NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Elon Musks satellittbredbånd er allerede raskt – nå skal hastigheten dobles

Skal nå 300 Mbit/s i løpet av året, sier Musk.

Starlink skal snart få mye høyere hastighet. Bildet er hentet fra en av oppskytningene.
Starlink skal snart få mye høyere hastighet. Bildet er hentet fra en av oppskytningene. Foto: Spacex
25. feb. 2021 - 19:00

SpaceX' sitt ambisiøse prosjekt med å hekte hele verden på et globalt, satellittbasert internett har allerede gitt ganske så gode resultater, ifølge de første brukerne. Nå jekkes ambisjonene ytterligere opp, rapporterer blant andre nettstedet Cnet.

I et svar til en fan på Twitter opplyser Elon Musk at Starlink vil oppgradere hastigheten til rundt 300 Mbit/s i 2021, som i praksis tilsvarer en dobling av den eksisterende kapasiteten. I tillegg skal forsinkelsen redusere til rundt 20 millisekunder, sier SpaceX-sjefen.

Tilnærmet global dekning

Musks melding kom som et svar på en Twitter-melding fra en Starlink-bruker som dokumenterte en hastighet på 130 Mbit/s og forsinkelse på 44 millisekunder.

Dermed er vi også litt nærmere én gigabit per sekund – hastigheten SpaceX tidligere har antydet som et mål når Starlink er ferdig optimalisert.

Litt senere la den Twitter-aktive entreprenøren ut et annet svar til en fan hvor han opplyser at Starlink vil dekke mesteparten av Jorden innen utgangen av inneværende år, og deretter vil fokuset være på å fortette dekningen.

Ifølge Musk vil Starlink trolig ikke være en direkte konkurrent til mobilnettene i byene.

– Viktig å bemerke at mobilnettene alltid vil ha en fordel i tette, urbane områder. Satellitter er best i området med lav til middels befolkningstetthet, skriver han på Twitter.

Som digi.no meldte i november er de første betatesterne meget fornøyde med Starlink-konseptet så langt. Noen brukere dokumenterte blant annet nedhastigheter på rundt 170 Mbit per sekund – over spennet på 50 Mbit/s til 150 Mbit/s som SpaceX selv oppga i e-postene de sendte ut til testerne.

Sendte opp nytt parti satellitter

Starlink er for øvrig nå tilgjengelig for forhåndsbestilling. Ved å fylle inn personlig informasjonen på nettsiden kan man legge inn et depositum på 99 dollar for å stille seg i køen for testing av tjenesten. Norge er blant regionene som tjenesten nå kan forhåndsbestilles i, men ifølge nettsiden er vår region først planlagt dekket i 2022.

Akkurat hvor økonomisk levedyktig Starlink blir i fremtiden gjenstår å se. Elon Musk har uttalt at SpaceX må komme seg gjennom minst ett år med negativ kontantstrøm før Starlink kan bli økonomisk gangbart.

– Starlink er et svimlende vanskelig foretak teknisk og økonomisk. Men, hvis vi ikke mislykkes, vil kostnaden for sluttbrukerne forbedres hvert år, sa Musk i en Twitter-melding.

I mellomtiden fortsetter Starlink utbyggingen, og tidligere denne måneden ble 60 nye Starlink-satellitter brakt ut i rommet.

Amazon satser på brukervennlige terminaler via et kompakt antennedesign.
Les også

Elon Musk har konkurrenter: Amazons satellittbredbånd knuser Starlink i ny test

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.