OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Det kan bli mulig å bruke Iphone uten mobilnett

Kjent analytiker sier Apple planlegger satellitt-funksjonalitet.

Dersom de seneste ryktene stemmer, kan fremtidige Iphone-modeller muligens få satellittfunksjonalitet.
Dersom de seneste ryktene stemmer, kan fremtidige Iphone-modeller muligens få satellittfunksjonalitet. Foto: Odd Richard Valmot
2. sep. 2021 - 13:00

Apple har spenstige planer for Iphone, skal vi tro en ny artikkel fra nyhetsbyrået Bloomberg. Fremtidige mobilmodeller kan nemlig blir utstyrt med funksjonalitet som gjør det mulig å kommunisere med telefonen uten mobildekning.

Ifølge en kilde Bloomberg var i kontakt med, jobber Apple med å gi Iphone satellittfunksjonalitet – noe som gjør mobilen uavhengig av mobilnettet.

Nødfunksjoner i første omgang

I første omgang skal det riktignok kun dreie seg om nødfunksjoner, ikke vanlige samtaler. Kilden hevder at selskapet utvikler minst to satellittbaserte nødfunksjoner til fremtidige Iphone-modeller, og det er visstnok kun tekstmeldinger det dreier seg om.

På lengre sikt er det imidlertid ikke umulig at Apple planlegger en utvidet satellitt-funksjonalitet. 

Bloomberg var i kontakt med kilder som allerede i 2017 hevdet at Apple jobbet med satellitt-teknologi. Ifølge kildene hadde Apple satt sammen et hemmelig team for å utvikle en løsning som innebærer å sende internett-tjenester rett til mobilen fra satellittene.

Denne løsningen ligner mye på den eksisterende og mye omtalte Starlink-løsningen til SpaceX, men det har ikke dukket opp noen indikasjoner ennå på at Apple planlegger å konkurrere med Elon Musk og de øvrige aktørene som har kastet seg på dette toget.

Om det er noe hold i de nyeste opplysningene fra Bloombergs kilder, kan det imidlertid likevel være at Apple planlegger en løsning som setter mobiler i stand til å utnytte de nye, eksisterende satellittbaserte internettløsningene.

Underbygges av kjent analytiker

Slik funksjonalitet vil kreve en egen brikke. Som Bloomberg peker på, er Apple i ferd med å utvikle sine egne modembrikker til bruk i fremtidige Iphone-modeller, men på kortere sikt baserer selskapet seg fremdeles på Qualcomm-brikkene. Funksjonaliteten ser med andre ord ut til å være et stykke unna.

Bloomberg er for øvrig ikke den eneste kilden som påstår at Apple jobber med satellitt-teknologien. Som 9to5mac rapporterte nylig, hevder den kjente analytikeren Ming-Chi Kuo, som ofte har rett i sine spådommer, at kommende Iphone-modeller får en LEO-satellittmodus (low earth orbit).

Ming-Chi Kuo skrev i et investornotat at funksjonaliteten vil komme allerede med Iphone 13, som vil benytte en tilpasset versjon av Qualcomm X60-modembrikken som støtter satellittkommunikasjon.

Apple selv har ikke kommentert saken, og ingen opplysninger er enn så lenge offisielle. Akkurat hva som er selskapets eventuelle planer på dette feltet, gjenstår dermed å se.

Mobil lades med USB-C.
Les også

Nå vil EU innføre felles ladestandard med tvang

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.