FORBRUKERTEKNOLOGI

Toppspekket Macbook Pro får en innebygd «turboknapp»

Gir ekstra kraft til de mest krevende oppgavene.

Johny Srouji, Apples direktør for maskinvare, introduserte selskapets nye kraftige systembrikker M1 Pro og Max under «Unleashed»-eventet.
Johny Srouji, Apples direktør for maskinvare, introduserte selskapets nye kraftige systembrikker M1 Pro og Max under «Unleashed»-eventet. Foto: Apple
23. okt. 2021 - 14:00

Det skal ikke mangle på kraft i de nyeste bærbare Mac-ene. Oppgitt ytelse og prislapp er begge i toppklassen, som seg hør og bør med maskiner for proffbrukere.

Pro-serien er utvidet med en 14-tommer og en 16-tommer, samt valget mellom de helt nye systembrikkene M1 Pro og muskelutgaven M1 Max.

Sistnevnte er den klart gjeveste av disse med bedre spesifikasjoner, opptil dobbelt så mange GPU-kjerner og dobbel minnebuss. Begge representerer uansett et løft opp fra M1-prosessoren, som Apple introduserte med stort hell i fjor.

Første generasjons systembrikke etter bruddet med Intel-prosessor var for øvrig utstyrt med 16 milliarder transistorer. M1 Max kan skilte med 57 milliarder. 

Max turbo

Observatører har oppdaget referanser til en modus for ekstra høy ytelse i betautgaven til operativsystemet MacOS 12 «Monterey», som for øvrig blir lansert i løpet av mandag 25. oktober.

Apple bekrefter nå at dette er en slags turbo-funksjon, forbeholdt den flunkende nye 16-tommeren med M1 Max-brikke, melder Macrumours.

«Mac-en din vil optimalisere ytelsen for bedre støtte til ressurs-intensive oppgaver. Dette kan medføre høyere viftelyder» heter det i den aktuelle teksten.

Nøyaktig hva funksjonaliteten gjør, hvordan den forbedrer ytelsen og hvorfor en 14-tommer med akkurat samme systembrikke ikke får være med på leken, er uvisst.

Men det er klart at en modus som for eksempel kan heve klokkehastigheten for å ta unna de mer krevende oppgavene, det gir assosiasjoner til 1990-tallets turboknapp på datidens arbeidsstasjoner med Intel 286 og 386-prosessor.

I sin dyreste konfigurasjon vil Macbook Pro med 16-tommers skjerm, 64 gigabyte arbeidsminne, 8 terabyte SSD-lagring og systembrikken M1 Max kunne lette lommeboka for nærmere 75.000 kroner.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.