LØSEPENGEVIRUS

Danner massiv allianse for å knuse utpressingsvirus en gang for alle

Biden-administrasjonen på krigsstien.

En ny, stor allianse skal forhåpentligvis gjøre det vanskeligere å utføre angrep med løsepengevirus.
En ny, stor allianse skal forhåpentligvis gjøre det vanskeligere å utføre angrep med løsepengevirus. Illustrasjonsfoto: Pete Linforth/Pixabay
6. okt. 2021 - 19:00

Utpressingsvirus har etablert seg som en av de aller største truslene på nettet og koster bedrifter uhorvelige pengesummer hvert år. Den urovekkende trenden har motivert både sikkerhetseksperter og myndigheter til å ta opp kampen, og nå er nye initiativ på trappene.

I USA har Biden-administrasjonen tatt til orde for en bred allianse som for alvor skal få has på utpressingsvirusene. Blant andre CNN og Reuters meldte om saken.

Flere alvorlige angrep den siste tiden

I en uttalelse fra president Joe Biden som CNN fikk tilgang til heter det at Det hvite hus skal avholde et møte med representanter fra hele 30 land. Formålet er å diskutere strategier og tiltak som kan begrense spredningen av virusene.

Alliansen skal ha fått det talende navnet Counter-Ransomware Initiative, og skal bli en del av dialogen som allerede er på plass med Russland, NATO og G7-landene. Akkurat hvilke land som skal med i alliansen er imidlertid ikke klart.

Initiativet kommer etter en lengre periode med svært alvorlige og kostbare angrep fra løsepengevirus, blant annet mot kritisk infrastruktur.

Tidligere i år måtte for eksempel den amerikanske avdelingen av verdens største kjøttforedlingsselskap JBS Food stenge produksjonen ved flere anlegg etter at selskapets nordamerikanske servere ble angrepet. JBS endte opp med å bite i det sure eplet og betalte 11 millioner dollar – cirka 96 millioner kroner – i løsepenger for å låse opp systemene. 

Et annet meget alvorlig angrep fant sted i mai, da det store rørledningsnettet Colonial Pipeline måtte stenge driften midlertidig etter et løsepengevirus-angrep. Colonial Pipeline leverer nesten halvparten all all drivstoff på den amerikanske østkysten. Selskapet betalte 36 millioner kroner i løsepenger.

Varslet hard linje mot Russland

Begge disse angrepene ble utført av det FBI mener er hackergrupper med tilhold i Russland. Som digi.no rapporterte varslet Biden-administrasjonen en hardere linje mot Russland som følge av angrepene, hvor heller ikke gjengjeldelse ble utelukket. 

Hva som eventuelt blir Russland rolle i den nye alliansen er ennå uvisst, og landet har en tendens til å benekte enhver medvirkning i cyberangrep mot amerikanske mål.

Dette er for øvrig ikke den første alliansen som dannes for å få has på løsepengevirus. Tidligere i år dannet en rekke store teknologi- og sikkerhetsaktører et initiativ kalt Ransomware Task Force, som allerede har forfattet en omfattende handlingsplan for hvilke virkemidler som skal tas i bruk for å bekjempe løsepengevirusene.

Jobben blir vanskelig, da virusene fortsetter å være blant de største truslene på nettet. En rapport som Trend Micro la frem nylig viser at utpressingsvirusene blir stadig farligere ved at de beveger seg mer i retning av målrettede angrep mot store aktører.

Det finnes heldigvis hjelpemidler mot løsepengevirus, men det beste er alltid å unngå infeksjon.
Les også

Denne tjenesten låser opp filer som er kryptert av løsepengevirus – har forhindret skade for 10 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.