig sterke og «mettede» farger – ofte litt i meste laget. Men skjermen i Iphone X skal ha blitt laget etter Apples spesifikasjoner, og fargene er justert så de skal være mer naturtro. Det med korrekte farger er noe Apple alltid har vært opptatt av – og flinke til, i både PC-er, mobiltelefoner og nettbrett. Skjermen støtter HDR10 og Dolby Vision, som gir mer dynamikk – det vil si at skjermen kan vise flere detaljer helt fra det lyseste til det mørkeste. Hvitbalansen i skjermen justeres automatisk basert på lyset fra omgivelsene («True Tone»). 

Iphone X er litt tynnere enn konkurrenten Samsung Galaxy S8, men ikke mye. Rammen i stål gir telefonen et eksklusivt utseende, og minner også om den første Iphone-modellen. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Iphone X er litt tynnere enn konkurrenten Samsung Galaxy S8, men ikke mye. Rammen i stål gir telefonen et eksklusivt utseende, og minner også om den første Iphone-modellen. Foto:  Kurt Lekanger

Så hvor god er egentlig skjermen? Veldig god. Den er utvilsomt den beste skjermen i noen Iphone. Med OLED blir det som skal være svart helt svart, og vi liker også at Apple har vært litt mer tilbakeholdne med fargene sammenlignet med det vi har sett hos for eksempel Samsung. Knall farger kan se bra ut ved første øyekast, men er du opptatt av realistisk gjengivelse av fotografier, da er det bedre med en skjerm som er riktig fargejustert.

Det har vært noe snakk om fare for såkalt «innbrenning» på OLED-skjermer, og Apple har også gått ut og bekreftet at innbrenning kan skje i ekstreme tilfeller hvor et bilde med høy kontrast vises på skjermen i lang tid. Om det vil bli et problem på sikt, vet vi ikke før Iphone X har vært i salg i lang tid - men antagelig er nok problemet overdrevet.

Ansiktsgjenkjenning

Den heldekkende skjermen gjør at det ikke lenger er plass til noen fingeravtrykksleser, og i stedet har Apple lansert Face ID – ansiktsgjenkjenning. Et kamerasystem Apple har kalt Truedepth Camera System bruker en rekke sensorer på toppen av telefonen til å kjenne igjen ansiktet, og med et infrarødt kamera kan telefonen se deg selv om det er helt mørkt. Telefonen projiserer et rutenett av 30.000 prikker laget med infrarødt lys, og dette brukes til å skape et 3D-bilde og skille ansiktet fra omgivelsene. Ifølge Apple skal ansiktsgjenkjenningen være sikrere enn fingeravtrykksleseren, og den skal ikke la seg lure av et bilde eller en tredimensjonal maske som ligner deg.

Den lille «fliken» som går ned på toppen av skjermen inneholder kamera og ulike sensorer for ansiktsgjenkjenningen. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Den lille «fliken» som går ned på toppen av skjermen inneholder kamera og ulike sensorer for ansiktsgjenkjenningen. Foto:  Kurt Lekanger

Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til å bytte ut fingeravtrykkskanning med ansiktsgjenkjenning, men etter å ha brukt telefonen et par dager må jeg si at denne funksjonen fungerer langt bedre enn ventet. Telefonen låses lynkjapt opp så snart du plukker opp telefonen, og før du rekker å sveipe opp med fingeren for å få vekk låseskjermen er telefonen allerede låst opp. Ansiktsgjenkjenningen krever ikke en gang at du holder telefonen opp foran ansiktet, det lille hengelås-symbolet øverst på skjermen indikerer at telefonen er låst opp selv om du bare kaster et blikk bort på telefonen når den ligger på bordet foran deg, eller når du holder den i hånden på en naturlig måte – uten å løfte den opp til ansiktet. 

Noen har påpekt at det kanskje kan være mer tungvint med ansiktsgjenkjenning enn fingeravtrykk for eksempel om du skal bruke Apple Pay (som ikke er lansert i Norge ennå). Med fingeravtrykk kan du legge fingeren på leseren før du legger telefonen til betalingsterminalen, noe som bør være veldig kjapt. Men med Iphone X dobbelttrykker du på knappen på siden av telefonen for å velge standard betalingskort mens du ser på telefonen, og da vil den umiddelbart autentisere deg. Så holder du telefonen bort til betalingsterminalen. Vi har ikke prøvd dette, men det virker temmelig rett frem – og tilbakemeldinger fra brukere virker lovende.

En kjekk ting med Face ID er at apper som tidligere har fungert med Touch ID automatisk fungerer med ansiktsgjenkjenningen. Dermed logges du ofte rett inn når telefonen «ser deg», noe som er enda mer strømlinjeformet og enklere enn fingeravtrykk. 

Vi må også nevne noe annet: Når du får varslinger, vil innholdet i varslingene skjules når skjermen er låst – men du vil se for eksempel at du har fått en ny SMS. Så snart du kikker bort på skjermen, skjønner telefonen at du er i nærheten – og innholdet i meldingen vises. Veldig praktisk!

Kraftig maskinvare

Iphone X. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Iphone X. Foto:  Kurt Lekanger

På innsiden av telefonen finner vi Apples nyeste systembrikke, en 64-bits Apple A11 Bionic med 4,3 milliarder transistorer. Forgjengerne iPhone 7 og 7 Plus benytter en A10 Fusion-brikke. A11 Bionic inneholder seks ARM-baserte prosessorkjerner, hvorav to av kjernene ifølge Apple skal være 25 prosent raskere enn A10, mens de fire øvrige kjernene er 70 prosent raskere. Også grafikkprosessoren (GPUen) er naturligvis raskere. 30 prosent raskere enn den som sitter i A10, ifølge Apple.

I daglig bruk virker Iphone X svært rask – og den (og Iphone 8, som har samme prosessor) slår konkurrentene i de fleste ytelsestester. I enkelte 3Dmark-tester er den på linje med de heftigste konkurrentene i Android-verdenen, mens den slår konkurrentene med god margin i tester som for eksempel Geekbench. 

Her er noen ytelsestester vi har gjort (høyere poengsum er bedre):

I likhet med de fleste andre toppmodeller om dagen, er også Iphone X vann- og støvtett (IP67), men ironisk nok sier Apple at vannskader ikke dekkes av garantien. Vi krysser fingrene for at det gikk greit å ta bildene til denne artikkelen.

Det er ingen 3,5 mm hodetelefonutgang, men det følger med Apple-ørepropper med Lightning-kontakt. Når du bruker dette får du ikke ladet telefonen samtidig, med mindre du bruker trådløs lading – som telefonen har støtte for. Apple bruker den vanlige Qi-standarden for trådløs lading, noe som betyr at du har et stort utvalg med tredjeparts ladeplater å velge mellom. Apple kommer med sin egen ladeplate kalt Airpower en gang i 2018.

Batteritiden skal ifølge Apple være rundt to timer lenger enn Iphone 7. Noe av årsaken er antagelig at OLED-skjermer generelt bruker mindre strøm enn en LCD-skjerm.

Svært bra kamera

Kameraene i Iphone X ligner de i Iphone 8 Plus, men Apple har gjort noen forbedringer. For det første så har nå begge de to kameraene på baksiden optisk bildestabilisering, mens det kun var vidvinkelkameraet som hadde dette i Iphone 8. Størrelsen på blenderåpningen til telekameraet har også blitt økt fra f/2,8 til f/2,4. En større blenderåpning gjør at kameraet slipper inn mer lys, og dermed kan Iphone X ta bedre bilder i svakt lys når du bruker telekameraet. 

(Artikkelen fortsetter under)

En nyhet i Iphone X er at begge de to hovedkameraene nå har optisk bildestabilisator, og at blenderåpningen på vidvinkelkameraet nå er større enn i Iphone 8. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
En nyhet i Iphone X er at begge de to hovedkameraene nå har optisk bildestabilisator, og at blenderåpningen på vidvinkelkameraet nå er større enn i Iphone 8. Foto:  Kurt Lekanger

Telefonen tar svært gode bilder, på høyde med de beste mobilene på markedet – og mye er forbedret sammenlignet med Iphone 7 og tidligere modeller. Du kan se noen eksempelbilder i karusellen under. Standardkameraet er det samme som i Iphone 8/8 Plus, så se gjerne også eksempelbildene fra vår test av Iphone 8 Plus her

Kamera-appen i Iphone X. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Kamera-appen i Iphone X. Foto:  Kurt Lekanger

En annen nyhet på kamerafronten er at også frontkameraet – «selfie-kameraet», om du vil – nå har fått støtte for den nye portrettmodusen som ble innført i Iphone 8. Med denne kan kameraet skille personen i forgrunnen fra bakgrunnen, og med programvare lage en fin «bokeh»-effekt – altså uskarp bakgrunn. Du kan også legge ulike lyssettinger på ansiktet, uten at det påvirker resten av bildet. En annen morsom funksjon er «Animoji», som lar deg sende animerte figurerer – for eksempel en katt eller en robot – hvor ansiktet til figuren er synkronisert med ansiktet ditt. Denne funksjonen baserer seg på Truedepth-kameraet som lager et 3D-bilde av ansiktet ditt med det nevnte infrarøde rutenettet. 

I likhet med Iphone 8 og 8 Plus kan du filme med 4K og 60 bilder i sekundet (funksjonen må aktivt skrus på, ettersom dette tar veldig mye lagringsplass). Det er støtte for saktefilm (slow motion) med 240 bilder i sekundet i 1080p. 

Livet uten hjem-knapp 

Hjem-knappen har vært med oss helt siden den første Iphone-modellen, men siden skjermen går helt ut i kantene er denne nå som sagt borte. I Android-verdenen er det vanlig med en hjem-knapp som dukker opp på skjermen, men Apple har valgt å kutte dette helt.

Varslinger (i midten) skjules helt til du kikker på skjermen, da åpnes hengelåsen – og innholdet i varslingene vises. Lengst til høyre vises kontrollsenteret, som du henter frem ved å sveipe ned med fingeren fra øvre høyre skjermhjørne.
Varslinger (i midten) skjules helt til du kikker på skjermen, da åpnes hengelåsen – og innholdet i varslingene vises. Lengst til høyre vises kontrollsenteret, som du henter frem ved å sveipe ned med fingeren fra øvre høyre skjermhjørne.

I stedet for en hjem-knapp er det nå meningen du skal sveipe opp fra bunnen av skjermen for å utføre det samme som skjer når du trykket hjem-knappen tidligere. Det er også andre «gester» som brukes for å utføre ulike ting på telefonen. For å veksle mellom apper kan du trekke fingeren mot høyre eller venstre nederst på skjermen, eller trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen og stoppe opp litt på midten for å hente frem app-veksleren. 

Søk fungerer som før, ved at du sveiper ned fra midt på skjermen, og i likhet med tidligere får du opp varslingene ved å sveipe ned fra toppen av skjermen. Kontrollsenteret er imidlertid flyttet, slik at du nå sveiper ned fra øverste høyre hjørne av skjermen (fra klokkefeltet) for å hente frem kontrollfeltet.

I det store og hele synes vi dette fungerer veldig bra og veldig intuitivt. 

Operativsystemet i telefonen er for øvrig Ios 11, som du kan lese litt mer om i testen av Iphone 8 Plus

Konklusjon

Iphone X er en veldig positiv overraskelse, og telefonen er utvilsomt en av de desidert beste toppmodellene på markedet – om ikke den beste. Og den ser fantastisk ut – selv om slikt selvfølgelig er smak og behag. Vi var litt skeptiske til ansiktsgjenkjenningen, og om «gesture»-funksjonene ville fungere like godt som den gode, gamle hjem-knappen – men dette fungerer som nevnt svært godt, og langt bedre enn vi hadde forventet. Den eneste ulempen vi har merket på grunn av mangelen på hjem-knapp er at telefonen nå ser ganske lik ut i begge ender, noe som gjør at det er fort gjort å plukke opp telefonen feil vei, altså opp ned. Og da virker naturligvis verken ansiktsgjenkjenningen eller sveipe-funksjonen for å låse opp skjermen. 

Den svarte utgaven av Iphone X (vi testet den hvite). <i>Foto:  Apple</i>
Den svarte utgaven av Iphone X (vi testet den hvite). Foto:  Apple

Det nye skjermformatet fungerer veldig bra – men ikke alle apper er optimalisert for det ennå. I noen tilfeller får du bare svart stripe oppe og nede, men siden OLED-skjermen er kullsvart tenker man nesten ikke på det – det er som om de svarte områdene på skjermen utgjør en del av skjermrammen, og telefonen ligner da egentlig en Iphone 8. Det som er mer problematisk er i tilfeller hvor skjermkontroller i apper kommer i nærheten av feltet i midten av nederste del av skjermen, slik at man begynner å veksle mellom apper i stedet for å for eksempel spole i en video. Det skjer noen få steder, men vi tipper apputviklerne vil gjøre de nødvendige endringene rimelig kjapt. 

Prisen på telefonen er imidlertid altfor høy, nesten på grensen til komisk høy. Du kommer en del billigere ut ved å gå for Iphone 8 eller 8 Plus, men da får du ikke mye av det som gjør Iphone X såpass unik – nemlig skjermen, ansiktsgjenkjenningen, og så videre. Synes du Iphone X er for dyr, ville vi antagelig gått for en Samsung Galaxy S8, som koster under 7000 kroner – og er nesten like god som Iphone X. Denne har også en heldekkende skjerm og et supert kamera, men har dårligere ansiktsgjenkjenning.

Vil vi anbefale Iphone X? Ja, hvis du har råd, er vel svaret. Du får en fantastisk mobil, men dette er en telefon som aldri vil vinne noen «Mest for pengene»-pris noe sted.

Karakter: 9/10

Vi likte Vi likte ikke
- Imponerende ytelse
- Svært bra kamera
- Svært god skjerm som dekker hele fronten
- Velfungerende ansiktsgjenkjenning
- Vanntett
- Trådløs lading 
- 4K-video og slow motion-funksjon
- Ingen hodetelefonutgang
- Stiv pris
- Ikke alle apper fungerer optimalt med det nye skjermformatet

Her er noen bilder tatt med kameraet i Iphone X: 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.