BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows fyller 30 år

Suksessen var alt annet enn noen selvfølge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. nov. 2015 - 13:08

Den 20. november 1985 lanserte Microsoft Windows 1.0 (egentlig 1.01), et 16-bits skall som kunne kjøres på toppen av MS-DOS og gi IBM PC-kompatible datamaskiner et grafisk brukergrensesnitt, med støtte for mus og vinduer som kunne vises side om side. Dette var den offisielle starten på et produkt som ble en enorm suksess, og som har vist en helt utrolig levedyktighet, til tross for mange feilskjær.

Les også: Farvel, Bill 

Inspirasjon

Selv om Windows 1.0 til en viss grad ble lansert som en konkurrent til Apples Macintosh, som kom i 1984, så startet utviklingen lenge før dette. Bill Gates skal ha blitt inspirert til å lage Windows under en demonstrasjon av en tidlig utgave Visi On i 1982. Også Visi On var et grafisk brukergrensesnitt for DOS.

Første gang Windows ble offentlig vist fram, var i november 1983. Kort tid etterpå ble systemet omtalt av blant annet Byte og InfoWorld.

En av fordelene med Windows 1.0 var at det kunne kjøres på enklere maskinvare enn mange av de konkurrerende systemene. Blant annet var det mulig å kjøre det på systemer med bare 192 kilobyte med RAM og to diskettstasjoner, men konkurrerende systemer ofte stilte krav om tilgang til en kostbar harddisk.

Kontinuerlig oppgraderingsmulighet: Fra DOS til Windows 7

Mislykket

Til tross for dette var Windows 1.0 på ingen måte noen suksess. Å kjøre Windows 1.0 på et system med 192 kilobyte minne var nok i teorien mulig, men i en anmeldelse i februar 1986 skriver New York Times at kjøring av Windows på en pc med så mye som 512 kilobyte med minne kunne sammenlignes med å helle melasse (en tyktflytende, sukkerholdig væske) mens man befinner seg i Arktis.

Microsoft behøvde to omstarter av Windows før det programvaren kunne regnes som vellykket. Selv om Windows 2.0 i 1987 kom med en rekke forbedringer, er Windows 3.0 fra 1990 som regnes som den første vellykkede Windows-utgaven.

Selv om det fortsatt er funksjonalitet fra de tidligste Windows-utgavene, er bygger dagens Windows 10-utgaver først og fremst på Windows NT 3.1 som ble lansert i juli 1993. Dette systemet ble opprinnelig utviklet for å gis ut som OS/2 3.0 i partnerskap med IBM, men på grunn av det som omtales som en bitter skilsmisse, ble disse planene endret i 1991.

Lang supporttid: Microsoft slutter å støtte gamlingene 

Allsidig

Men NT ble Windows et selvstendig, MS-DOS-fritt operativsystem, som også var egnet for servere. Senere har Windows-utgaver spredt seg til PDA-er, smartmobiler, minibanker, nettbrett og integrerte enheter. Med Windows 10 forsøker Microsoft å samle mange av disse til en mer enhetlig plattform.

Selv om Windows i perioder har vært mer utbredt enn alle brukerrettede operativsystemer til sammen, er dette ikke situasjonen i dag, hvor Windows er en nisjeplattform for noen av de mest populære produktkategoriene.

Som operativsystem for pc-er er Windows fortsatt i en særstilling når det gjelder utbredelse, selv om pc-en har fått sterk konkurranse fra andre formfaktorer.

Les også: Hvordan har Microsoft oppnådd sin posisjon? 

Framtid?

Det er nok lite sannsynlig at vi om nye 30 år fortsatt vil bruke pc-er med Windows omtrent som i dag. Det finnes allerede mange systemer og plattformer som på ett eller flere områder er mer egnet enn Windows-basert pc-er.

Men det er vanskelig å peke på ett enkelt produkt som kan erstatte en Windows-basert pc innen alle de bruksområdene hvor Windows-baserte pc-er fortsatt dominerer. Innen enkelte bruksområder finnes det kanskje ikke noe fullverdig alternativ i det hele tatt.

På denne siden har The Verge utgitt et galleri som viser alle de viktigste pc-utgavene av Windows til nå.

Leste du denne? Flyplass ble rammet av Windows 3.1-problemer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.