LAGRINGSTEKNOLOGI

Verdens største SSD kommer trolig i år

Nimbus Data har et nytt monster på gang.

En SSD på 200 terabyte kan komme i år. Dette bildet er kun et illustrasjonsbilde.
En SSD på 200 terabyte kan komme i år. Dette bildet er kun et illustrasjonsbilde. Illustrasjonsfoto: Colourbox/9472991
5. mai 2022 - 12:00

Nimbus Data er navnet på selskapet som for noen år siden lanserte det som da var den største SSD-en på markedet, ExaDrive DC100, med en lagringskapasitet på solide 100 terabyte. Nå rapporterer Techradar at denne modellen er i ferd med å bli forbigått – med god margin.

I en samtale med nettstedet avslørte Nimbus Datasjefen Thomas Isakovich at selskapet nå utvikler en ny SSD-modell med mye høyere lagringskapasitet. Den kan attpåtil komme ganske snart.

Trolig 200 terabyte

– Vi arbeider med en oppfølger til 100 terabyte SSD-en som vil levere enda mer kapasitet, ytelse og energieffektivitet enn den banebrytende 100 terabyte-modellen, og forventer levering av denne nestegenerasjons-SSD-en i 2022, sa Isakovich.

Han oppga riktignok ikke den spesifikke kapasiteten til den nye SSD-en, men uttalelser han kom med i et tidligere intervju fra 2020 gjør det svært sannsynlig at det dreier seg om en modell på saftige 200 terabyte.

– Vi kan få til 200 terabyte i 2021, og mest sannsynlig 400 terabyte innen 2023, avhengig av fremskrittene innen NAND-tetthet, opplyste Isakovich for et par år siden.

Som Techradar peker på er det sannsynligvis Covid-pandemien, med alle problemene den førte med seg for forsyningskjeden og logistikk, som er årsaken til at 200 terabyte-modellen ikke ble levert i fjor.

ExaDrive-modellen med en kapasitet på 100 terabyte får trolig snart en storebror. <i>Foto:  Nimbus Data</i>
ExaDrive-modellen med en kapasitet på 100 terabyte får trolig snart en storebror. Foto:  Nimbus Data

Vil koste flesk

Andre opplysninger som grensesnitt, formfaktor og pris er ikke kjent, men den kommende SSD-en blir definitivt ingen billig affære.

I prislisten hos Nimbus Data har ExaDrive DC100, som altså «kun» skilter med 100 terabyte, en pris på 40 000 dollar – cirka 370 000 kroner. Denne har for ordens skyld 3,5-tommers formfaktor og SATA-3-grensesnitt.

Ikke overraskende retter ExaDrive-modellene seg mot næringslivet, og blant de tiltenkte bruksområdene som produsenten lister opp er nettsky-infrastruktur, kunstig intelligens, vitenskapelig forskning og digitalt innhold.

De forbrukerrettede SSD-ene opererer som kjent med vesentlig lavere kapasiteter, og det vil nok gå temmelig lang tid før vi kan forvente å se de ovennevnte størrelsene på forbrukermarkedet. Det skjer imidlertid stadig fremskritt innen NAND-teknologien.

Kioxia produserer flashminne og SSD-produkter både under eget varemerke og på vegne av kunder.
Les også

Tilgangen på flashminne er redusert med mange exabyte etter hendelse ved to fabrikker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.