NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Ukraina med desperat bønn til teknologiaktørene – Elon Musk sender Starlink-terminaler

Krigsherjede Ukraina kan nå få assistanse fra Starlink, opplyser Elon Musk.

Krigsherjede Ukraina kan nå få assistanse fra Starlink, opplyser Elon Musk.
Krigsherjede Ukraina kan nå få assistanse fra Starlink, opplyser Elon Musk. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB
28. feb. 2022 - 10:56

En av de mange konsekvensene av Russlands militære angrep mot Ukraina er at internett-tjenestene i landet nå har blitt kraftig rammet. Nå har SpaceX-sjef Elon Musk kommet på banen med en hjelpende hånd.

Som blant andre nyhetsbyrået Reuters rapporterer, har Musk bekreftet at SpaceX' satellittbaserte internettjeneste Starlink nå er oppe og går i Ukraina.

Svarte på bønn fra politikerne

Dermed vil den ukrainske befolkningen altså ha muligheten til å benytte internett selv med en dysfunksjonell infrastruktur på bakken.

Musk opplyste om saken på Twitter, i et svar til den ukrainske visestatsministeren Mykhailo Fedorov.

– Elon Musk, mens du prøver å kolonisere Mars prøver Russland å okkupere Ukraina. Mens rakettene dine lykkes med å lande fra verdensrommet angriper russiske raketter Ukrainas sivilbefolkning. Vi ber om at du leverer Starlink-stasjoner til Ukraina, sier Fedorov i meldingen.

Ifølge SpaceX-sjefen er flere Starlink-terminaler på vei til landet i skrivende stund.

Som Reuters peker på har internettforbindelsene i Ukraina blitt hardt rammet av den pågående russiske invasjonen, særlig i de sørlige og østlige regionene av landet hvor kampene har vært hardest. 

Ukrainas største internettleverandør GigaTrans opplevde at antallet nettforbindelser sank helt ned til 20 prosent av det normale nivået før helgen, som Reuters meldte, men siden har nivået tatt seg noe opp igjen.

Musk er ikke den eneste høyt profilerte teknologiaktøren som bes om assistanse. Den ukrainske visestatsministeren rettet også en appell til Facebook-sjefen Mark Zuckerberg i forbindelse med den dramatiske situasjonen i landet.

Oppfordrer til bannlysning

– Mark Zuckerberg, mens du skaper Metaverset ødelegger Russland liv i Ukraina. Vi ber om at du bannlyser Russlands tilgang til Facebook-appen og Instagram, heter det i en Twitter-melding fra Mykhailo Fedorov.

Noen av kommentarene til meldingen bemerker at en bannlysning av Facebook sine tjenester i Russland kan begrense den russiske befolkningens tilgang til fakta, og dermed ikke er hensiktsmessig.

Som Digi.no rapporterte nylig, har ukrainske myndigheter allerede bedt om assistanse fra hackermiljøer i et forsøk på å beskytte kritisk infrastruktur og gjennomføre cyberspionasje-oppdrag mot russiske mål.

Ukraina har vært under cyberangrep fra Russlands side mer eller mindre kontinuerlig siden 2014.

Det toppet seg i januar med store angrep mot regjeringens nettsider, og Nato og Ukraina inngikk avtaler om at forsvarsalliansen skulle hjelpe Ukraina med datasikkerheten.

Angrepene har fortsatt, men selv midt i februar nektet Putin fortsatt for å stå bak angrepene.

Det skal allerede ha kommet inn hundrevis av søknader. Her fra cybertrening av ukrainske soldater i 2014.
Les også

Ukrainske myndigheter ber hacker-miljøer om hjelp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.