SIKKERHET

Facebook har suspendert flere titalls tusen apper som kan ha misbrukt persondata

22. sep. 2019 - 19:35

Det er en stund siden den høyt profilerte Cambridge Analytica-skandalen laget store overskrifter, men opprydningsarbeidet pågår i høyeste grad fortsatt. Nå har Facebook kommet med en oppdatering som gir en ny indikasjon på omfanget av skandalen.

Ifølge Facebook har de nå undersøkt flere millioner applikasjoner, og av disse er flere titalls tusen hittil blitt suspendert på grunn av mulige brudd på personvernretningslinjer. Appene omfatter rundt 400 utviklere.

Under etterforskning

De spesifikke årsakene til at appene er blitt suspendert oppgis ikke, og etterforskningen pågår fremdeles. Selskapet påpeker at ikke alle disse appene nødvendigvis utgjør en sikkerhetsrisiko, men krever altså grundigere undersøkelser, og noen er også blitt fullstendig bannlyst.

I august i fjor meldte digi.no at Facebook hadde suspendert rundt 400 apper som følge av Cambridge Analytica-skandalen, så siden den gang har antallet altså økt kraftig.

En av appene som Facebook har bannlyst er myPersonality, som skal ha delt informasjon med forskere og selskaper med svært begrenset beskyttelse, og som siden nektet å la seg inspisere. Persondata tilhørende rundt 4 millioner Facebook-brukere kan ha kommet på avveie i den saken.

Applikasjonene som undersøkes i Facebooks omfattende gjennomgang er de som har hatt tilgang til store mengder personinformasjon før Facebook i 2014 endret praksisen sin ved å kraftig begrense brukerdataene som apper har tilgang til, som Mark Zuckerberg selv forklarte i et Facebook-innlegg i mars i fjor

Nye restriksjoner

Appene det dreier seg om baserer seg på Facebook Platform, et initiativ som Facebook lanserte allerede i 2007 og som gir utviklere verktøy til å lage apper og tjenester som er integrert med Facebook-brukerdata.

Blant restriksjonene som ble innført i 2014 var at apper av den typen som ble brukt i Cambridge Analytica-saken ikke lenger kunne be om data om vennene til brukeren med mindre vennene hadde autorisert dette.

I tillegg kom det et nytt krav fra Facebook om at utviklere måtte få godkjennelse fra selskapet før de kunne forespørre sensitive data fra brukere. Cambridge Analytica-appen, og mange andre apper som brukte Facebooks plattform, har imidlertid blitt installert før denne praksisen kom på plass, og dermed var de i stand til å hente inn informasjon om både brukere og vennene deres.

Les også: Facebook skroter nok en gang planer om enormt datasenter i Skandinavia »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.