CHROMEBOOK

Google ga akkurat Chromebook-brukere en god nyhet

Google har kunngjort at Chromebook får 10 år med automatiske oppdateringer.

Chromebook-maskinene får nå vesentlig lengre levetid, opplyser Google.
Chromebook-maskinene får nå vesentlig lengre levetid, opplyser Google. Foto: Samsung
18. sep. 2023 - 16:00

De rimelige, Chrome OS-baserte PC-ene kjent som Chromebook har blitt en global suksess, og nå har Google kunngjort viktige nyheter som trolig vil gjøre maskinene enda mer aktuelle for mange.

På sine offisielle bloggsider opplyser Google at de skal gi Chromebook-maskiner automatiske oppdateringer i 10 år – som skal være mer enn det noe annet operativsystem opererer med i dag. Den nye praksisen starter neste år.

Gjelder maskiner lansert etter 2021

De forlengede, automatiske oppdateringene gjelder både for sikkerhets-, stabilitets- og funksjonsoppdateringer.

– Fra og med 2024, dersom du har en Chromebook som ble lansert i 2021 eller senere, vil du automatisk få 10 år med oppdateringer. For Chromebook-maskiner som ble lansert før 2021 og allerede i bruk, vil brukere og IT-administratorer ha mulighet til å forlenge automatiske oppdateringer til 10 år fra plattformens lanseringstidspunkt (etter at de har mottatt den siste automatiske oppdateringen), presiserer Google.

Chromebook-maskiner får allerede automatiske oppdateringer hver fjerde uke, men nå forlenges altså livsløpet til disse betraktelig.

Som blant andre The Verge peker på garanterer Google allerede åtte år med automatiske oppdateringer, men den perioden starter på det tidspunktet Google sertifiserer en Chromebook, og ikke når den faktisk er i hendene på brukeren.

Chromebook-maskinene skal tilsynelatende gjennomgå en større endring som innebærer at den integrerte Chrome-nettleseren skal separeres fra operativsystemet.
Les også

Nå blir Chromebook-maskinene mer Linux-aktige

Flere resirkulerte materialer og lavere strømforbruk

Dersom man inkluderer tiden det tar å kjøpe, motta, sette opp, og iverksette nye maskiner, ender man som regel opp med kun fire-fem års bruk i praksis før oppdateringene tar slutt, ifølge en rapport. Mange Chromebook-brukere skal også i lengre tid har klaget på nettopp utløpstidspunktet til de automatiske oppdateringene.

Google har i tillegg et knippe andre nyheter for Chromebook-brukere, som skal bidra til å holde liv i maskinene lenger.

– Vi jobber også med partnere om å bygge Chromebook-er med flere PCR-materialer (post consumer recycled, resirkulert etter de er brukt av forbrukere, journ.anm.), og ruller ut nye energieffektive funksjoner og raskere prosesser for å reparere dem, skriver Google.

Chromebook-maskinene har opplevd en oppadgående kurve i lengre tid. I 2021 rapporterte vi om en kvartalsmessig oppgang i salget på hele 75 prosent sammenlignet med året før. Salget begynte deretter å dale litt, men som analyseselskapet Canalys rapporterte i august i år, har salget nå begynt å vokse igjen.

Ifølge statistikken hos nettstedet Statista nådde Chromebook en topp på nesten 37 millioner maskiner sendt ut til forhandlere i 2021, mye på grunn av økningen i hjemmejobbing i forbindelse med Covid-pandemien.

Microsoft vil bygge videre på Windows 365, her avbildet, for å legge alt av Windows inn i skyen – dersom de nye dokumentene medfører riktighet.
Les også

Rapport: Microsoft vil gjøre Windows til en ren skytjeneste

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.