CHROMEBOOK

Nå blir Chromebook-maskinene mer Linux-aktige

Google skal skille ChromeOS fra Chrome-nettleseren.

Chromebook-maskinene skal tilsynelatende gjennomgå en større endring som innebærer at den integrerte Chrome-nettleseren skal separeres fra operativsystemet.
Chromebook-maskinene skal tilsynelatende gjennomgå en større endring som innebærer at den integrerte Chrome-nettleseren skal separeres fra operativsystemet. Foto: Google
10. aug. 2023 - 09:06

Det Linux-baserte operativsystemet ChromeOS, som hovedsakelig benyttes i Chromebook-maskinene, har alltid vært tett integrert med Googles Chrome-nettleser. Det kan det nå bli slutt på, skal vi tro nye opplysninger.

Blant andre nettstedet Ars Technica rapporterer at det har dukket opp tegn på at Google planlegger å separere den integrerte Chrome-nettleseren fra Chrome OS.

«Lacros»

De nye endringene ble først rapportert av Kevin Tofel hos nettstedet About Chromebooks. Tofel oppdaget endringer i koden som indikerer at ChromeOS-versjon 116 kommer til å bruke en Linux-versjon av Chrome i stedet for den eksisterende, integrerte Chrome-utgaven.

Dermed kan man si at ChromeOS tilsynelatende tar et skritt i en mer Linux-aktig retning.

Google skal ha jobbet med prosjektet en stund, og gitt det navnet «Lacros», et akronym for «Linux And ChRome OS». Prosjektet omtales også i Googles egne Chromium-dokumenter, som kan leses på denne siden.

– På ChromeOS er systemgrensesnittet og nettleseren den samme binæren. Lacros separerer denne funksjonaliteten i to binærer, som heretter er kjent som ash-chrome (system-UI) og lacros-chrome (nettleser), skriver Google. 

Ifølge selskapet betyr dette at nettleser og operativsystem kan oppdateres separat, og noe av hensikten med dette er å kunne oppdatere nettleseren raskere på Chromebook-maskiner, i stedet for å måtte vente på en full ChromeOS-oppdatering.

Chrome knyttes tettere sammen med Android-mobilen med den nye overhalingen av operativsystemet.
Les også

Chromebook feirer 10 år: Chrome OS overhales og knyttes tettere til Android-mobilen din

Ennå i beta

Google har ennå ikke kommet med noen offisielle kunngjøringer om saken, men om opplysningene stemmer vil brukere trolig se endringene ganske snart. Som Ars Technica peker på er ChromeOS-versjon 116 fremdeles i beta.

I dag er det slik at ChromeOS bruker Chrome-nettleseren som hovedgrensesnittet, og det er uvisst akkurat hvordan brukere vil oppleve de nye endringene når det gjelder ChromeOS-grensesnittet.

De nettskyrettede Chromebook-maskinene har opplevd stor vekst i etterspørselen de siste årene. Ifølge statistikken hos nettstedet Statista nådde Chromebook en topp på nesten 37 millioner maskiner sendt ut til forhandlere i 2021, mye på grunn av økningen i hjemmejobbing i forbindelse med Covid-pandemien.

Året etter, i 2022, hadde tallet imidlertid sunket til rundt 19 millioner, en ganske dramatisk nedgang som er på linje med den generelle nedgangen i PC-salget (krever abonnement) som kom i kjølvannet av pandemien.

Google har for øvrig også nedjustert salgsforventingene for inneværende år, fra 25 millioner ned til rundt 20 millioner, som nettstedet Digitimes rapporterte.

Chrome OS Flex skal by på samme opplevelse som Chrome OS, lover Google.
Les også

Nå kan du forvandle PC-en eller Mac-en din til en Chromebook

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.