IT-BRANSJEN

Jeff Bezos drukner i penger: Har økt egen formue med 327 milliarder kroner de siste fem månedene

Amazongrunnlegger Jeff Bezos drukner i penger. Bezos er igjen verdens desidert rikeste mann.
Amazongrunnlegger Jeff Bezos drukner i penger. Bezos er igjen verdens desidert rikeste mann. Illustrasjonsfoto: Lindsey Wasson, Reuters

Siden begynnelsen av pandemien, har Jeff Bezos' rikdom eksplodert. Amerikaneren er nå verdt 150 milliarder dollar –  1 400 milliarder norske kroner. Bezoz er dermed verdens desidert rikeste mann, 35 milliarder dollar før andremann på lista, Bill Gates.  Det skriver Business Insider.

Dermed har IT-milliardæren økt egen formue med 327 milliarder kroner i løpet av årets fem første måneder. Siden 2017 har formuen hans vokst med nesten 1 000 milliarder kroner. 

Les også

Måtte ansette 175 000

I all hovedsak skyldes verdiøkningen at Amazon så massiv økning i etterspørsel etter nettvarer da koronaviruset begynte å spre seg i mars. 

Det amerikanske gigantkonsernet så seg nødt til å rekruttere 175 000 personer for å holde tritt med alle bestillingene. En Amazon-aksje koster i dag 2 483 dollar, og Bezos eier hele 55 millioner aksjer. 

Selv om Bezos vasser i penger, gjør ikke arbeidsstyrken til Amazon det samme. Selskapet har høstet mye kritikk for elendige arbeidsforhold, lave lønninger og dårlige sikkerhetsrutiner på varelagrene. 

140 kroner timen

I mars økte selskapet minstelønnssatsen med 18 kroner, men lønnsendringen ble trukket tilbake allerede 1. juni. Per dags dato er minstelønna i selskapet 140 kroner timen. 

Selskapet ser stadig etter nye forretningsmuligheter for å utvide egen portefølje. 

I mars ble det klart at Amazon ønsker å ta Go-butikkonseptet ut i verden. Dermed kan selskapets AI-baserte løsninger, der kundene plukker med seg varene sine og går uten å være i kontakt med kasseapparater, også bli en realitet i norske butikker på sikt.

Tanken er å gjøre dagligvarehandel mer bekvem og effektiv ved at man slipper kø  – selv i de tilfellene hvor butikken måtte være full av kunder.

Les også

Amazon Go ut i verden

Nettkjempen har i lengre tid prøvd ut konseptet Amazon Go.

Den første butikken åpnet i 2017 i Seattle og tilbød hovedsakelig ferdigpakket mat.

Den første fullverdige dagligvarebutikken – Amazon Go Grocery – åpnet dørene i samme by i slutten av februar i år. 

Ifølge Amazons egen beskrivelse av konseptet, bruker de teknologi som ligner på den vi finner i selvkjørende biler.

Hvorvidt vi vil få se selskapets eget butikkonsept her til lands gjenstår å se, men det har tidligere dukket opp opplysninger om at Amazon planlegger å åpne Go-butikker også i Europa.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.