VIPPS

Vipps fusjonerer med dansk og finsk lommebok

Betaling på tvers av landegrensene er noe av det første som skal på plass.

Vipps skal slå seg sammen med Mobilepay og Pivo.
Vipps skal slå seg sammen med Mobilepay og Pivo. Foto: Vipps
30. juni 2021 - 08:55 | Endret 30. juni 2021 - 12:38

Vipps skal slås sammen med to andre nordiske, digitale lommebøker, danske Mobilepay og finske Pivo. Også selskapene som står bak tjenestene, skal fusjonere. Det fusjonerte selskapet vil hete Vipps, men de lokale merkenavnene vil bli beholdt.

Mobilepay ble lansert i 2013 av selskapet med samme navn, og har 6 millioner brukere. Pivo ble samme år lansert av OP Financial Group og har drøyt 1,2 millioner brukere. Vipps ble lansert i 2015 og har nå nærmere 4 millioner brukere.

Til sammen har de rundt 11 millioner brukere, og nå mener de at de vil bli mer konkurransedyktige i det europeiske betalingsmarkedet om de slår seg sammen. 

Meta vil bruke Facebook- og Instagram-brukernes innlegg til å trene KI-modellen sin.
Les også

Datatilsynet: Tvilsomt om Facebooks nye KI-grep er lovlig

Global konkurranse

– Konkurransen innen betaling er global, ikke lokal, og vi trenger et enda sterkere fotavtrykk for å konkurrere med internasjonale aktører. Ved å kombinere tre av de sterkeste merkevarene i Norden, og bygge en enda sterkere teknologiplattform, kan vi sammen skape forenkling i verdensklasse for enda flere, sier Rune Garborg, administrerende direktør i Vipps, i en pressemelding. Garborg vil også lede det fusjonerte selskapet.

Ifølge Claus Bunkenborg, administrerende direktør i Mobilepay, er det et klart mål å gjøre det mulig for brukerne å betale med lommeboken på tvers av landegrensene i de nordiske landene.

Garborg sa på den streamede pressekonferansen etter at fusjonsmeldingen var sendt ut, at betaling på tvers av landegrensene i Norden og en fellesnordisk check out-løsning for netthandel er blant tiltakene som vil ha høyest prioritet framover.

Digi.no fikk ikke svar i løpet av pressekonferansen på spørsmål om Swish, den svenske «Vipps-løsningen», på noe tidspunkt har vært invitert til å delta i fusjonen, og om de eventuelt har takket nei til det. Men Garborg sa at de gjerne vil ha med både Swish og andre europeiske banker i samarbeidet, og at i første omgang nordiske land, men også hele Europa, vil være naturlige markeder for framtidig Vipps-vekst.

– Vi ser at vi trenger flere banker med på laget. Vi konkurrerer med noen av de fremste merkevarene og produktutviklerne i verden, som Amazon, Apple og Klarna, sa Garborg.

Mange brukere i Europa ser ut til å foretrekke nettlesere fra andre produsenter enn Apple, etter at DMA-reguleringene trådte i kraft.
Les også

Rapport: Iphone-brukere rømmer fra Safari

Mange ideer

Harri Nummela, sjef for personkundemarkedet i OP Financial Group, forteller i pressemeldingen at det nye selskapet vil dra nytte av de beste løsningene fra alle de tre plattformene og kombinere disse i én felles plattform for både brukere, brukersteder og partnere. I tillegg planlegger selskapet å investere videre i netthandelsløsninger.

På pressekonferansen sa Nummela at bruken av mobile betalingsløsninger ikke er kommet like langt i Finland som i resten av Norden, men han har tro på at fusjonen vil bidra til å få fart på slike løsninger også der.

Finske OP er imidlertid i ferd med å utvikle en biometrisk betalingsløsning, hvor man bruker fingeravtrykk til autentiseringen. Men om denne løsningen kan bli en Vipps-løsning, ville ikke Garborg bekrefte.

Han sier at selskapet får svært mange ideer til nye produkter og tjenester, både fra medarbeidere og brukere, og at det er for tidlig å si noe konkret om hvilke av disse som vil bli utviklet videre - og om hvor store beløp man ser for seg å bruke på produktutvikling og investeringer framover.

− Konsekvent lisensierings-modell verden over gir mindre forvirring og mer effektive beslutninger, mener Microsoft og utvider den europeiske modellen.
Les også

Fjerner Teams fra populær programpakke

Etableres i Norge

Det nye selskapet vil ha hovedkontor i Norge. Det vil være underlagt reguleringen til norske myndigheter. Selskapet vil ledes av Vipps-sjef Rune Garborg. Også Bunkenborg vil inngå i ledelsen i det nye selskapet. Kjerstin Braathen, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, blir styreleder. 

Dagens eiere av Vipps vil eie 65 prosent av de nye selskapet. Danske Bank vil eie 25 prosent, mens OP Financial Group vil eie de resterende 10 prosentene. Garborg ville ikke si noe om hvordan man har kommet fram til denne eierfordelingen, men Bunkenborg sa at Danske Bank, som eier Mobile Pay, var fornøyd med den innflytelsen Mobile Pay har fått i selskapet.

Det er ikke planlagt oppsigelser i forbindelse med fusjonen. Det nye selskapet vil ha mer enn 500 ansatte fordelt på Danmark, Finland, Norge og Litauen. 

Fusjonen forutsetter godkjennelse av relevante myndigheter, inkludert EU-kommisjonen, og kan ta opptil et år å få gjennomført.

Tekna-president Elisabet Haugsbø.
Les også

Berit Svendsen: – Et utrolig spennende valg

Fisjoneres ut

De nasjonale infrastrukturselskapene BankID og Bankaxept er i dag en del av Vipps. Disse selskapene vil som en del av den planlagte prosessen bli fusjonert ut av Vipps og fortsette å være heleid av norske banker.,

Påloggings- og utsjekksløsninger er i dag en viktig del av Vipps, og Garborg sa på onsdagens pressekonferanse at Vipps vil fortsette å samarbeide tett med BankID slik at ID-løsningene også framover blir like godt utviklet som betalingsløsningene.

Ikke alle amerikanere er fornøyde med politikernes forslag om å forby Tiktok. Bildet er tatt i New York tidligere i uken.
Les også

Tiktok mener amerikansk forbud rokker ved ytringsfriheten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.