SIKKERHET

Biden-administrasjonen ber næringslivet om hjelp til å ta cyberkriminelle

Ber om at selskaper utsatt for angrep melder seg.

USAs visejustisminister Lisa Monaco. Bildet er tatt ved en annen anledning.
USAs visejustisminister Lisa Monaco. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Richard Drew/Pool via REUTERS
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
21. okt. 2021 - 11:41

USAs visejustisminister Lisa Monaco hadde under et virtuelt seminar om cybersikkerhet onsdag et budskap landets næringslivet i landet: Justisdepartementet trenger deres hjelp for bekjempe cyberkriminelle, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi kan ikke gjøre dette alene, sa hun.

– Jeg mener det er dårlig for selskaper. Det er dårlig for Amerika, og det skader vår innsats for å opprettholde verdien vi prøver å demonstrere som et land hvis selskaper blir angrepet og ikke samarbeider med justismyndighetene, sa hun.

Monaco uttalte at hun håper å høre mer fra selskaper om hindringer og utfordringer de står overfor når de skal bestemme når og hvordan de skal gå frem for å rapportere cyberangrep til myndighetene.

Hun understreket at de som står frem vil se at myndighetene er fast bestemt på å respondere raskt.

– Vi gjør arrestasjoner. Vi holder folk til ansvar. Vi får penger tilbake, sa hun.

Flere alvorlige angrep

Budskapet kom på et tidspunkt der justisdepartementet har forsterket innsatsen for å bekjempe cybertrusler og løsepengevirus, som det mot Colonial Pipeline i mai som førte til massiv mangel på bensin over østkysten tidligere i år. Colonial Pipeline leverer nesten halvparten all all drivstoff på den amerikanske østkysten. Selskapet betalte 36 millioner kroner i løsepenger.

Justisdepartementet klarte i dette tilfellet å gjenopprette 2,3 millioner dollar (cirka 19 millioner norske kroner) i kryptovaluta som selskapet hadde betalt til angriperne.

Tidligere i år måtte også den amerikanske avdelingen av verdens største kjøttforedlingsselskap JBS Food stenge produksjonen ved flere anlegg etter at selskapets nordamerikanske servere ble angrepet. JBS endte opp med å bite i det sure eplet og betalte 11 millioner dollar – cirka 96 millioner kroner – i løsepenger for å låse opp systemene. 

Offensiv mot løsepengevirus

Biden-administrasjonen tok nylig til orde for en bred allianse som for alvor skal få has på utpressingsvirus.

Alliansen skal ha fått det talende navnet Counter-Ransomware Initiative, og skal bli en del av dialogen som allerede er på plass med Russland, NATO og G7-landene. Akkurat hvilke land som skal med i alliansen er imidlertid ikke klart.

Initiativet kommer etter en lengre periode med svært alvorlige og kostbare angrep fra løsepengevirus, blant annet mot kritisk infrastruktur.

Popart av skurk og knust skjerm foran et bylandskap.
Les også

Hackergruppe angir sine egne ofre til myndighetene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.