Tieto tar over milliard-kontrakten Evry først sikret seg etter kjempetabbe

Stockholm glapp for Evry. Det betyr at den svenske hovedstaden får en solid ekstraregning.
Stockholm glapp for Evry. Det betyr at den svenske hovedstaden får en solid ekstraregning.

Tieto har nå tatt over kontrakten Evry hadde med Stockholm by etter at en kontraktblunder skapte kluss for det norske IT-selskapet. Det betyr at den svenske hovedstaden får en ekstraregning på rundt 900 millioner kroner. 

Etter å ha finlest papirene oppdaget advokatene til finske Tieto, som ble innstilt på andreplass i konkurransen, at feil leder i Evry hadde signert kontrakten som ble inngått mellom den svenske byen og det norske IT-selskapet.

Slurvefeil

– Jeg har aldri vært borti lignende, sa kommunikasjonsdirektør Geir Remman i Evry til Finansavisen tidligere i år

Tieto mente dermed at kontrakten var ugyldig, og det finske IT-selskapet har vunnet frem med den konklusjonen i det svenske rettsvesenet.

Sjelden har en slurvefeil medført så store konsekvenser. I et intervju med Computer Sweden legger kunden skylden på anbudsgiveren, som i dette tilfellet er Evry.

– Når det gjelder ansvar er det anbudsgiveren, det vil si leverandørens ansvar å sørge for å levere et korrekt og formelt riktig anbud som ikke inneholder slurvefeil, sier avdelingsleder for digital kommunikasjon Anette Brifalk i Stockholm by til avisen.

Verdens smarteste by

Avtalen Tieto nå har inngått med  Stockholm-by gjelder frem til 2023.

Den svenske hovedstaden satser på å være verdens smarteste by innen 2040. En viktig del i dette arbeidet er å modernisere IT-infrastruktur og gi innbyggerne tilgang til digitale verktøy og tjenester.

– Vi er veldig tilfreds med at vi, sammen med Tieto, kan starte arbeidet med å innføre neste generasjons IT-tjenester til byens forvaltning og virksomheter. Moderne IT-tjenester er en viktig del av Stockholms digitaliseringsarbeid, sier Ann Hellenius, IT-direktør i Stockholm. 

Evry la seg på et betydelig lavere kostnadsnivå enn de andre konkurrentene. 

Evry skulle ha 256 millioner i året

CGI ønsket 317 millioner i året, Tieto ville ha 332 millioner og HCL skulle ha 337.

Med et driftstilbud på 256 millioner kroner i året – 60 millioner mindre enn det nest billigste alternativet – kunne Evry krone seg som vinner av storkontrakten. Men gleden ble altså kortvarig. 

I følge IDG har den svenske byen og kommunen 23 000 brukere og 15 000 datamaskiner. 

Finske Tieto er selvsagt fornøyd med endelig å ha dratt i land milliardavtalen rett under nesen på norske Evry.

– Vi er svært stolte over å få være med på denne reisen og bidra til at byen skal kunne tilby de beste tjenestene til sine medarbeidere og innbyggere, sier global leder for offentlig sektor Cristina Petrescu i Tieto.

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen