PERSONVERN

Google inngår forlik etter milliardsøksmål om Chromes inkognitomodus

Ikke så privat likevel, hevder saksøkerne. Nå får de trolig en form for erstatning.

Incognito-modusen opplyser rimelig tydelig at aktiviteten ikke er helt privat, men likevel har et søksmål mot Google nå endt med et forlik.
Incognito-modusen opplyser rimelig tydelig at aktiviteten ikke er helt privat, men likevel har et søksmål mot Google nå endt med et forlik. Foto: Skjermbilde
29. des. 2023 - 17:03

I 2020 ble Google saksøkt av et knippe personer som mente at den private «incognito»-modusen i Chrome – som er ment å forhindre sporing av brukeren – slettes ikke var så privat likevel.

Siden den gang har den rettslige prosessen gått sin gang, men nå ser det ut til at den er ved veis ende. Søksmålet skal nemlig ha resultert i et forlik mellom partene, melder blant andre Bloomberg

Detaljene i forliket er ennå ikke klare, men trolig dreier det seg om langt mindre summer enn det saksøkerne opprinnelig ba om.

Inkognito-fanen i Chrome gir tydelig informasjon om hva modusen innebærer, men en amerikansk dommer har likevel gitt saksøkerne medhold i at Google ikke informerer godt nok.
Les også

Google saksøkes for 40 milliarder kroner for å spore Chrome-brukere som surfer i privatmodus

Ville ha 50 milliarder kroner

I søksmålet lå kravet nemlig på 5000 dollar per bruker. Antallet brukere som var rammet av Googles angivelig falske markedsføring telte ifølge søksmålet flere millioner, som bragte totalsummen helt opp til 5 milliarder dollar – over 50 milliarder kroner.

Siden søksmålet først ble levert har Google blant annet forsøkt å få hele saken droppet, men dette ble avvist av en føderal dommer i USA i 2021.

Dommerens begrunnelse var at Google ikke skal ha opplyst godt nok overfor brukerne at datainnsamling finner sted selv om man benytter den private surfemodusen.

Ifølge søksmålet hevdes det blant annet at Google samler inn data via analyseverktøyet Google Analytics, annonsetjenesten Google Ad Manager og diverse andre applikasjoner og mobilapper.

Innsamlingen av data gir Google innsikt i data om brukernes venner, hobbyer, shoppingvaner og annen informasjon av langt mer personlig art som det søkes etter på nettet, heter det i dokumentene. Søksmålets grunnlag er at datainnsamlingen avgivelig representerer et brudd på personvern- og avlytningslovene i California.

Hver gang du åpner en inkognito-fane, får du beskjed om at inkognito-modus hindrer at cookies settes og at surfehistorikk lagres lokalt på PC-en. Aktiviteten skjules imidlertid ikke for nettstedene du besøker, eller for internett-leverandøren din.
Les også

Google saksøkes for privatmodusen i Chrome – og selskapets egne ansatte gjør narr av funksjonen

Avvises av Google

Google har helt siden starten avvist grunnlaget for søksmålet.

– Vi benekter disse påstandene på det sterkeste og vil forsvare oss kraftig mot dem. Inkognito-modusen i Chrome gir deg valget å surfe på internett uten at aktiviteten din blir lagret i nettleseren eller enheten. Som vi tydelig opplyser hver gang du åpner en ny inkognito-fane, kan nettsider samle inn informasjon om surfeaktiviteten din, sa Google i en kommentar i forbindelse med saken i 2021.

Selskapet har også tidligere påpekt at «inkognito» ikke betyr «usynlig», og at brukerens aktivitet kan være synlig for nettsider man besøker, og for analyse- og annonsetjenester fra tredjeparter som brukes av nettsidene.

Når man åpner et inkognito-vindu opplyses det at Chrome ikke vil samle inn surfedata, informasjonskapsler eller informasjon man fyller ut i skjemaer. Samtidig informeres det i klare ordelag at aktiviteten fremdeles vil være synlig for nettsider man besøker, internettilbyderen og potensielt andre aktører som arbeidsgiveren eller skolen.

Illustrasjonsfoto.
Les også

Google saksøkes for å spore brukere i inkognito-modus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.