TELEKOM

Tidligere Google-toppsjef langer ut mot Huawei

Tidligere Google-toppsjef Eric Schmidt mener det ikke finnes tvil om at Huawei deltar i aktivitet som truer vesten. Det skriver The Telegraph. 

Eric Schimdt var toppsjef i Google fra 2001 til 2011.
Eric Schimdt var toppsjef i Google fra 2001 til 2011. JD Lasica
19. juni 2020 - 13:23

Schmidt, som i dag jobber som styreformann i Pentagons Defence innovation advisory, mener informasjonen som er innom telekomgigantens rutere til slutt ender opp hos kinesiske myndigheter. 

GCHQ

Les også

Den tidligere Google-sjefen mener Huawei opererer som en etterretningsorganisasjon for kinesiske myndigheter, og sammenligner det kinesiske selskapet med Storbritannias etat for signaletterretning, GCHQ.

Den kinesiske telekomgiganten har hele tiden vært klare på at de er et privateid selskap, uten lenker til kinesiske myndigheter. 

Schmidt mener selskaper forankret i vesten må komme på banen og bygge 5G-løsninger som kan konkurrere med kinesernes, for så å sikre at sensitiv informasjon ikke havner i feil hender. 

5G

Utspillene fra Schmidt kommer i kjølvannet av at USA har kritisert blant annet Storbritannias utbygging av 5G-nettet basert på Huawei-utstyr. 

Huaweis viseadministrerende direktør, Victor Zhang, mener beskyldningene er grunnløse, og understreker at Schmidt jobber for amerikanske myndigheter, og derfor ikke er en nøytral stemme.

– På den annen side er vi enige om at det er gunstig for alle parter å innføre globale standarder som sikrer innovasjon, og på sikt kommer alle til gode, sier han i en pressemelding. 

I starten av juni sa den republikanske senatoren, Tom Cotton, at amerikanske flystyrker kan bli trukket ut av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Sikkerhetsutfordringer

Les også

Senatoren regnes som en av president Donald Trumps nære allierte.

Da han talte til britiske parlamentsmedlemmer konstaterte han at amerikanske F-35-fly i Storbritannia og deres presisjonsvåpen kan bli rammet av sikkerhetsproblemer hvis landet bruker Huawei.

– I årene som kommer planlegger USA å bygge opp forsvarsnærværet i Stillehavet. Denne oppbyggingen kan føre til at vi blir nødt til å flytte styrker fra andre oppdrag, sa Cotton i en høring med forsvarskomiteen som ble gjennomført som et nettmøte.

– Amerikanske tjenestemenn innser at styrkene våre vil stå overfor en sikkerhetsrisiko i Storbritannia de ikke vil stå overfor i Stillehavet.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har forsikret USA om at det kinesiske selskapet skal stenges ute fra sentrale, sensitive elementer av nettverket.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.