NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Dette er de første satellittene som Elon Musk skal bruke til å gi lynraskt internett i hele verden

14. mai 2019 - 15:57

Elon Musk, via sitt selskap SpaceX, har store planer for sin rombaserte internettløsning, og nå er planene i ferd med å materialisere seg for alvor. Musk publiserte nemlig nylig et bilde av de første satellittene som skal bidra til å danne det såkalte Starlink-systemet, melder The Verge.

Det var på Twitter at Elon Musk la ut et par bilder som viser 60 Starlink-satellitter som er stappet inn i en en rakett av typen Falcon 9.

– Mye vil trolig gå galt

Oppskytningen er planlagt å skje på onsdag, og i en Twitter-melding sier Musk at mye antakelig vil gå galt under det første oppdraget.

Ifølge SpaceX-grunnleggeren er dette også bare den spede begynnelsen, og det trengs ytterligere seks oppskytninger med 60 satellitter hver for å gi Starlink-systemet et minimum av dekning. Tolv vil være nødvendig for moderat dekning.

Som digi.no meldte i slutten av april har SpaceX nylig fått en ny godkjennelse fra FCC. Denne godkjennelsen gjaldt en søknad om å redusere antallet satellitter i konstellasjonen fra 4 425 til 4 409, og til å redusere banehøyden til 1 584 av satellittene fra 1 150 kilometer til 550 kilometer.

Ifølge SpaceX vil denne nye, lavere banehøyden gjøre at Starlink-systemet får en vesentlig lavere forsinkelse, med en overføringstid på kun 15 millisekunder. En annen fordel ved å nedjustere banehøyden skal være at man oppnår den samme dekningen med færre satellitter.

Godkjente bygging av én million bakkestasjoner

Som digi.no rapporterte i februar har SpaceX allerede godkjent byggingen av én million bakkestasjoner som benytter en «phased array»-løsning til å kommunisere med satellittene. Dette innebærer å «styre» strålene for å spore satellittene på en presis måte mens de går i bane rundt Jorden.

Målet med den ambisiøse Starlink-prosjektet er altså å tilby rimelig og tilgjengelig internett i hele verden, og SpaceX har tidligere sagt at Starlink vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert.

SpaceX er ikke alene om konseptet. I mars meldte digi.no om OneWeb, som skal bestå av 900 satellitter og tilby 3G, LTE, Wi-Fi og 5G-dekning over hele verden. Ikke minst har også Amazon kastet seg på idéen, med 3 000 planlagte satellitter.

Les også: USAs nye superdatamaskin skal bli kraftigere enn alle de neste 160 på topplisten til sammen »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.